- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Het is de tijd van het jaar om vlierbloesem te plukken! Dus hop naar buiten want NU kun je ze scoren en vandaag vertel ik je hoe je van deze mooie bloemetjes een heerlijke, verfrissende siroop kunt maken. We gaan het vandaag namelijk hebben over vlierbloesemsiroop. Met recht een cadeautje van de natuur te noemen…

… naast vele andere cadeautjes maar dat terzijde ūüėČ . Het leuke aan vlierbloesem is dat het voornamelijk in het wild groeit.¬†Ga maar eens kijken bij het parkje in de buurt, zeer waarschijnlijk vind je daar wel een vlierbloesemstruik. Je kunt trouwens ook altijd even kijken op de¬†Wildplukwijzer.nl. Hier vind je allerlei wildplekken. Even jouw woonplaats ingeven en “vlierbes” en je ziet direct waar je in de buurt kunt gaan plukken.

De vlier, de vlierbloesem en de vliesbes
De vlier is het struikje, van het voorjaar groeit er de vlierbloesem aan en de besjes na de zomer (september – oktober). Ik ben gek op vlierbloesemsiroop en altijd als ik bij IKEA ben neem ik een fles siroop mee. Dit jaar stond het al in mijn agenda om te gaan plukken en jawel afgelopen weekend was het raak. De bloemetjes stonden mooi in bloei en ik nam een paar schermen oftewel takken met bloemen mee naar huis: tijd om vlierbloesemsiroop te maken!

Basisrecept
Het basisrecept voor vliesbloesemsiroop ga ik je ook geven. Onderstaand recept is een lijdraad of beter gezegd een houvast als je graag volgens een exact recept wilt werken. Het is echter zo dat je natuurlijk zoveel vlierbloesem kunt plukken als je zelf zou willen en als er simpelweg is.
De werkwijze is gelijk als het recept alleen doe je nu voldoende water in de pan zodat de vlierbloesem onder staat. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vlierbloesem meer of minder water dan in het recept.¬†Na een nachtje trekken giet je het vervolgens door een theedoek om de bloemetjes eruit te zeven en vang je het op in een andere pan. Bekijk vervolgens hoeveel ml vocht je hebt. Je voegt dan 3/4 deel suiker toe en per 500 ml water 2 eetlepels citroensap. De 3/4 deel suiker gaat in ml. Als je bijvoorbeeld 1 liter vocht hebt dan voeg je 750 ml suiker toe en 3 eetlepels citroensap. Althans zo vind ik ‘m het lekkerst. Je kunt de siroop ook 1 op 1 maken dat wil zeggen gelijke delen vocht en gelijke delen suiker. Aan de andere kant kun je ook minder suiker toevoegen. Het is een kwestie van smaak, zelf wil ik ‘m zoet maar niet t√© zoet waardoor ik 3/4 deel aanhoud.


Het recept voor vlierbloesemsiroop:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten (+ 1 nachtje trekken in de koelkast) | Totale bereidingstijd: 15 minuten (+ 1 nachtje trekken in de koelkast)
Hoeveelheid: ca. 1 liter vlierbloesemsiroop

Wat heb je nodig voor vlierbloesemsiroop¬†(ingredi√ęnten):

Hoe je vlierbloesemsiroop maakt:

  1. Schud de schermen vliesbloesem uit zodat eventueel insecten eruit vallen. Knip daarna de bloemetjes van de dikke takjes en doe dit in een pannetje.
  2. Giet hierbij ongeveer 750 ml water zodat de vliesbloesem net even iets onder water staat. Doe de deksel op het pannetje en zet dit op een donkere, koele plaats. Laat dit zo ca. 24 uur staan zodat het goed kan trekken.
  3. Na 24 uur giet je het geheel door een schone theedoek en vang je het vocht op in een schone pan. Gebruik hiervoor echt een theedoek, de vliesbloesem komt immers uit de natuur dus er kunnen wat beestjes achtergebleven zijn. Op deze manier zeef je deze er perfect uit.
  4. Voeg de suiker en de citroensap aan het vocht toe in het pannetje. Zet het pannetje nu op het vuur en kook het geheel tot de suiker is opgelost. Laat dit vervolgens afkoelen en giet het daarna in een schone afsluitbare fles.
    De vlierbloesemsiroop kun je afgesloten en op een donkere plek lang bewaren. Hierbij geldt wel; hoe schoner je werkt des te langer je het kunt bewaren. Je kunt ook het citroensap vervangen door citroenzuur, dit is verkrijgbaar bij de toko en zorgt ervoor dat de siroop langer houdbaar is.