Meng de melk, gist en suiker door elkaar in een ruime kom (van een keukenmachine/mixer met deeghaak) en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
Voeg dan de bloem, koek- en speculaaskruiden, kaneel, boter, ei, rozijnen en de rasp van de sinaasappels toe.
Kneed dit door elkaar (in de machine) en voeg tijdens het kneden het zout toe. Kneed tot een lekker soepel en zacht deeg.
Haal het deeg uit de kom, vet de kom iets in met een beetje olie. Doe de bol deeg terug en keer om zodat hij rondom voorzien is van een beetje olie. Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek. Laat dit nu ongeveer 1 uur rijzen tot het in hoeveelheid verdubbeld is (of een nacht in de koelkast).
Haal het deeg daarna uit de kom en kneed er 12 bolletjes van.
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede (en/of ingevette) bakplaat. Dek weer af met huishoudfolie en laat nog 45 minuten tot een uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
Snij licht een kruis in de bovenkant van de broodjes (dit is puur om voor jezelf duidelijke lijnen te hebben dus je hoeft niet diep te snijden).
Meng de bloem en het water voor de kruizen tot een lekker papje wat qua consistentie de dikte heeft van vla.
Doe dit een een spuitzak (of ziplock back als je geen spuitzak hebt), knip hier een klein puntje vanaf en trek hiermee kruizen over de broodjes.
Bak de broodjes nu in ca. 20-25 minuten goudbruin.
Terwijl de broodjes in de oven staan verhit je de jam en water even kort in een pannetje of in de magnetron.
Besmeer de broodjes hier direct mee als ze uit de oven komen. Bedek ze dan met een theedoek terwijl ze iets afkoelen, zo worden ze lekker zacht en fluffy. Serveer warm eventueel met boter of ander beleg naar smaak. Fijne paasdagen!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.