Witlofsalade met appel, een heerlijke salade die eigenlijk altijd kan! Deze witlof salade is gemaakt met appel, kaas, zoete rozijnen en een heerlijke frisse zoetzure dressing met onder andere Griekse yoghurt en zoete gembersiroop. Prima voor te bereiden en makkelijk om te maken.
Witlofsalade, als klein meisje moest ik er niets van hebben. Witlof vond ik rauw namelijk veel te bitter van smaak. Witlof in de ham en kaas daarentegen vond ik heerlijk! Pas veel later ben ik ook rauwe witlof gaan waarderen en zo is ook eens deze heerlijke witlofsalade ontstaan.
Witlofsalade maken
Witlofsalade is een makkelijke salade om te maken en echt heel veel ingrediënten behalve wat smaakmakers voor de dressing heb je er niet voor nodig.
Zelf vind ik het lekker om kaas door de witlofsalade te doen en hiervoor gebruik ik meestal plakken kaas. Deze zijn namelijk al lekker dun maar je kunt natuurlijk ook gewoon een brok kaas in kleine stukjes snijden of gebruik een kaasschaaf om er zelf plakjes van te maken, net wat je in huis hebt.
Rozijnen zijn een lekkere zoete aanvulling op deze hartige salade en samen met het frisse van de appel en het knapperige van de walnoten een top combinatie!
De dressing maak ik van Griekse yoghurt, azijn en voor het zoetje doe ik er wat honing en gembersiroop door. Gembersiroop geeft ook nog een klein beetje wat pit aan de salade.
Erg lekker is het ook om nog een gekookt eitje door de salade te doen. Dan vult de salade net even wat meer.
Je kunt deze salade prima voorbereiden. Maak de salade een dag van te voren en houd de walnoten apart omdat deze ander het vocht van de salade opnemen en zacht worden. Serveer de salade bij de BBQ, als lunch of als groenten bij vlees en aardappels. Eigenlijk kun je alle kanten op met deze heerlijke salade!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 stronken witlof
- 3 plakken kaas
- 1 appel
- 1 bosui
- 50 gram walnoten (ongezouten/ ongebrand)
- 3 eetlepels blanke rozijnen
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de blanke rozijnen in een kom en wel deze terwijl je de rest van de salade gaat maken.
- Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de bittere binnenkant er samen met het kontje af. De bittere binnenkant is de kern van de witlof onderaan bij het "kontje". Dit hoef je niet perse te verwijderen, er zijn mensen die het lekker vinden maar zelf vind ik het niet lekker dus ik snijd dit altijd van de witlof af. Snijd daarna de witlof in dunne ringen en doe dit in een ruime kom.
- Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in kleine stukjes (je hoeft de appel niet te schillen). De bosui snijd je in dunne ringen en de plakken kaas in kleine blokjes. Giet de rozijnen af. Hak de walnoten in grove stukken. Doe alles bij de salade in de kom behalve de walnoten.
- Maak de dressing door de volgende ingrediënten in een kommetje te mixen: 3 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak. Schep dit door de witlofsalade en breng eventueel nog verder op smaak met wat peper en zout.
- Vlak voor je de salade gaat serveren strooi je de walnoten erover en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmm lekker hoor! Wij aten dit vroeger thuis vaak met partjes mandarijn in plaats van appel, zo lekker! Maar deze versie lijkt me ook heerlijk, lekker fris en bijzonder door de gember!
Eef says:
Hmm ook lekker! Mandarijn past er inderdaad ook perfect bij.
Ieke Amelink says:
Met appel, héérlijk!
Ria says:
Alle ingrediënten zijn me bekend als toevoeging voor de witlofsalade. Eentje ontbrak, tóch erg lekker, nl. een bakje uitgebakken gerookte spekreepjes. Vaak doen we dat ook door de kropsla. Uiteraard slaan we dan extra vlees over.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk!
Mevr.Winkels_Nijland. says:
Hallo,
Je zei dat willofsalade ook prima met mandarijntjes kunnen, Kan daar ook ananas bij .Wij hebben een gezellig samenzijn met de buurt morgen. Wil je mij een paar adviesen sturen.
