Ga terug
+ servings
Gevulde speculaaskoekjes

Gevulde speculaaskoekjes

Heerlijke gevulde koekjes met speculaaskruiden en spijs. Leuk voor Sinterklaas.
4 van 7 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 12 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram amandelspijs
  • 250 gram bloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 12 halve amandelen
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • eetlepel koekkruiden
  • 1 theelepel bakpoeder

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng de bloem, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en een snuf zout even door elkaar. 
  • Voeg dan de koude roomboter in kleine stukjes toe, 1 ei en 2 eetlepels melk en kneed dit tot een stevig deeg.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het 1 uur opstijven in de koelkast.*
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Kluts het andere eitje en meng hiervan de helft door de amandelspijs. Hierdoor wordt het amandelspijs iets smeuïger en kun je het makkelijker gebruiken. De andere helft hou je apart.
  • Rol het speculaasdeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap met een dikte van iets minder dan een ½ centimeter.
  • Neem een steekvorm (of gebruik een glas) welke iets groter is dan de cupcake of muffinvorm en steek 12 rondjes uit het deeg.
  • Vet de bakvorm in met een beetje boter en verdeel de rondjes deeg. Duw in de vorm zodat er een klein bakje ontstaat.
  • Verdeel de amandelspijs in 12 gelijke delen en verdeel dit in de 'bakjes' speculaas.
  • Rol het deeg opnieuw uit en steek dan 12 rondjes uit met een steekvorm of glas welke even groot zijn als de bakvorm.
  • Dek met deze rondjes de gevulde speculaaskoekjes af en druk goed aan.
  • Neem nu de andere helft van het geklutste eitje, meng hierdoor 1 eetlepel melk en smeer hiermee de gevulde speculaaskoekjes in. Decoreer met een halve amandel.
  • Zet de bakvorm in de oven en bak de gevulde speculaaskoekjes ca. 25 minuten. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Laat het deeg niet langer dan 1 uur in de koelkast. Dan wordt het té hard en kun je het lastig uitrollen.
Tip: je kunt natuurlijk ook een muffin/ cupcakevorm gebruiken met 6 rondjes, dan bak je ze in twee keer af.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 346kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwitten: 5g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.