Ga terug
+ servings
Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Recept voor de LEKKERSTE Brabantse worstenbroodjes. Makkelijk recept met stap-voor-stap foto's van de bereidingswijze voor echt Brabantse worstenbroodjes.
4.10 van 11 stemmen
Voorbereiding: 35 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 18 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Ingrediënten soezenbeslag:
  • 50 ml melk
  • 25 gram roomboter (ongezouten)
  • 25 gram bloem
  • 1 ei (middel)
Ingrediënten voor het deeg:
  • 500 gram bloem
  • 300 ml volle melk (lauwwarm)
  • 25 ml olie
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje gist (gedroogd - 7 gram)
  • zout
Ingrediënten voor het gehaktmengsel:
  • het soezenbeslag
  • 500 gram gehakt (half-om-half of varkensgehakt)
  • 50 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel sambal
  • peper en zout
Extra:
  • klontje boter (om de broodjes mee in te smeren)
  • 1 ei (geklutst)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van het soezenbeslag zodat dit goed kan afkoelen.
  • Doe de melk samen met de boter in een steelpannetje en verhit op laag tot middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Breng het daarna eventjes aan de kook.
    Bereidingsfoto 1
  • Zet het vuur lager en voeg de bloem toe. Roer dit goed door elkaar met een houten lepel.
    Bereidingsfoto 2 - zelf worstenbroodjes maken - voeg de bloem toe
  • Blijf roeren tot je een mooi glanzend balletje deeg hebt en doe dit in een ruime kom zodat het kan afkoelen tot kamertemperatuur.
    Bereidingsfoto 3 het soezenbeslag maken
  • Zodra het beslag op kamertemperatuur is klop je er met een garde of handmixer een geklutst eitje door tot je een dikke consistentie hebt. Zet apart.
    Bereidingsfoto 5 het soezenbeslag is klaar
  • Nu ga je het deeg maken. Meng hiervoor de witte basterdsuiker, melk en het zakje gist met elkaar in een glas en laat even staan tot het gaat schuimen.
  • Meng dit met de bloem, snuf zout en de olie en kneed hiervan met de hand of met de keukenmachine een soepel deeg.
    Bereidingsfoto 6 het deeg kneden
  • Laat het deeg daarna ongeveer 15-30 minuten rusten in een kom welke je hebt afgedekt met een theedoek op een warme plek.
  • Ondertussen meng je alle ingrediënten voor het gehakt door elkaar en maak je er kleine worstjes van, van ongeveer 30-35 gram.
  • Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 40-50 gram en rol hier balletjes van door met je hand een kommetje te maken.
    Bereidingsfoto 7 het deeg vormen
  • Rol de balletjes uit tot een ovale lap en leg het worstje er horizontaal in.
  • Vouw eerst de zijkanten naar binnen en dan de bovenkant en de onderkant, rol het worstenbroodjes voorzichtig over het aanrecht zodat de naden goed sluiten en leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit tot al het deeg en de worstjes op zijn.
    Bereidingsfoto worstenbroodjes
  • Kluts een eitje en bestrijk hiermee de worstenbroodjes. Laat ze nu 1 uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte, bestrijk de broodjes nogmaals met ei en bak ze in 10 minuten goudbruin af.
  • Zodra ze uit de oven komen bestrijk je ze met een beetje gesmolten roomboter. Dek je ze af met een theedoek en laat ze afkoelen (door het afdekken krijg je heerlijke zachte broodjes). Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 240kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwitten: 10g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.