Vietnamese loempia’s (de lekkerste!)

Vietnamese loempia’s. De lekkerste! Echt, geloof mij, deze zijn zó lekker. Zelfs zo lekker dat ik ze vlak achterelkaar, maar liefst 3 (!) keer heb gemaakt. Lekker voor bij de borrel of als onderdeel van een Aziatisch diner.

Ken  je dat? Dat je meerdere keren achter elkaar hetzelfde maakt? Dat had ik dus met deze Vietnamese loempia’s… De eerste keer dat ik ze maakte waren ze op voor ik het wist en kon ik er dus geen foto van maken. De tweede keer kwam er onverwacht visite langs en die wilde deze loempia’s ook graag proeven. De derde keer is het me gelukt er snel even een foto van te maken want dit recept kon ik niet achterhouden. Zo makkelijk, zo lekker en zo… op!

Vietnamese loempia’s

Ik heb weleens gehoord dat ze de vulling er in Vietnam er vaak rauw in doen. Niet helemaal mijn ding, zeker met kip neem ik het liefst het zekere voor het onzekere en bak het van te voren als de bereidingstijd zo kort is (de loempia’s bak je ca. 4 minuutjes in de frituurpan). Daarnaast kunnen de smaken tijdens het bakken alvast intrekken. Het kipgehakt is heerlijk smaakvol en mals wat zorgt voor een heerlijke Vietnamese loempia.

Weinig nodig

Eigenlijk heb je maar een handjevol ingrediënten nodig voor het maken van deze Vietnamese loempia’s. Natuurlijk kun je nog het een en ander aanvullen met bijvoorbeeld Chinese kool, paksoi of witte kool. Maar eigenlijk hoeft dat niet. De vulling is met prei, taugé, wortel, kip en noedels al gevarieerd genoeg. Maar mocht je nog een restje van het een of ander in huis hebben is het natuurlijk wel bij uitstek de gelegenheid om ze op te maken. Voor wat extra pit kun je er trouwens nog wel even een pepertje of een theelepeltje sambel (of 2…) aan dit recept toevoegen.

Vietnamese loempia's

Makkelijke Vietnamese loempia's met kip, groenten en noedels. Lekker met een beetje chilisaus.
4.44 van 82 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 20 loempiavellen (vers of ontdooid)
  • 300 gram kipgehakt
  • 100 gram wortel (geraspt)
  • 75 gram prei (in ringetjes gesneden)
  • 75 gram taugé
  • 50 gram glasnoedels
  • ½ blokje kippenbouillon
  • eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel gember (geraspt)
  • peper
Extra: meng een eetlepeltje bloem met een beetje water tot een dik papje waarmee je straks de loempia's dicht kunt plakken.

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Week de glasnoedels enkele minuten in warm water, laat ze daarna uitlekken en snij ze in grove stukken.
    • Doe een beetje olie in de wok, fruit de gember aan, voeg de wortel toe en bak dit even kort tot de wortel iets zachter begint te worden.
    • Voeg dan het kipgehakt toe samen met het halve bouillonblokje en naar smaak peper.
    • Zodra het gehakt gaar is voeg je de prei toe, even mee bakken en breng op smaak met de ketjap en naar wens nog een beetje peper.
    • Voeg daarna de glasnoedels en de taugé als laatste toe. De taugé mag een beetje knapperig blijven.
    • Laat de vulling volledig afkoelen.
    • Daarna gaan we de loempia's vouwen. Neem een vel en leg de punt naar je toe.
    • Verdeel hierover ongeveer 1½ eetlepel van de vulling en vouw de punt naar binnen, rol tot halverwege op en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder en smeer op het puntje een beetje van het bloem/ water mengsel. Herhaal dit tot alle loempiavellen op zijn.
    • Dek de loempiavellen af met plasticfolie en vries deze indien gewenst in.
    • De loempia's bak je op 175 graden in de frituur voor ongeveer 4 tot 5 minuten (halverwege even keren). Laat ze daarna even uitlekken op een keukenpapiertje.
    • Serveer met chilisaus en/of sojasaus en eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Optioneel: voor een beetje extra pit kunt je er nog een fijngesneden rode peper of een theelepeltje (of 2...) sambal doorheen doen.
    Indien je bevroren loempiavellen gebruikt: start met het maken van de vulling. Doe dit eerst en ontdooi daarna de vellen pas. De vulling moet even afkoelen voor je de loempia's kunt maken. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 78kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 4g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 1g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    80 thoughts on “Vietnamese loempia’s (de lekkerste!)

