Ga terug
+ servings
Turkse simit

Turkse simit

Het recept voor Turkse Simit oftewel de Turkse bagel met veel sesamzaad. Heerlijke, luchtige broodjes die je eenvoudig zelf kunt maken.
4.58 van 7 stemmen
Voorbereiding: 45 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram patentbloem (+ een beetje extra)
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 50 gram yoghurt
  • 1 zakje gist (gedroogd)
  • 3 eetlepels Pekmez*
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng 250 ml lauwwarm water samen met de gist en suiker in een glas en laat het even staan tot het gaat schuimen.
  • In een keukenmachine met deeghaak doe je de bloem, yoghurt, olie en het gistmengsel. Kneed hier in ca. 15 minuten een soepel deeg van.
  • Kneed het deeg met de hand nog even na en voeg dan het zout toe.
  • Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
  • Meng ondertussen de Pekmez met 2 eetlepels water in een kommetje.
    Simit bereiding stap 1,2,3
  • Vet het aanrecht in met zonnebloemolie en stort hierop het deeg (foto 1).
  • Verdeel het deeg in 20 gelijke delen en draai hier bolletjes van (foto 2).
  • Verdeel vervolgens een beetje bloem over het aanrecht en rol hier kort de bolletjes deeg in (foto 3).
    Simit bereiding stap 4,5,6
  • Rol twee bolletjes deeg uit tot twee slierten (foto 4).
  • Druk de uiteinde vast (foto 5) en draai daarna een sliert om de andere heen en druk ook daar het uiteinde vast (foto 6).
    Simit bereiding stap 7,8,9
  • Breng de uiteinden bij elkaar zodat er een mooie ring ontstaat (foto 7) en leg het broodje op een stukje bakpapier. Herhaal dit tot je 10 mooie ringen hebt.
  • Smeer de simit in met het Pekmez mengsel (foto 8) en strooi er naar smaak ruim sesamzaad over (foto 9).
  • Laat de broodjes nu nog ongeveer een half uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmd op 200 graden (boven- en onderwarmte).Indien je een pizzasteen in huis hebt verwarm deze dan mee in de oven en bak daarop de broodjes af voor het beste resultaat.
  • De simit bak je in ca. 15 minuten goudbruin. Dek ze nadat je ze uit de oven hebt gehaald direct af met een theedoek voor lekkere zachte broodjes. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Turkse druivensiroop of molasses. Je kunt het eventueel vervangen voor stroop.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 253kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwitten: 5g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.