Ga terug
+ servings
Surinaamse bami recept met kip

Surinaamse bami

Surinaamse bami met kip ketjap naar recept van Noni Kooiman. Een makkelijk en waanzinnig lekker recept voor Surinaamse bami.
4.48 van 19 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Marineren kip: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de Surinaamse bami
  • 400 gram Javaanse bami (of spaghetti)
  • 1 sjalot
  • 1 rode chilipeper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 cm gember (vers)
  • 1 cm laos (vers)
  • ½ theelepel trassi
  • 15 takjes selderij
  • 1 eetlepel gula djawa
  • 1 salamblad
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 maggiblokjes
Voor de kip ketjap
  • 4 kippenbouten
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 limoen
  • 5 cm laos
  • 5 cm gember
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 maggiblokje
  • 4 salamblaadjes
  • zonnebloemolie, peper, zout
Lekker voor erbij: ingelegde komkommer of gebakken groenten

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • We beginnen met het maken van de marinade voor de kip ketjap. Doe de sojasaus en ketjap in een ruime kom. Rasp de limoen en pers hem uit. Voeg dat toe in de kom.
    • Schil de loas en de gember en snij deze fijn. Snipper het uitje en pers de knoflook uit. Verkruimel het maggiblokje en voeg dit samen toe met de tomatenpuree en salamblaadjes in de kom. Proef en breng op smaak met peper en zout.
    • Wentel de kip door de marinade en zet afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast om te marineren. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
    • Leg de kippenbouten in een ruime ovenschaal en zet die 30 minuten in de oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 190 graden en gaar ze nog 15 minuten door. Terwijl de kip in de oven staan gaan we de Surinaamse bami maken.
    • Kook de bami in een pan met ruim water en zout beetgaar. Giet af en spoel af onder de koude kraan. Doe hierbij wat zonnebloemolie om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.
    • Snij de sjalot fijn, de peper in ringetjes en pel de knoflook. Schil de gember en de laos en snij in stukken. Maak van de sjalot, chilipeper, knoflook, gember, laos en trassi een boemboe in de keukenmachine of vijzel.
    • Snij de takjes van de selderij fijn en hou apart. Snij de gula djawa fijn.
    • Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok bak hierin de boemboe 3 minuten aan. Voeg dan het salamblad en de selderijtakjes toe. Bak dit 2 minuten mee.
    • Roer de tomatenpuree, sojasaus, ketjap gula djawa en de maggiblokjes erdoor. Druk de maggiblokjes in de pan kapot met een lepel en laat dit 1 minuut koken. Schep dan de bami erdoor en bak dit zo'n 3 minuten mee.
    • Snij het selderijblad fijn en schep dit door de bami. Serveer met de kip ketjap en ingelegde komkommer of gebakken groenten. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 697kcal | Koolhydraten: 86g | Eiwitten: 36g | Vetten: 22g | Verzadigd vet: 6g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.