Ga terug
+ servings
Zelf stroopkoeken maken recept

Stroopkoeken

Het recept voor zelfgemaakte stroopkoeken: ✓ makkelijk om te maken ✓ ontzettend lekker ✓ met zelfgemaakte karamel ✓ echte stroopkoeken
4.44 van 16 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 15 koeken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram bloem
  • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (middel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
Voor de karamel:
  • 200 gram suiker
  • 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 75 ml water
  • 25 gram roomboter
  • snuf zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kneed van de ingrediënten voor de stroopkoeken en mooi deeg.
  • Leg het deeg, afgedekt, minimaal een half uur in de koelkast.
  • Ondertussen gaan we de karamel maken. Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
  • Zodra de suiker opgelost is wacht je tot het mengsel begint te verkleuren (dit kan even duren - blijf erbij). Als de karamel mooi kleur is haal je de pan van het vuur en schenk je de slagroom erbij.
  • Direct goed doorroeren. Boter erbij en ook dit door de saus mengen.
  • Zet de pan weer op het vuur en kook de karamelsaus iets in tot je een mooie lobbige saus hebt. Laat deze daarna volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 145 graden boven- en onderwarmte.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een mooie plak deeg.
  • Met een ronde koekjesvorm haal je rondjes uit het deeg.
  • Vervolgens neem je de botte kant van een mes en maak je een ruitjespatroon in de koekjes.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes afkoelen en vul ze daarna, naar smaak, met de karamel. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 219kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 2g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.