Snipper de helft van de sjalotjes en de andere helft ontdoe je alleen van hun velletje.
Maak de champignons schoon en halveer ze (grote champignons snij je in kwartjes).
Bak de spekreepjes uit in een ruime pan zonder extra vet toe te voegen. (Zorg voor een ruime pan omdat we hierin het hele recept voor coq au vin gaan maken en alle ingrediënten er wel in moeten passen. Je gebruikt dus één pan tijdens de gehele bereidingswijze).
Als de spekreepjes zijn uitgebakken schep je deze uit de pan en leg je ze op wat keukenpapier.
Voeg nu 2 eetlepels roomboter toe aan het vet van de spekreepjes.
Bestrooi de kippenbouten met versgemalen peper & zeezout en bak ze om en om in een paar minuten goudbruin in de roomboter en het vet van de spekjes.
Herhaal dit met kippendijnen en voeg hierbij de ontvelde sjalotten toe, bak even mee. Schep de kip en de sjalotten daarna uit de pan en leg deze ook even apart.
Doe nu de gesnipperde sjalot, rode ui, knoflook en wortel in de pan bij het braadvet en bak ze even goed aan tot de geuren vrijkomen en de ui glazig begint te worden.
Voeg dan 3 eetlepels bloem toe en bak dit op laag vuur rustig aan.
Voeg beetje bij beetje de rode wijn toe tot er een licht gebonden saus ontstaat.
Voeg dan de gevogeltefond toe samen met de laurier, tijm, basterdsuiker, versgemalen peper en zeezout.
Breng dit aan de kook en voeg dan de kip toe. Zet het vuur laag en laat dit circa 60 minuten lekker zachtjes pruttelen.
Na 60 minuten haal je de tijm & laurier uit de pan.
Neem nu een aparte koekenpan en verhit hierin 2 eetlepels roomboter.
Bak de champignons op middelhoog vuur even een paar minuten aan. Haal de champignons uit de pan en voeg ze bij de kip.
Ook de spekjes en hele sjalotten gaan nu bij de coq au vin en laat dit in zijn geheel nog even een paar minuten zachtjes pruttelen.
Breng de coq au Vin op smaak met versgemalen peper en zeezout. Bestrooi met wat vers gesneden peterselie. Eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.