Ga terug
+ servings
Plaatcake met bloedsinaasappel recept

Plaatcake met bloedsinaasappel

Frisse, luchtige plaatcake met bloedsinaasappel. Een plaatje om te zien en een feestje om te proeven. Hij gaat op tot het laatste kruimeltje.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 12

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Gesuikerde bloedsinaasappels
  • 2 bloedsinaasappels
  • 175 ml water
  • 150 gram suiker
Voor de bloedsinaasappel plaatcake
  • 2 bloedsinaasappels
  • 3 eieren (middel - kamertemperatuur)
  • 250 gram suiker
  • 100 ml olijfolie
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 100 gram yoghurt
  • 2 theelepels vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met de gesuikerde bloedsinaasappels voor bovenop. Snij de bloedsinaasappels in dunne schijven of gebruik hiervoor een mandoline.
  • Doe het water met de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de sinaasappelschijfjes toe. Laat 15 minuten heel zachtjes koken terwijl je af en toe voorzichtig roert. Haal daarna van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet een bakvorm in of bedek met bakpapier.
  • Rasp de schil (alleen het oranje) van de bloedsinaasappels. Snij ze daarna in partjes (het witte van de schil snij je weg). Doe de rasp en de partjes in een keukenmachine/kleine hakmolen en mix het zo fijn mogelijk. Zet apart.
  • Leg de afgekoelde gesuikerde bloedsinaasappelchijfjes dakpansgewijs in de bakvorm. Je bakt het als de onderkant en draait de taart later om. Bewaar de siroop.
  • Maak het beslag door met een hand- of stamixer de eieren met de suiker licht en luchtig (ca. 5 minuten) te kloppen.
  • Voeg dan langzaam de olijfolie toe en voeg dan de bloem, zout, nootmuskaat en bakpoeder toe. Mix kort tot gemengd en voeg vervolgens de yoghurt, vanille extract en sinaasappelpuree toe. Meng weer kort.
  • Verdeel het beslag bovenop de bloedsinaasappelchijfjes. Bak de cake in 45-55 minuten gaar. Test met een satéprikker, als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake minstens een half uur afkoelen op een rooster. Dan draai je de cake om zodat de bloedsinaasappelchijfjes bovenop liggen. Voor een extra glansje kun je de schijfjes bestrijken met de siroop. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 308kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwitten: 4g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.