Brioche brood
Het recept voor een zachte, luchtige brioche. Maak de feestdagen zoals kerst of Pasen extra speciaal door dit brood te maken.
Voorbereiding: 15 uur uur Bereidingstijd: 25 minuten minuten Totale tijd: 1 dag dag 40 minuten minuten
Kookstand Scherm aanhouden tijdens het koken
250 gram bloem 10 gram gedroogde gist 20 gram basterdsuiker 3 eieren (middel) 6 gram zout 120 gram boter zonnebloemolie Extra: 1 eidooier met een beetje zout voor het bestrijken en 1 flinke eetlepel gesmolten roomboter voor na het bakken
Doe de bloem, gist, suiker en eieren in een kom en mix dit even kort door.
Voeg dan pas het zout toe en kneed het deeg nu ongeveer 8-10 minuten goed door met de keukenmachine.
Snijd ondertussen de boter in kleine blokjes en voeg dit toe.
Kneed het deeg tot de boter volledig is opgenomen (het klopt dat het deeg eerst iets slapper wordt door de grote hoeveelheid boter).
Vet een ruime kom iets in met zonnebloemolie en kneed het deeg met de hand nog even tot een mooie bol.
Leg de bol in de kom en draai deze nog een keer om zodat hij aan alle kanten is bedekt met olie.
Dek de kom af en zet deze vervolgens in een nacht in de koelkast om te rijzen.
De volgende dag kneed je het deeg met de hand nog even goed door.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
Vet de broodbakvorm of cakevorm in met een beetje olie, boter of bedek met een stukje bakpapier.
Maak van het deeg in totaal 8 bolletjes en verdeel deze over de bakvorm.
Kluts een eidooier met een beetje zout en bestrijk hiermee de bovenkant van het brood.
Laat de brioche nu nog ongeveer 60-70 minuten rijzen en bak het vervolgens af in de oven voor 25 minuten.
Zodra de brioche uit de oven komt, bestrijk je het met de gesmolten boter. Eet smakelijk!
Calorieën: 207 kcal | Koolhydraten: 22 g | Eiwitten: 5 g | Vetten: 11 g | Verzadigd vet: 7 g
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer .
Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.