Ga terug
+ servings
Tikka Masala

Tikka masala

Tikka Masala of Tikki Masala een van de bekendste curry gerechten uit India. Heerlijk én niet moeilijk zelf te maken, probeer dit recept eens!
4.80 van 5 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Marineren: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de kip marinade:
  • 400 gram kipdijfilet
  • 250 gram yoghurt
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 cm verse gember (geraspt)
  • 1 eetlepel komijn poeder
  • 1/2 eetlepel koriander poeder
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zout
Voor de Tikka Masala:
  • 1 middelgrote ui (gesnipperd)
  • 1/2 rode paprika (in blokjes )
  • 6 ongezouten cashewnoten
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 stokje kaneel
  • 1/2 theelepel kardemom poeder
  • 1/2 theelepel koriander poeder
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 4 eetlepels kookroom
  • 1 theelepel kasoori methi (gedroogde fenegriek)
  • 1 eetlepel roomboter
  • zout
  • zonnebloemolie
Serveer met verse koriander, rijst en/of naanbrood

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Snij de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom.
    • Doe alle ingrediënten vermeldt onder 'voor de kip marinade' bij de kip en laat dit ongeveer een klein half uurtje intrekken.
    • Doe een beetje olie in een ruime pan en bak de kip vervolgens gaar, als de kip gaar is haal je de pan van het vuur.
    • Terwijl je de kip bakt doe je in een andere koekenpan ook een beetje olie en fruit hierin de gesnipperde ui tot deze glazig is.
    • Voeg dan de paprika en de cashewnoten toe en bak alles op middelhoog vuur voor een minuutje of 2-3. Zet het vuur uit en maak er een puree van met een (hitte bestendige) staafmixer of laat het even afkoelen en gebruik de keukenmachine om er een puree van te maken. Eventueel kun je een paar eetlepels water toevoegen indien nodig.
    • Zet de pan waarin je net de ui, paprika en cashewnoten in hebt gebakken weer op het vuur en doe er weer een beetje olie en een eetlepel roomboter in.
    • Wanneer de boter gesmolten is zet je het vuur middelhoog en bak je de volgende kruiden heel licht even aan tot je deze begint te ruiken: de kruidnagel, het halve kaneelstokje, de kardemompoeder, korianderpoeder en de komijnpoeder.
    • Voeg dan de puree van ui, paprika en de cashewnoten toe en meng dit alles door elkaar. Bak voor 2 á 3 minuten.
    • Voeg dan de cayennepeper, tomatenketchup, een flinke snuf zout en de kookroom toe en meng goed door elkaar. Als laatste doe je nu de kasoori methi erbij (even verkruimelen) en breng het geheel aan de kook.
    • Tot slot doe je de kip erbij en meng alles goed door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en cayennepeper. Let op: cayennepeper heeft even 'nodig' om de pittige smaak af te geven aan het gerecht. Gebruik dus niet teveel cayennepeper in één keer.
    • Garneer de tikka masala met verse koriander en serveer met rijst en/of naanbrood. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 194kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 22g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 3g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.