Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat de krentjebrij lauwwarm is.
In een kom meng je de krentjebrij, 1 ei, zonnebloemolie en halve zakje gist. Laat paar minuten staan voor je het mengsel door de bloem gaat kneden.
Doe de bloem met de suiker en roomboter in een kom en kneed het gistmengsel erdoor. Doe dit met de hand of de keukenmachine tot je een soepel deeg hebt en voeg halverwege een flinke snuf zout toe.
Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Maak een bal van het deeg en leg dit in de kom, keer om zodat de bal deeg bedekt is met zonnebloemolie.
Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
Stort na het rijzen het deeg op het aanrecht en verdeel het in 6 gelijke stukken.
Maak lange slierten van de stukken deeg. Neem het uiteinde van de sliert en rol hier de rest van het deeg omheen zodat je kleine ronde broodjes krijgt.
Leg deze broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat dit weer minimaal 30 minuten rijzen tot de broodjes in hoeveelheid verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
Klop het andere eitje met eventueel een scheutje melk en smeer een dun laagje met een kwastje over de broodjes.
Bak de broodjes in ca. 20-25 minuten goudbruin.
Zodra ze uit de oven komen smeer je de gesmolten roomboter erover en bestrooi je ze ruim met poedersuiker. Eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.