    • Ja precies hetzelfde eigenlijk. Gewoon rullen, het wordt alleen iets lichter van kleur in vergelijking met rundergehakt omdat kip natuurlijk wat lichter is, maar het is eigenlijk zo gaar.

      • Hi Nicoline, ik gebruik de loempiavellen van ‘spring home’ uit de diepvries of verse van de Turkse supermarkt. Glasnoedels kan van elk merk, de laatste keer heb ik de dunne van Go-Tan gebruikt 🙂

      • Ik heb het nog niet geprobeerd te bakken in de airfryer of in de oven dus daarover kan ik je helaas nog geen antwoord geven. Een kwestie van uitproberen 🙂

      • Frituren in in een koekepan of wok met zonnebloem olie of arachide olie.
        Of in de oven:Leg de loempia’s op een bakplaat en bestrijk ze nogmaals met wat olie.
        Bak de loempia’s in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven(voorverwarmen op 180 graden)

    • Hi Claudia, zie hierboven het antwoord 🙂 Airfryer kan. Ik denk dat ze dan op 200 graden zouden moeten en voor ca. 6-8 minuten (vers/ ontdooid). Bevroren zou je even moeten proberen hoe lang, misschien 7-9 minuten? Maar dan kan zeker 🙂

      • Gelukkig zet ik er niet bij het authentieke Vietnamese recept in handen te hebben 😉 Ze trouwens zijn een echte yes-yes voor iedereen die weet hoe lekker deze smaken dus probeer ze eens Mae en laat je verrassen!

    • 5 sterren
      Dit recept leek ons ook lekker en stond al twee weken op mijn to-do lijstje. Gisteren de ingredienten gehaald en net de vulling klaar die staat af te koelen. De loempia vellen liggen intussen te ontdooien. Ik had de glasnoedels in eerste instantie te kort en in te lauw/koud water geweekt..dacht huh…mijn mes wil er niet door het leek wel metalen/glasdraden…ik weer opnieuw ..nu veel warmer water in de kom gedaan en de noedels erin…daarna was het goed er waren ze zacht. Geworden. Nu even wachten tot ik ze kan rollen en vouwen.. ben erg benieuwd..de geur van de vulling ruikt al heerlijk..

    • Zojuist de loempia’s gerold en gevouwen… en afgedekt met huishoudfolie in de koelkast gezet voor vanavond..ze zijn niet allemaal hetzelfde geworden..de een is wat langer en de ander wat dikker en korter… wat is normaal de lengte en diameter van een vietnamese loempia? Heb je nog tips of trics voor het rollen?

      • Ik doe er zelf altijd ongeveer 2 eetlepels vulling in. De punt van het loempiavel heb ik dan naar mij toe liggen, 2 eetlepels vulling iets onder het midden, eerst de onderkant een slag rollen, zijkanten naar binnen, dan is je loempia ongeveer zo lang als een pritstift (ken je die nog 🙂 ) en dan doorrollen naar de bovenkant. Puntje insmeren met een beetje van het bloem/water mengsel en klaar.

    • Gisteren heb ik ze gemaakt. Niet helemaal het zelfde want er mag geen tauge in van mijn dochter en ik kon geen loempia vellen vinden in de winkels. Maar bij een turkse winkel hebben ze puntvormige deegvellen heel dun. Dat ging perfect! Worden ook lekker knapperig.
      Tegelijk voor de heren shoarma rollen gemaakt. Shoarma vlees even in de keukenmachine gemalen.en dan gaar in de deegvellen. Smullen!!

