Ga terug
+ servings
Kerststol

Kerststol (kerstbrood)

Het recept voor een heerlijke, zelfgemaakte kerststol met amandelspijs, noten en rozijnen. Ontzettend makkelijk om zelf te maken!
4 van 2 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram tarwebloem
  • 125 gram rozijnen (mix van sultana rozijnen, blanke rozijnen en cranberry's)
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 70 gram noten (mix - ongebrand & ongezouten)
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gist (droge gist)
  • 1 ei (middel)
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snuf zout
  • poedersuiker ter decoratie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kluts het eitje in een kommetje.
  • Wel de rozijnen in heet water en hak de noten fijn. Houd de noten en rozijnen even apart.
  • Doe het water samen met de gist en de helft van het geklutste ei in de kom van een keukenmachine en mix dit kort door elkaar.
  • Voeg dan de tarwebloem, witte basterdsuiker, citroenrasp, 30 gram roomboter en tot slot een snufje zout toe aan de kom. Kneed dit met een keukenmachine tot een soepel deeg. Als je geen keukenmachine in huis hebt kun je het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en stort het op een met bloem bedekte werkplek.
  • Het deeg is nogal plakkerig dus het bloem heb je zeker nodig. Verdeel de gehakte noten en de gewelde rozijnen over het deeg en kneed dit rustig door tot een mooie bal deeg waarbij de noten en rozijnen goed verdeeld zijn. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk rozijnen en noten uit het brood steken (deze kunnen namelijk verbranden).
  • Laat het bolletje deeg onder een theedoek op een warme plek nu een kwartier rijzen.
  • Kneed de amandelspijs goed door en rol hier een langwerpige rol van.
  • Leg de bol deeg weer op een met bloem bestoven werkplek.
  • Druk met een deegroller in de bol laat ca. 5 centimeter van de boven en onderkant bol (hier rol je dus niet overheen). Zorg dus dat je een langwerpige plek hebt waarbij de onder en bovenkant bol staan.
  • Leg hier het amandelspijs in en vouw een kant over het amandelspijs heen. Druk de zijkanten goed aan en laat de kerststol nu ongeveer 30 minuten rijzen onder een theedoek.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestrijk het brood met de andere helft van het geklutste eitje en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet de kerststol in de oven en draai de temperatuur terug naar 180 graden. Bak de kerststol in ca. 30 minuten gaar.
  • Smelt 20 gram roomboter vlak voor je de kerststol uit de oven haalt.
  • Zodra je het brood uit de oven haalt bestrijk je het brood met de gesmolten boter en strooi je er naar smaak wat poedersuiker overheen. Even laten afkoelen en... eet smakelijk. Fijne feestdagen!

handig om te weten:

* Met dit recept maak je 1 middelgrote kerststol, voldoende voor 4 personen met ongeveer 1 tot 2 plakken met persoon.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 576kcal | Koolhydraten: 83g | Eiwitten: 12g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.