Ga terug
+ servings
Cottage Pie

Shepherd's Pie (ovenschotel met gehakt)

Shepherd's Pie ook wel bekend als Cottage Pie is een ovenschotel met gehakt. Kruidig gehakt met groenten en een laagje romige aardappelpuree.
4.23 van 27 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (kruimig)
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 ml groentebouillon
  • 100 ml melk
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
  • 2 prei
  • 2 eidooiers (middel)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke winterpeen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 4 eetlepels roomboter
  • 3 eetlepels worcestershire saus
  • 1 eetlepel tijm (gedroogd)
  • zwarte peper, zout, nootmuskaat en olie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Schil de aardappels en kook ze in ruim water met een snuf zout gaar.
    Giet de aardappels als ze gaar zijn af en kook even een paar minuten droog
  • Snipper ondertussen de uien, snijd de knoflook fijn, de winterpeen schillen en in blokjes snijden en de prei in dunne ringen.
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook tot deze glazig beginnen te worden.
  • Voeg dan de wortel toe en bak deze even mee.
  • Doe het gehakt hierbij in de pan, kruid met peper en zout en bak rul.
  • Tot slot doe je de prei erbij en bak je dit tot alle groenten iets zachter zijn geworden.
  • Voeg de bouillon, tomatenpuree, worcestershire saus, rozemarijn, tijm en het blaadje laurier toe.
  • Laat dit even rustig pruttelen, reduceer de saus en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het gehaktmengsel over een ruime ovenschaal.
  • Stamp de aardappelen fijn en voeg hier de roomboter, geraspte kaas, eidooiers, melk aan toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Maak er een romige aardappelpuree van en voeg indien nodig nog een beetje melk extra toe.
  • Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.
    Dit kun je, nets als ik dat deed, met een spuitzak doen, maar dan kan natuurlijk ook gewoon met een lepel.
  • Zet de ovenschotel met gehakt nu voor 30 minuten in de oven en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 547kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwitten: 39g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.