Ga terug
+ servings
Fondant koekjes

Fondant koekjes

Fondant koekjes, zelf koekjes met fondant maken is een ontzettend leuk klusje om te doen en je maakt er de mooiste koekjes mee.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 20 koekjes (ca.)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de koekjes
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • eetlepel vanillesuiker
  • 150 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 1 eidooier (middelgroot ei)
  • 300 gram bloem
  • 1 snuf zout
  • 1 eetlepel melk
Voor de 'lijm' om de fondant vast te plakken*
  • 1 eetlepel eiwit
  • 1 eetlepel poedersuiker
Voor de decoratie
  • Fondant
  • Kleurpoeder of -verf (eetbaar)
  • Sprinkles

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Klopt de roomboter, basterdsuiker en vanillesuiker luchtig.
  • Voeg dan de eidooier toe en beetje bij beetje de bloem samen met een snuf zout.
  • Zorg voor een stevig deeg, maar als het deeg nog niet lekker soepel is en wat droog is voeg je tijdens het kneden een eetlepeltje melk toe.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het voor een uur in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm ondertussen de oven op 175 graden.
  • Rol het deeg uit, gebruik eventueel een beetje bloem op het aanrecht en het deeg zodat het niet plakt en steek er met de uitsteekvormpjes de vormen naar wens uit.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze in 10-15 minuten licht goudbruin. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
  • Maak de 'lijm' door het eiwit en de poedersuiker te mengen en kneed het fondant door met je handen.
  • Rol het fondant uit, steek er met dezelfde vormpjes een vorm uit. Bestrijk de onderkant met de lijm en plak op de bovenkant van het koekje. Naar wens kun je ze verder versieren of eerst de fondant indrukken met een roller of mat zodat de fondant een patroon krijgt. Bewaar ze in een luchtdichte bak en geniet ervan!

handig om te weten:

* Als je meer 'lijm' nodig hebt kun je dezelfde verhoudingen aanhouden en meer maken.
Deze prachtige fondant kleuren die ik heb gebruikt zijn van FunCakes en heb ik van ze gekregen voor een samenwerking op Instagram. Tip: bij Funcakes kun je ook allerlei producten vinden om je fondant koekjes verder mee te versieren zoals kleurverf (eetbaar), sprinkles en meer.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 131kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 2g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.