50gramei(= 1 middelgroot ei op kamertemperatuur voor het deeg + 1 ei voor het bestrijken)
5gramzout
50gramroomboter(zacht, op kamertemperatuur)
3eetlepelslichtbruine basterdsuiker
2eetlepelskaneel
zonnebloemolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
Doe de tarwebloem, gist, melk, ei en het zout* in een ruime kom, meng en kneed tot een egale deegbal.
Voeg dan beetje bij beetje 25 gram zachte roomboter toe en kneed het deeg vervolgens zo'n 15 minuten. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Smeer hiervoor een beetje zonnebloemolie op je vingers, neem een stukje deeg en trek het voorzichtig uit elkaar.
Vet een kom in met zonnebloemolie en leg hierin de deegbal. Keer dan de bal om zodat beide kanten met zonnebloemolie bedekt zijn. Dek de kom af met een natte theedoek en zet het op een rustige, warme plek. Laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, dit duurt ca. 60 tot 90 minuten afhankelijk van de temperatuur in de kamer (bij een warme temperatuur is de tijd korter dan bij een koude temperatuur).
Tijdens het rijzen maak je alvast de vulling. Meng 25 gram zachte roomboter met 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker en 2 eetlepels kaneel door elkaar.
Als het deeg klaar is met rijzen stort je het op een met zonnebloemolie ingevet aanrecht. Druk het deeg voorzichtig met je handen uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 bij 25 centimeter.
Verdeel vervolgens het kaneel en suiker mengsel over het deeg en laat hierbij ongeveer 1 centimeter rondom vrij. Rol het deeg in de breedte op en knijp de zijkanten en de naad voorzichtig dicht. Snijd vervolgens de rol in de lengte in en begin hierbij net iets onder de dichtgevouwen zijkant. Je hebt dan een kant vast met twee losse helften van de rol. Deze wikkel je om en om over elkaar en het uiteinde knijp je weer vast.
Leg het gevlochten kaneelbrood nu op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek met wat plasticfolie en laat het vervolgens nog een klein uurtje rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Kluts 1 ei in een bakje en besmeer het kaneelbrood voor deze in de oven gaat met het geklutste ei. Bak het brood in ongeveer 25-35 minuten goudbruin af. Eet smakelijk!
handig om te weten:
*Zorg er altijd voor dat het zout NIET in aanraking komt met het gist, zout gaat namelijk de werking van het gist tegen. Het makkelijkste is om het zout aan de ene kant van de kom te doen en het gist aan de andere kant en het zo voorzichtig door elkaar te mengen.
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.