    • Hallo Eef,
      Ik heb net alvast mijn vulling gemaakt. Ga morgen mijn loempia’s verder afmaken.
      Even een vraagje. Een deel van de loempia’s eten wij morgenavond bij de bami. De andere helft wil ik graag invriezen. Bak ik deze dan eerst voor. Of vries ik ze rauw in.
      Dank alvast voor je antwoord.
      Vriendelijke groet.

    • 5 sterren
      Dit recept is zo lekker. Ik heb er een tijdje geleden 40 gemaakt en in de vriezer gelegd. Inmiddels zijn ze op. Omdat het morgen oud en nieuw is, kreeg ik een vragende blik van mijn man…. Dus vanavond de keuken in!

    • Hi Eef, recept was heerlijk! Ik heb de Vega variant gemaakt met champignons gehakt (bij jumbo) en champions bouillonblokje. Groot succes onder de vegetarische eters in mijn familie.

    • 5 sterren
      wat een super lekker recept is dit! 3x in 3 weken dat ik ze aan het maken ben! Super grote hit in de familie. Als je ze in het klein wil maken, snij je dan een loempiavel door de midden of is daar een ander product voor te koop?

      • Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂 Dat zou je kunnen doen, maar dan moet je ze anders rollen. Je kunt soms (bij de toko) ook kleinere vellen vinden.

    • 5 sterren
      Duidelijk omschreven en aan de slag gegaan.
      Zeer goed gelukt en smaakvol.
      Zekers met ook een eigengemaakte chilisaus erbij.
      Een mooi feestje

    • Hallo Eef,

      Dank je wel voor het recept. Al meerdere malen gemaakt. Familie rn vriendenkring zijn helemaal verkocht. Iedereen die twijfelt gewoon doen… Echt heel lekker en makkelijk.

    • 5 sterren
      Hoi Eef; ik heb je loempia’s gemaakt hoor,ze smaakte voortreffelijk. Ik had een aardig voorraadje gemaakt, maar de visite vond ze zo lekker dat ik er diezelfde avond doorheen was. Hartelijke dank voor het recept.

    • ze zijn inderdaad heerlijk al diverse keren gemaakt top, sommige waren er van overtuigd dat ze gekocht waren bij een vietnamese winkel dat is toch wel een compliment dacht ik zo

    • Dicky den Uyl says:

      5 sterren
      Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt en ze zijn heerlijk iedereen hier in huis zijn er nu al aan verknocht dank je voor het recept 😊

    • René Uffelie says:

      Ik wil morgen- vrijdag de 30ste- het deeg gaan vullen en rollen en dan pas op oudejaarsavond de frituur in. Als ik ze in de koelkast leg, in alu folie, zijn dan de dag later nog lekker?
      Beoordeling van recept komt nadat mijn vrouw en ik ze gegeten hebben

    • René Uffelie says:

      Paniek in de tent. Heb ronde rijstpapier vellen gekocht bij AH en tijdens oprollen, brak het alsof het glas is(?) waar zijn de wat soepelere vierkante vellen te koop, die zich makkelijk op laten rollen?. Gelukkig heb ik morgen nog even. Groet, Rene

    • Ter info: Volgens mijn Vietnamese collega wordt er in Vietnam geen kip in loempia’s gedaan, maar varkensvlees (gehakt) of zeevruchten (bv garnalen). Ook geen gember of ketjap.
      Wel een sjarlotje. In Vietnam wordt overigens een dunner deeg gebruikt. Verder komt het aardig overeen met het originele recept.
      Verder heb ik dit recept niet geprobeerd dus kan ik er geen oordeel over geven, maar het kan uiteraard heel erg lekker zijn. Ik ben namelijk erg verwend met zulke collega’s. 🙂

    • Marcel DeVries says:

      Hallo TEAM Eef,
      Ik zit hier in een wachtruimte het recept en alle reacties hierop te lezen en het water loopt me door de mond!
      Ga straks meteen door naar de toko in Eindhoven om de ingrediënten voor het recept te halen!
      Gaat dus helemaal goed komen en wordt dus morgen snoepen van deze Vietnamese loempia’s
      Groeten Marcel

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept