Ga terug
+ servings
crè­me brûlée

Zelf crè­me brûlée maken

Heerlijke, zelfgemaakte crè­me brûlée: stap-voor-stap recept.
4.29 van 7 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • 1 vanillestokje

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 125 graden boven- en onderwarmte.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje met een mesje en doe dit in een steelpannetje met dikke bodem.
  • Doe hierbij de melk en de slagroom en breng dit aan de kook. Laat dit vervolgens ca. 5 minuten koken.
  • Laat daarna de (gekookte) room even iets afkoelen.
  • Klop de eidooiers met 100 gram kristalsuiker in ca. 5 minuten luchtig en bijna wit van kleur in een ruime kom.
  • Schenk beetje bij beetje de room bij de luchtig geklopte eidooiers en klop dit nog even goed door zodat het dikker wordt.
  • Neem nu 4 (hittebestendige) bakjes (ramekins) en verdeel het mengsel hierover.
  • Zet de crème brûlée in de oven voor ca. 45 min. tot het helemaal gaar en gestold is. 
  • Haal de crème brûlée uit de oven en laat het op kamertemperatuur eerst volledig afkoelen en opstijven.
  • Daarna zet je het in de koelkast voor minimaal 2 uur of een nacht.
  • Vlak voor je het gaat serveren verdeel je 1 eetlepel kristalsuiker per bakje en brand je de suiker tot tot karamel met een crème brûlée/ gasbrander.
    Of gebruik de methode onder de grill zoals hierboven omschreven. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 442kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 8g | Vetten: 32g | Verzadigd vet: 18g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.