Ga terug
+ servings
Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm

Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm

Een #foolproof oftewel het-kan-niet-mislukken recept voor Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm uit de oven.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Hoeveelheid: 1 rollade

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 600 - 700 gram varkensfiletrollade
  • 6 teentjes knoflook
  • verse tijm
  • citroensap
  • versgemalen zwarte peper & zout
  • olijfolie & roomboter

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Haal de varkensfiletrollade ca. 60 minuten voordat je begint uit de koelkast. Zo kan de rollade alvast op kamertemperatuur komen en "schrikt" het vlees niet zo als het de hete pan in gaat. Dit voorkomt taai vlees. Haal ondertussen het velletje van de knoflooktenen en halveer ze.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees door met de punt van je mes in de rollade te snijden. Je kunt eventueel voorzichtig een beetje heen en weer bewegen met het mes zodat de inkeping ruim genoeg is om er straks een halve knoflookteen en wat verse tijm in te doen. Herhaal dit tot je 12 inkeping verdeeld over de gehele rollade hebt gemaakt.
  • Vul de inkepingen met een halve teen knoflook, wat verse blaadjes tijm en een paar druppels citroensap. Breng de varkensfiletrollade verder op smaak door er versgemalen zeezout & zwarte peper over heen te doen (naar eigen smaak).
  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Verhit een flinke eetlepel roomboter in een ruime koekenpan (liefst met dikke bodem) samen met 1 á 2 flinke eetlepels olijfolie. Als de boter heet is, braad je de varkensfiletrollade in circa 5 minuten rondom aan. Haal daarna de varkensfiletrollade uit de pan en leg deze in een ovenschaal. Het vet uit de pan hoef je niet te bewaren.
  • Snij dunne plakjes van de roomboter en leg 2 tot 3 plakjes boter op de rollade en druppel er een beetje olijfolie over. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 35-45 minuten tot de rollade gaar is en het liefst mooi rosé. Bedruip de rollade elke 15 minuten met het bakvet.
  • Controleer of de rollade gaar is, dit kun je eenvoudig op één van deze twee manieren doen. De eerste manier is door te voelen of de rollade gaar. Druk zachtjes op de rollade; breng je ringvinger naar je duim en als de muis van je hand gelijk voelt als het vlees dan is deze gaar. Een andere manier is door gebruik te maken van een vleesthermometer. Bij een temperatuur van 58-60 graden is het vlees mooi rosé. Maximaal 'mag' de binnentemperatuur 64 graden zijn, een hogere temperatuur dan dit betekent namelijk minder mals vlees.
  • Haal het vlees uit de oven als deze gaar is en bedek 'm met aluminiumfolie. Laat de rollade ongeveer 10 minuutjes zo staan. Daarna kun je de varkensfiletrollade met knoflook & tijm gaan aansnijden.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 919kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 161g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.