Bobotie
Het recept voor de bekende Zuid-Afrikaanse ovenschotel, bobotie. Ontzettend lekker, makkelijk om te maken en snel klaar.
Voorbereiding: 30 minuten minuten Bereidingstijd: 20 minuten minuten Totale tijd: 50 minuten minuten
Kookstand Scherm aanhouden tijdens het koken
1 kilo aardappels 300 gram sperziebonen 300 gram gehakt 200 gram crème fraîche 50 gram rozijnen 4 laurierblaadjes 3 eieren (middel) 1 zure appel (Granny Smith) 1 ui 1½ eetlepel kerrie 1 eetlepel abrikozenjam of sinaasappeljam 2 theelepels kurkuma ½ theelepel chilivlokken paprikapoeder, peper en zout
Schil de aardappels en snijd deze in blokjes.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook hierin de aardappels gaar, giet af als ze gaar zijn.
Breng ondertussen nog een pan water aan de kook (ook met een snuf zout).
Spoel de sperziebonen af onder de kraan, snijd de kontjes en kopjes er vanaf en snijd ze in stukjes van ca. 3-4 centimeter.
Kook de sperziebonen vervolgens ook beetgaar.
Verwarm de oven alvast voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
Wel de rozijnen ondertussen in warm water.
Snipper het uitje en snijd de appel in stukjes (verwijder het klokhuis).
Doe een beetje olie of boter in een koekenpan en fruit het uitje rustig aan tot deze glazig begint te worden.
Voeg dan het gehakt toe en kruid dit met kerrie, kurkuma, chilivlokken en peper en zout naar smaak.
Zodra het gehakt rul is bak je de jam even kort mee en daarna voeg je de rozijnen (zonder het water) en de appel toe.
Tot slot schep je de sperziebonen erdoor en de helft van de crème fraîche.
Ondertussen bak je in een andere koekenpan de blokjes aardappel en kruid je deze met peper, zout en paprikapoeder naar smaak even op.
Meng in een kom de rest van de crème fraîche door de eieren.
Neem een ruime ovenschaal, vet deze in en schep hierin de opgebakken aardappels.
Op de aardappels doe je het gehakt, sperziebonen en appel mengsel.
Hierover giet je het ei/ crème fraîche mengsel. Steek de laurierblaadjes erin en zet dit in de oven voor ongeveer 20-25 minuten tot het ei gestold is.
Verwijder de laurierblaadjes voor het serveren en eet smakelijk!
Calorieën: 685 kcal | Koolhydraten: 81 g | Eiwitten: 26 g | Vetten: 29 g | Verzadigd vet: 13 g
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer .
Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.