Maak de siroop door alle ingrediënten hiervoor in een pannetje te doen tot de suiker is gesmolten en kook het vervolgens nog 5 minuten in.
Laat de siroop afkoelen terwijl je de baklava gaat maken.
Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
Doe de pistachenoten samen met de poedersuiker in een keukenmachine en maal fijn. Hou 10 gram apart ter decoratie en verdeel de rest in 2 delen.
Smeer de bodem van de bakvorm in met de gesmolten roomboter. Leg daarop een lap filodeeg, smeer daarvan de bovenkant weer in met de gesmolten boter, leg daarop weer een lap filodeeg en herhaal dit totdat je 8 lagen hebt.
Verdeel daarover de helft van de gemalen pistachenoten.
Smeer een lap filodeeg in met boter, leg met de beboterde kant op de pistachenootjes en smeer de bovenkant in. Herhaal dit met 5 lagen filodeeg.
Daar overheen verdeel je weer de rest van de pistachenootjes. Hierop doe je ook weer 10 lagen filodeeg, net zoals beschreven bij de vorige stap. Smeer ook de bovenste laag filodeeg in met de gesmolten roomboter.
Snij vervolgens in stukken met een scherp mes. Dit kan schuin of in rechte blokjes zoals op de foto.
Zet de baklava nu in de oven voor 30-45 minuten tot het licht goudbruin is. Doe eventueel de laatste 1-2 minuten even de grill aan, zodat de bovenkant iets goudbruiner wordt. Blijf hier wel bijstaan, want het kan snel verbranden.
Daarna schenk je direct de siroop (zonder citroenschil) er overheen, decoreren met de achtergehouden pistachenootjes, ietsje laten afkoelen en.... eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.