Ga terug
+ servings

Broodje Bapao met Kip

Zelf een broodje bapao maken is niet moeilijk en vele malen lekkerder dan uit de supermarkt. Het recept voor broodje bapao met kip.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Rijzen: 1 uur
Totale tijd: 2 uur
Hoeveelheid: 12 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram patentbloem (+ wat extra voor het vormen van de bolletjes)
  • 320 gram* lauwwarm water
  • 100 gram rijstebloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist
  • 8 kippenbouten
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 3 blaadjes djerek purut (citroenblad)
  • 3 theelepels koenjit/kurkuma (gemalen)
  • 1 theelepel koriander (gemalen)
  • 50 gram santen (geconcentreerde santen (blok))
  • zonnebloemolie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de bloem, rijstebloem, gist, zout** en het lauwwarme water samen in de kom, meng en kneed het deeg 15-20 minuten tot een egale deegbal. Mocht het deeg te nat zijn kun je eventueel wat bloem toevoegen.
  • Doe het deeg in een met olie ingevette kom en draai de bol deeg ook even om zodat het aan alle kanten bedekt is. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen (afgedekt met een natte theedoek) of tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.
  • Ondertussen maak je de vulling. Doe de kippenbouten in een pan met water, voeg 2 kippenbouillonblokjes toe en kook hierin de kip rustig gaar op middelhoog vuur. Zodra de kip klaar is schep je deze uit de bouillon (de bouillon niet weg doen) en laat de kippenbouten even afkoelen.
  • Als de kippenbouten afgekoeld zijn pluk je het vlees van de boutjes. Voor extra smaak kun je ook de velletjes toevoegen aan het vlees. Snij vervolgens het vlees in kleine blokjes.
  • Snipper het uitje en snij de teentjes knoflook fijn. Verhit wat zonnebloemolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook even aan. Doe de Djerek Purut (citroenblad), koenjit, gemalen koriander erbij en bak dit even kort mee.
  • Voeg de kip toe en 2 soeplepels van de bouillon. Breng het geheel aan de kook en laat rustig pruttelen voor een minuut of 5. Voeg dan de santen toe, laat dit smelten terwijl je rustig door het mengsel roert. Laat rustig pruttelen tot het vocht verdampt is.
  • Als het deeg klaar is met rijzen stort je het deeg op een met bloem bedekt aanrecht. Verdeel het deeg in 12 stukken (ca. 75 gram per stuk) en maak hier bolletjes van.
  • Wanneer alle bolletjes gevormd zijn neem je ze in je hand (verdeel ook wat bloem over je handen om plakken te voorkomen) en druk je het deeg zachtjes plat zodat je een rond lapje deeg overhoudt.
  • Doe in het midden van het lapje deeg wat van het kip mengsel en vouw vervolgens de zijkanten weer naar binnen terwijl je een bolletje vormt. Zorg ervoor dat de broodjes goed gesloten zijn zodat er tijdens het stomen geen vulling uit kan komen.
  • Vervolgens doe je de broodjes in een stomer of stoommandje en stoom de broodjes klaar in ca. 30 minuten.

handig om te weten:

* Bij brood zijn alle hoeveelheden (ook vloeistoffen) altijd in gewicht (gram) aangegeven. Bij 300 gram water dan ook dit in grammen afwegen en niet in milliliter.
** Zorg dat het zout niet in aanraking komt met het gist. Zout gaat namelijk de werking van het gist tegen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 353kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 18g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.