Ga terug
+ servings
Brioche

Brioche brood

Het recept voor een zachte, luchtige brioche. Maak de feestdagen zoals kerst of Pasen extra speciaal door dit brood te maken.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 uur
Bereidingstijd: 25 minuten
Rijzen: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 40 minuten
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 20 gram basterdsuiker
  • 3 eieren (middel)
  • 6 gram zout
  • 120 gram boter
  • zonnebloemolie
Extra: 1 eidooier met een beetje zout voor het bestrijken en 1 flinke eetlepel gesmolten roomboter voor na het bakken

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Doe de bloem, gist, suiker en eieren in een kom en mix dit even kort door.
    • Voeg dan pas het zout toe en kneed het deeg nu ongeveer 8-10 minuten goed door met de keukenmachine.
    • Snijd ondertussen de boter in kleine blokjes en voeg dit toe.
    • Kneed het deeg tot de boter volledig is opgenomen (het klopt dat het deeg eerst iets slapper wordt door de grote hoeveelheid boter).
    • Vet een ruime kom iets in met zonnebloemolie en kneed het deeg met de hand nog even tot een mooie bol.
    • Leg de bol in de kom en draai deze nog een keer om zodat hij aan alle kanten is bedekt met olie.
    • Dek de kom af en zet deze vervolgens in een nacht in de koelkast om te rijzen.
    • De volgende dag kneed je het deeg met de hand nog even goed door.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
    • Vet de broodbakvorm of cakevorm in met een beetje olie, boter of bedek met een stukje bakpapier.
    • Maak van het deeg in totaal 8 bolletjes en verdeel deze over de bakvorm.
    • Kluts een eidooier met een beetje zout en bestrijk hiermee de bovenkant van het brood.
    • Laat de brioche nu nog ongeveer 60-70 minuten rijzen en bak het vervolgens af in de oven voor 25 minuten.
    • Zodra de brioche uit de oven komt, bestrijk je het met de gesmolten boter. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 207kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 5g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 7g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.