Week de gedroogde bonen in 2 liter water en laat een nachtje staan.
Spoel de bonen even om en kook ze in een pan met ruim water gedurende 1 uur tot ze beetgaar zijn.
Verhit ondertussen een beetje olie in een grote soeppan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voeg de ui, knoflook en soepgroenten toe aan dezelfde pan. Bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.
Voeg de tijm, het laurierblad en de paprikapoeder toe aan de groenten en bak kort mee.
Voeg de bruine bonen en groentebouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat sudderen op laag vuur gedurende 15-20 minuten.
Haal een kwart van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een staafmixer, doe het dan terug in de pan en meng de soep goed.
Voeg de plakjes rookworst toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
Verwijder het laurierblad en breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer de soep in kommen, garneer met de gebakken spekblokjes en optioneel verse selderijblaadjes. Eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.