Ga terug
+ servings
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Het recept voor een heerlijke Franse klassieker: Boeuf bourguignon. Een waar feestje om op tafel te zetten!
4.10 van 11 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram rundvlees (zoals riblappen of stooflappen)
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 140 gram spekreepjes ((bijvoorbeel de kalkoenspekreepjes van Dindesse))
  • 125 gram champignons
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takken peterselie (+ extra ter garnering)
  • 2 winterpenen in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 eetlepels bloem
  • roomboter (ca. 100 gram roomboter in totaal)
  • peper, zout, olie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snijd het rundvlees in grove blokjes en snijd de teentjes knoflook fijn.
  • Kruid de blokjes rundvlees met peper, zout en verdeel er 2 eetlepels bloem over.
  • Doe een klein beetje olie in een braadpan en bak hierin de spekreepjes even kort uit.
  • Schep de spekjes uit de pan zodat het vet in de pan blijft en houd de spekjes even apart.
  • Doe 50 gram roomboter in de pan samen met de blokjes rundvlees en bak deze rondom bruin.
  • Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en bak dit even mee.
  • Zet het vuur laag en doe dan de winterpeen, spekreepjes, knoflook, rode wijn en de runderbouillon erbij.
  • Maak een kruidenbuiltje door de tijm, peterselie en laurierblaadjes vast te knopen en doe deze ook in de pan.
  • Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens minimaal 3 uur rustig stoven tot het vlees mals is en bijna uit elkaar valt.
  • Haal het kruidenbuiltje uit de pan.
  • Borstel de champignons en snijd in partjes, snijd de sjalotjes in halve manen.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de uitjes tot deze glazig zijn, voeg ze daarna toe aan de boeuf bourguignon en doe hetzelfde met de champignons.
  • Breng de boeuf bourguignon op smaak met peper en zout. Verdeel er nog wat fijn gesneden peterselie over voor je hem gaat serveren. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 490kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 44g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.