Ga terug
+ servings
Baklava recept

Baklava

Zelf baklava maken is helemaal niet moeilijk en ontzettend lekker! In dit recept voor baklava met pistachenoten leg ik je alles uit.
4 van 5 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 30 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de siroop
  • 150 gram suiker
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel oranjebloesem water
  • 75 gram honing
  • 1 stukje citroenschil
Voor de baklava
  • 210 gram pistache (ongezouten)
  • 25 gram poedersuiker
  • 125 gram roomboter of ghee (ongezouten - gesmolten )
  • 250 gram filodeeg

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Maak de siroop door alle ingrediënten hiervoor in een pannetje te doen tot de suiker is gesmolten en kook het vervolgens nog 5 minuten in.
  • Laat de siroop afkoelen terwijl je de baklava gaat maken.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe de pistachenoten samen met de poedersuiker in een keukenmachine en maal fijn. Hou 10 gram apart ter decoratie en verdeel de rest in 2 delen.
  • Smeer de bodem van de bakvorm in met de gesmolten roomboter. Leg daarop een lap filodeeg, smeer daarvan de bovenkant weer in met de gesmolten boter, leg daarop weer een lap filodeeg en herhaal dit totdat je 8 lagen hebt.
  • Verdeel daarover de helft van de gemalen pistachenoten.
  • Smeer een lap filodeeg in met boter, leg met de beboterde kant op de pistachenootjes en smeer de bovenkant in. Herhaal dit met 5 lagen filodeeg.
  • Daar overheen verdeel je weer de rest van de pistachenootjes. Hierop doe je ook weer 10 lagen filodeeg, net zoals beschreven bij de vorige stap. Smeer ook de bovenste laag filodeeg in met de gesmolten roomboter.
  • Snij vervolgens in stukken met een scherp mes. Dit kan schuin of in rechte blokjes zoals op de foto.
  • Zet de baklava nu in de oven voor 30-45 minuten tot het licht goudbruin is. Doe eventueel de laatste 1-2 minuten even de grill aan, zodat de bovenkant iets goudbruiner wordt. Blijf hier wel bijstaan, want het kan snel verbranden.
  • Daarna schenk je direct de siroop (zonder citroenschil) er overheen, decoreren met de achtergehouden pistachenootjes, ietsje laten afkoelen en.... eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 124kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 2g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.