Alvast bedankt
Groetjes mevr.Winkels.
Eef says:
Ik zou het lekker doen! Lijkt me een heerlijke frisse combinatie met ananas 🙂 Geniet van je avond.
Hans van Rossum says:
Heerlijk
Nan says:
Hallo daar,
Daar mijn lichaam geen appel verdragen kan, vroeg ik mij af , wat er dan lekker bij zou smaken. Aan partjes mandarijnen, had ik nog niet gedacht. Bedankt voor deze tip.
Lucienne van Dijk says:
Heerlijke salade die ik al een paar keer gemaakt heb, toppertje
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Els says:
Deze lijkt me ook lekker, met kaas, ga ik binnenkort ook eens maken. Wij eten de witlof met augurk, appel en gekookte eieren en cranberry’s. Dat is bij ons de favoriet. En soms voeg ik nog spekjes toe.
Eef says:
Klinkt ook heerlijk Els, yum!
Ria says:
Wat een lekker recept ga ik zeker maken Dankje
Eef says:
Dank je wel Ria!
Margarita says:
Ik gebruik naast appel ook banaan. Gembersiroop ga ik zeker proberen. Kaas en rozijnen doe ik ook door de salade. Vroeger deed mn moeder ook wel mandarijn uit blik erdoor. Sappiger dn verse mandarijn maar of het gezond is?
Eef says:
Weet je dat ik dat stiekem heel erg lekker vind, die mandarijnen uit een blikje haha. Zal wel iets met jeugdsentiment te maken hebben ofzo, vroeger had je ze ook in vruchtenbowls enzo. Heb ooit eens gezien op de keuringsdienst van waarde hoe ze ze maken en nu eet ik ze niet zo vaak meer 😉
gefferie vannessa says:
Ik ben ook iemand die niet echt van koken houdt,ik sta zelden voor een pot om te gaan staan koken,dus maak ik alle moeite om dit te gaan proberen
Eef says:
Zeker een aanrader om eens te proberen en helemaal fijn: heel lang ben je er niet mee bezig 😉
Manuela says:
Ik maak hem ook vaak met gerookte kip, stukjes paprika, appel, rozijnen, walnoten en de dressing net als jij met wat kerriepoeder erbij. Maar ook met tonijn (blikje) kan je een heerlijke witlofsalade maken.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is ook een leuke variatietip! Dank je wel voor het delen 🙂
Michelle says:
Kan je de gembersiroop vervangen door gewone gember?
Eef says:
Dat zou ik je niet aanraden. De gember kan dan net even te overheersend zijn. Vervang eventueel voor een beetje honing mocht je geen gembersiroop willen gebruiken. Eet smakelijk!
Michelle says:
Kan je de gembersiroop vervangen door gewone gember?
djoeke says:
Eef dit is super lekker vandaag weer thanks!!!
Eef says:
Djoeke, wat super leuk om te lezen! Jij dank voor je reactie 🙂
djoeke says:
Eef dit is super lekker vandaag weer thanks!!!
Djoeke says:
Ga het nu voor de 3de keer maken maar nu als tussrndoortje ik ben verslaafd hahaha
Eef says:
Zo lees ik het graag Djoeke! Lekker hoor 🙂
Djoeke says:
Ga het nu voor de 3de keer maken maar nu als tussrndoortje ik ben verslaafd hahaha
Koos says:
Probeer het eens met kiwi en manderijnen.
Eef says:
Lekkere variatie, dank je wel Koos.
Koos says:
Probeer het eens met kiwi en manderijnen.
Caroline says:
Best lekker. De gembersiroop proef je niet zo vind ik. Alleen dat het zoet is, maar dan kun je ook gewoon suiker gebruiken. En ik vond de kaas niet lekker erin. Ik neem de volgende keer verse plakken, nu had ik voorverpakte kaas.
Eef says:
De gembersiroop is inderdaad niet overheersend aanwezig (maar goed ook, dat is niet zo lekker 😉 ) Je kunt ook een ander zoetje gebruiken mocht je dit willen (gembersiroop heeft meer smaak dan alleen “zoet”) maar suiker zou ik persoonlijk niet doen omdat je dan de korreltjes blijft houden qua structuur en natuurlijk lekker de kaas kiezen die jij lekker vindt 🙂
Loesje says:
Goed te weten van die gember wist ik nog niet dat hij zo overheersend kan zijn
Mss n beetje geraspt ?
Pieter says:
Bij gebrek aan gembersiroop heb ik laatst idd geraspte verse gember gebruikt. Gewoon naar smaak toevoegen. Lekker fris met wat pittigs.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja, superlekker om met verse geraspte gember te doen!
Caroline says:
Best lekker. De gembersiroop proef je niet zo vind ik. Alleen dat het zoet is, maar dan kun je ook gewoon suiker gebruiken. En ik vond de kaas niet lekker erin. Ik neem de volgende keer verse plakken, nu had ik voorverpakte kaas.
Eef says:
De gembersiroop is inderdaad niet overheersend aanwezig (maar goed ook, dat is niet zo lekker 😉 ) Je kunt ook een ander zoetje gebruiken mocht je dit willen (gembersiroop heeft meer smaak dan alleen “zoet”) maar suiker zou ik persoonlijk niet doen omdat je dan de korreltjes blijft houden qua structuur en natuurlijk lekker de kaas kiezen die jij lekker vindt 🙂
wieb says:
zondag ga ik de witlof salade maken mijn kleidochter komt dan eten hij lijkt mij heerlijk.alvast bedankt.wieb
Eef says:
Wat leuk! Hopelijk heb je een fijne dag met je kleindochter gehad 🙂
wieb says:
zondag ga ik de witlof salade maken mijn kleidochter komt dan eten hij lijkt mij heerlijk.alvast bedankt.wieb
Mieke says:
Hi Eef,
Heel erg verrassend zoal jij tussen al die kooksters en kokers zit, zo helemaal jezelf.
Met echt een eigen blik in dze lekkernijenwereld.
Ik als oud omaatje ga je in de gaten houden is heerlijk om tedoen dat kan je begrijpen denk ik.
Vandaag wordt het de ouderwetsekippensoep , gisteren het naanbrood en eergister het platbrood en beide piko-bello in orde, nee lekkerder zelfs! Niet stoppen heb je net gevonden.
Eef says:
Word zo blij van je reacties, ontzettend leuk. Dank je wel weer 😀
Mieke says:
Hi Eef,
Heel erg verrassend zoal jij tussen al die kooksters en kokers zit, zo helemaal jezelf.
Met echt een eigen blik in dze lekkernijenwereld.
Ik als oud omaatje ga je in de gaten houden is heerlijk om tedoen dat kan je begrijpen denk ik.
Vandaag wordt het de ouderwetsekippensoep , gisteren het naanbrood en eergister het platbrood en beide piko-bello in orde, nee lekkerder zelfs! Niet stoppen heb je net gevonden.
Mieke says:
Ontvang je mijn reactie Eef?
Eef says:
Je reacties waren op de een of andere manier in de spam folder gekomen dus vandaar iets later mijn reactie maar ik heb ze nu aangepast dus als het goed is komen je reacties niet meer in die folder (geen idee wat er fout is gegaan overigens…)
Mieke says:
Ontvang je mijn reactie Eef?
Eef says:
Wat leuk! Hopelijk heb je een fijne dag met je kleindochter gehad 🙂
Klazien says:
Wat een lekker recept, heerlijk gegeten!
Eef says:
Wat leuk om te lezen. Dank voor je reactie Klazien.
Klazien says:
Wat een lekker recept, heerlijk gegeten!
Eef says:
Wat leuk om te lezen. Dank voor je reactie Klazien.
saskia says:
Vanmiddag mijn werkgever verrast met deze heerlijke salade. Als kleine toevoeging nog wat gerookte kip en ipv kaas heb ik fetta gebruikt. borden leeg!! Heerlijk ❤️
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen Saskia, dank voor je reactie 🙂
saskia says:
Vanmiddag mijn werkgever verrast met deze heerlijke salade. Als kleine toevoeging nog wat gerookte kip en ipv kaas heb ik fetta gebruikt. borden leeg!! Heerlijk ❤️
Rob says:
Was heel lekker, dank je wel!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Rob, jij bedankt voor je reactie.
