Ga terug
+ servings
Paasstolletjes

Zelf paasstolletjes maken

Makkelijk recept om zelf de lekkerste paasstolletjes te maken gevuld met amandelspijs.
4 van 2 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 6 paasstolletjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram tarwebloem
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 50 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 5 gram gist
  • 1 ei (groot)
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snuf zout
  • poedersuiker ter decoratie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de rozijnen en krenten in een kom en wel deze in heet water.
  • Doe het lauwwarme water (100 ml) samen met de gist en de suiker in de kom van de keukenmachine en meng door elkaar. Laat staan tot het gaat schuimen.
  • Kluts ondertussen het eitje in een klein kommetje.
  • Doe de bloem, de helft van de roomboter, de helft van het geklutste eitje, citroenrasp en tot slot een snufje zout erbij in de kom. Kneed dit met een keukenmachine tot een soepel deeg. Als je geen keukenmachine in huis hebt kun je het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en stort hierop het deeg.
  • Het deeg is nogal plakkerig dus het bloem heb je zeker nodig.
  • Giet het water van de rozijnen en krenten en droog ze goed af.
  • Verdeel rozijnen en krenten over het deeg en kneed dit rustig door tot een mooie bal deeg.
  • Laat het deeg onder een theedoek op een warme plek nu een half uur rijzen.
  • Kneed ondertussen de amandelspijs door met een lepeltje van het geklutste ei.
  • Leg de bol deeg weer op een met bloem bestoven werkplek.
  • Verdeel in gelijke bolletjes. Druk met een deegroller in de bol laat ca. 5 centimeter van de boven en onderkant bol (hier rol je dus niet overheen). Zorg dus dat je een ovale plak hebt waarbij de onder en bovenkant bol staan en je in het midden een 'gleuf' hebt voor de marsepein.
  • Verdeel de marsepein ook in gelijke delen en rol hier een langwerpige reep van.
  • Leeg deze in de 'gleuf' van het broodje, vouw dicht en herhaal met alle paastolletjes.
  • Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afgedekt met een theedoek en eventueel een stuk plastic tegen het plakken weer een half uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestrijk de paasstolletjes met de rest van het geklutste ei en bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Smelt de rest van de roomboter terwijl de stolletjes in de oven zitten en bestrijk ze hier direct mee als ze uit de oven kommen.
  • Dek de stolletjes als ze uit de oven komen met een theedoek en laat ze afkoelen (zo krijg je lekkere zachte broodjes). Strooi er voor het serveren nog wat poedersuiker over en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Serving: 1paasstolletje | Calorieën: 340kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 7g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.