Ouderwetse erwtensoep

De allerlekkerste ouderwetse Erwtensoep vind je hier. Het recept zoals mijn moeder 'm altijd maakt. Heerlijk, winters én vol van smaak!
4.41 van 20 stemmen
Printen Pinterest
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Totale tijd: 6 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 8 kommen soep

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram schouderkarbonade
  • 1 runderschenkel ((ca 250 gram))
  • 250 gram witte bonen
  • 3 aardappels
  • 1 rookworst (in plakjes gesneden)
  • 1 prei (in dunne ringen)
  • 1 winterpeen (geschild & in kleine blokjes)
  • 1 bosje selderijblad
  • ½ knolselderij (geschild & in kleine blokjes)
  • versgemalen zwarte peper & zout en/of tabasco, bouillonblokje

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Wel de spliterwten de avond of dag voordat je de erwtensoep wilt koken in 1 liter koud water.
  • Ze hebben minimaal 1 nacht nodig om goed te wellen.
  • De volgende dag giet je het water van de spliterwten af en kun je ze eventueel ook even omspoelen met kraanwater. Doe de spliterwten in een grote soeppan en doe hierbij 2 liter water. Voeg ook de runderschenkel en de schouderkarbonade toe en breng dit aan de kook.
  • Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en laat je dit zo’n 1,5 á 2 uur zachtjes pruttelen.
  •  Na het pruttelen haal je het vlees uit de pan en schep je het schuim af. Schil nu de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
  • Doe de aardappel samen met de witte bonen, prei, winterpeen, knolselderij en de worst in de soep.
  • Breng dit vervolgens weer aan de kook, zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat dit nog zo’n 4 tot 5 uur zachtjes pruttelen.
  • Aan het einde schep je het schuim (indien nodig) weer van de soep af en voeg je een bosje grof gesneden selderijblad toe.
  • Haal ook het vlees van de runderschenkel en schouderkarbonade af en snij of pluk hier kleine stukjes van.
  • Voeg het vlees vervolgens ook weer toe aan de soep. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep iets te dik is geworden. Breng op smaak met een versgemalen zwarte peper, zout en eventueel wat druppeltjes tabasco voor wat extra pit of verkruimel een bouillonblokje. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 504kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwitten: 33g | Vetten: 19g | Verzadigd vet: 3g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.