Rob says:
Was heel lekker, dank je wel!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Rob, jij bedankt voor je reactie.
Sandy says:
Wat een heerlijke recepten allemaal! Snel die quesadillas en die witlofsalade eens maken 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen. Beide zijn zeker aanraders 🙂
Sandy says:
Wat een heerlijke recepten allemaal! Snel die quesadillas en die witlofsalade eens maken 🙂
Gerard Lunow says:
Well, I remember my mother making that about, og gee, 42 years ago. I really disliked cooked lof, but eating this raw is so much better. Thank you for posting.
Eef says:
Thanks for your comment 🙂
Gerard Lunow says:
Well, I remember my mother making that about, og gee, 42 years ago. I really disliked cooked lof, but eating this raw is so much better. Thank you for posting.
Jannie schipper van Hemert says:
Ik ga binnen 5 dagen, deze twee gerechten maken!
De witlofsalade met appel
En de champignonsoep
Mijn leefwijze is : kha
Maar kijk heel graag naar de anderen!
En daarna schipperen: wat kan wel/ wat niet!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Jannie, dank voor je reactie en eet smakelijk 🙂
Jannie schipper van Hemert says:
Ik ga binnen 5 dagen, deze twee gerechten maken!
De witlofsalade met appel
En de champignonsoep
Mijn leefwijze is : kha
Maar kijk heel graag naar de anderen!
En daarna schipperen: wat kan wel/ wat niet!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Jannie, dank voor je reactie en eet smakelijk 🙂
Gerda Schilder says:
Gisteren gemaakt, we vonden de salade heerlijk. Die gaan we meer maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel Gerda 🙂
Gerda Schilder says:
Gisteren gemaakt, we vonden de salade heerlijk. Die gaan we meer maken.
silvia says:
heerlijk! dankjewel
silvia says:
heerlijk! dankjewel
Nuran says:
Hoeveel koolhydraten bevat zo een salade?
Eef says:
Ik durf het je helaas (nog) niet te zeggen – ik ben wel bezig om alle recepten aan te passen zodat deze hoeveelheden vermeld staan, so stay tuned 😉
Nuran says:
Hoeveel koolhydraten bevat zo een salade?
Karin Walter says:
Dit is zo,n lekkere salade deze neem ik mee te werk heerlijk .
Ik heb al veel recepten van jou gemaakt .
Heb sinds deze week ook een slowcooker gekocht .
Om je stoofpotjes te maken doe het nu in een gewone pan .
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen 😀 dankjewel! Ik heb de planning van het najaar/ winter weer lekker wat nieuwe slowcooker recepten te maken dus hou de website goed in de gaten 😀
Karin Walter says:
Dit is zo,n lekkere salade deze neem ik mee te werk heerlijk .
Ik heb al veel recepten van jou gemaakt .
Heb sinds deze week ook een slowcooker gekocht .
Om je stoofpotjes te maken doe het nu in een gewone pan .
Leo says:
Heerlijke salade ik kan alleen in het recept de kaas niet terug vinden
Eef says:
Staat bij punt 3 in het recept 🙂
Loesje says:
Hoi Eef ik ga de witlofsalade maken ook voor de buuv mmm
Heerlijk en bedankt
Eef says:
Wat leuk! Dank voor je reactie 😀
Loesje says:
Hoi Eef ik ga de witlofsalade maken ook voor de buuv mmm
Heerlijk en bedankt
Loesje says:
Goed te weten van die gember wist ik nog niet dat hij zo overheersend kan zijn
Mss n beetje geraspt ?
miriam says:
ooooh deze ga ik opslaan!ooit bij een vriendin van mijn moeder een witlofsalade gegeten en was zo ontzettend lekker! denk vraag later het recept wel,maar helaas dat heeft ze me nooit kunnen vertellen,maar dit lijkt er heel veel op
Eef says:
Hoop dat het in de smaak valt bij je 🙂
Jolanda Andersen says:
Probeer ook eens met verbrokkelde blauwe kaas als bv gorgonzola. Is ook heel erg lekker.
