Ga terug
+ servings
Moussaka

Makkelijke Moussaka

Makkelijke moussaka, moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel op basis van aardappel, gehakt, tomaat en aubergine. Echt een aanrader!
4.31 van 136 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappelschijfjes
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 500 ml passata
  • 300 ml halfvolle melk
  • 30 gram roomboter (ongezouten)
  • 30 gram bloem
  • 2 aubergines
  • 2 eieren (middel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel kaneel
  • (olijf)olie, nootmuskaat, peper en zout
Frisse salade voor erbij

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
    • Snipper het uitje en snij de knoflook fijn.
    • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
    • Voeg het gehakt toe samen met de piment, kaneel, oregano, peper en zout naar smaak. Bak het gehakt rul.
    • Voeg dan de passata toe samen met het laurierblaadje en laat dit vervolgens ca. 20 minuten rustig koken. Breng tot slot verder op smaak met peper en zout.
    • Verhit in een andere pan opnieuw een beetje olie en bak de aardappelschijfjes even kort goudbruin en gaar.
    • Verdeel ze vervolgens over de bodem van een ruime ovenschaal.
    • Tot slot snij je de aubergine in dunne plakken, kruid ze met een klein beetje peper en zout en bak gaar aan beide kanten in dezelfde koekenpan.
    • Verdeel de helft van de aubergine over de aardappels, verdeel daarover de gehaktsaus (verwijder het laurierblaadje) en daarop doe je de rest van de aubergines.
    • Tot slot maken we de saus voor over de moussaka.
    • Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem, voeg dan de bloem toe en bak dit even kort mee.
    • Beetje bij beetje de melk toevoegen en roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
    • Haal de pan van het vuur en meng de eitjes erdoor met een garde. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als de saus nog te dun is kun je hem even terug op het vuur zetten om hem in te laten koken, je wilt een beetje een lobbige saus hebben (consistentie is vergelijkbaar met magere yoghurt).
    • Giet de saus over de ovenschotel en zet de moussaka nu in de oven voor ongeveer 30-35 minuten tot de bovenkant mooi gaar en verkleurd is. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Je kunt deze ovenschotel prima een dag van te voren maken. Bak de ovenschotel dan zoals omschreven in de bereidingswijze en verwarm hem de volgende dag, afgedekt met een beetje aluminiumfolie, in de oven voor ongeveer 30 minuten op 185 graden. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 630kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwitten: 36g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 15g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.