Ga terug
+ servings

Hele kip uit de oven met sinaasappel en rozemarijn

Heerlijke, hele kip uit de oven met sinaasappel en rozemarijn
4.67 van 3 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen (1 hele kip)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 hele kip
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel chilivlokken
  • roomboter, zout en zwarte peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Smelt 50 gram boter en doe dit in een kommetje.
  • Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en doe deze in het kommetje bij de boter.
  • Voeg ook de sinaasappelrasp, uienpoeder, chilivlokken 2 theelepels zout en 2 theelepels peper toe. Meng dit en smeer de kip hiermee goed in zodat hij aan alle kanten goed bedekt is.
  • Doe de kip in een ruime ovenschaal in de oven voor 1½ uur.
  • Elk half uur doe je er een klontje roomboter op tot je genoeg jus in de ovenschaal hebt zitten en dit over de kip kunt gieten met een lepeltje.
    Zo blijft je kip extra mals en vol van smaak.
  • Terwijl de kip in de oven staat gaan wij de glace maken. Dit is een soort dikke saus waarmee we de kip gaan insmeren aan het einde van de bereidingstijd.
  • Hiervoor doe je 25 gram boter, de sinaasappelmarmelade, sinaasappelsap, azijn, suiker en een flinke snuf peper in een steelpannetje. Breng aan de kook, meng en kook iets in.
    Laat het daarna afkoelen.
  • Als de kip 1½ uur in de oven heeft doorgebracht zet je de temperatuur op 150 graden en laat je de kip nog 30 minuten in de oven zitten.
  • Smeer de glace over de kip en herhaal dit na 15 minuten weer en nogmaals als je de kip uit de oven haalt. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 244kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 36g | Vetten: 19g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.