Eef says:
Dat geloof ik direct 🙂
Joyce van Dodeweerd says:
Vanavond dit recept gemaakt en het was overheerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 😀
Klazien says:
Vanavond weer gesmuld van deze lekkere salade.
Had geen bosui, maar kan ook prima zonder.
In plaats van griekse yoghurt heb ik alpro mild en creamy gebruikt, beetje dunne dressing maar heel lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Monique says:
Ik doe geen walnoot er doorheen (vind mijn man niet lekker) maar pijnboompitten en ipv gewone kaas gebruik ik blokjes feta
Eef says:
Lekkere toevoeging 🙂 !
Ietje Yntema says:
Ook erg lekker bij de Bbq ????????
Eef says:
Zeker weten :p
paul says:
Tja, de salade op de foto heeft ook nog gesneden lente uitjes, die zag ik niet terug in je recept. Maar ik heb de salade gemaakt….!!!! Geen walnoten, maar cashewnoten en gepelde pistache noten. Aangevuld met gebakken spekreepjes. En natuurlijk ongeschilde appel. Heerlijk. Licht en toch gevuld…
Eef says:
Lente ui wordt ook wel bosui genoemd en die gewoon netjes in de ingrediëntenlijst 😉 Blij dat de salade in de smaak viel en een lekkere toevoeging met de cashew en pistache.
paul says:
De moeite waard. Ik heb kaas in blokjes gedaan, spekreepjes toegevoegd en cashew/pistache noten toe gevoegd.
Isaaaa says:
Superrrr lekker recept! Ik heb er nog rode peper en komkommer aan toegevoegd, werkelijk om je vingers bij af te likken!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 😀
erikje says:
eef,
vindje recepten super ook de reacties , soms vervangen door. het is weer weekend,
kriijg via anderderen spullen van voedselbank, mensen kunnen of willen niet koken, heb een curcus an geboden …mijn pa zeker niet. dus ik effe bij eef kijken hoe en wat kan ik met wat ik heb ,smulweb kan ook maar hebben dingen die normaal mensen niet op de plank hebben wijnen ed(wat sowieso overbodig is wijn i wijn. druivensap kan ook… van die ongein…
dus vandaag veel witlof paperika appels mandarijn ook, dus ga k voor je salade en wellicht een ovenschotel
Koos van Gils says:
Lijkt mij heerlijk. Wat voor kaas gebruik je dan?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Net wat je lekker vindt, ik gebruik graag jong belegen.
marijke says:
Het is een super lekkere salade Alleen heb ik ipv kaas ( geen liefhebbers van kaas ) een gekookt ei gedaan
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Super om te horen! Dat is een goede variatietip 🙂
Anneke says:
Een heerlijk salade heb verse kleine druiven en geitenkaas met honing gebruikt deze blijft.
Eef says:
Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂
Sandra says:
Lekker met de gembersiroop door de dressing.
Maarten van Ansem says:
Het is een heeeerlijk recept. Ik heb er nog wel een vraag over: ik heb het recept voor het gemsk een dag eerder gemaakt. Dan vind ik de salade wel heel erg vochtig. Als je de salade net voor gebruik kkasrmaakt zit dat vocht nog beter opgeslagen in de ingredienten. Heeft iemand daar nog een goede tip voor? Om het vocht tegen te gaan onder in de schaal als je de salade een dag eerder maakt
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! Salades zijn inderdaad altijd het lekkerste vers. Wat je wel zou kunnen doen is alles in een kom (maar dan naast elkaar ipv door elkaar) en de dressing apart, die meng je dan pas net voor het serveren erdoor. Dat zal vast ook schelen!
Jela says:
Het was heerlijk Eef !
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! 🙂
Yve says:
Heerlijk, snel en makkelijk. Absolute aanrader en staat nu op de favorieten lijst.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Yve!
chris. Meelberghs says:
ik maak regelmatig gewoon witloofstronkjes fijn gesneden en die meng ik met een blikje erwtjes,mayonaise of dressing er bij naar keuze. Heerlijk met gebakken aardappeltjes
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk!