Ga terug
+ servings
Open appelcake

Open appelcake

Een heerlijke luchtige appelcake met kaneel en kardemom door het beslag. De appeltjes bovenop maken deze cake helemaal af.
4.67 van 6 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram suiker
  • 125 gram roomboter (ongezouten, kamertemperatuur)
  • 2 eieren (middel)
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • zout (snuf)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram bloem
  • 4 appels (middelgroot)
  • 1 eetlepel sinaasappeljam (abrikozen- of gemberjam kan ook)
  • ½ eetlepel honing
Poedersuiker ter decoratie

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
    • Klop de suiker en de boter luchtig met een handmixer of in een keukenmachine.
    • Voeg 1 voor 1 de eieren en dooier toe, daarna het vanille extract, de kaneel, kardemom, zout, bakpoeder en vervolgens beetje bij beetje de bloem.
    • Vet de springvorm in. Schep hier het beslag in.
    • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Halveer en snij die helften weer in dunne plakjes.
    • Verdeel een heel klein beetje bloem op het beslag waar je de appels op legt en verdeel zo de appels over de cake zoals op de foto. De bloem zorgt ervoor dat de appels zo min mogelijk in het beslag wegzakken tijdens het bakken.
    • Zet de cake nu in de oven voor ongeveer 30-45 minuten tot hij gaar is. Controleer dit door er met een satéprikker in te prikken en als deze er schoon uit komt is de cake gaar.
    • Laat de cake afkoelen en meng ondertussen de jam met de honing en een halve eetlepel water. Verwarm dit even in een pan of de magnetron zodat je de appeltjes hiermee kunt bestrijken en strooi wat poedersuiker over de cake ter decoratie. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Heb jij een Crisp combimagnetron van Whirlpool in huis? Dan kun je deze cake in 8 tot 9 minuten op de Crisp functie bakken. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 348kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 5g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 9g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.