Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Doe de gist, suiker en melk in een kom. Meng en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen. Dit doe je om de gedroogde gist te activeren.
Voeg dan de meelsoorten toe in een grote (standmixer)kom. Doe de melk met de gist en suiker, boter en het zout erbij en meng met een spatel de vochtige ingrediënten goed door de droge. Kneed het geheel met een sterke standmixer tot een soepel deeg. Dit kan eventueel ook met de hand.
Maak een bal van het deeg en leg die weer in de kom. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en zet de kom op een warme, tochtvrije plek tot het deeg bijna verdubbeld is in volume (ca. 1 uur).
Spoel intussen de krenten en sultanarozijnen af met heet water. Dep droog met keukenpapier en doe ze samen met de sukade en sinaasappelschil in een kommetje. Zet afgedekt weg op dezelfde warme plek als het deeg.
Stort het deeg op het werkvlak, druk of rol het uit tot een grote lap en strooi de vruchten en noten erover.
Kneed alles grondig door het deeg. Rol het deeg uit, of druk het plat, tot er een rechthoek ontstaat van ongeveer 1 cm dik en zo breed als de lengte van de broodvorm. Rol de lap deeg op vanaf een van de korte kanten en knijp de naad goed dicht.
Strooi de havervlokken op het werkvlak en wentel de deegrol erdoor, zodat de vlokken eraan blijven kleven. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm.
Dek losjes af met plasticfolie en laat het op een warme, tochtvrije plek staan tot het bijna twee keer zo groot is (ca. een half uur). Bak het brood gaar in de oven in ca. 30 minuten. Laat het op een rooster afkoelen en snij daarna in plakken. Eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.