Viennetta zelf maken + dessert drankje

Viennetta zelf maken + dessert drankje

Zelfgemaakte Viennetta, hét kerstdessert waarmee je iedereen aan tafel blij gaat maken dit jaar. Hiervoor heb je slechts 5(!) ingrediënten nodig en het ijs maak je ook helemaal zelf (hiervoor heb je trouwens geen (!) ijsmachine nodig). Het recept heb ik lekker makkelijk gehouden én je kunt deze Viennetta ook nog eens prima 1 of 2 dagen van te voren voorbereiden. Dus geen kerststress en, bonus, ik ga je ook nog een tip geven voor een heerlijk dessert drankje voor erbij.

Viennetta, wie kent het niet?! Deze welbekende ijstaart of ijscake was namelijk een regelrechte hit uit de jaren ‘ 80 – ’90. Nu geef ik de voorkeur aan een zelfgemaakt dessert voor op de kersttafel. Je laat daarmee zien dat je net even meer moeite hebt gedaan om je gasten te verwennen want zelfgemaakte toetjes toe zijn immers het allerlekkerst. Deze zelfgemaakte Viennetta is daarop ook geen uitzondering. Hij is verrukkelijk dus maak genoeg want je gasten zullen zeker om een stukje extra vragen.

Zelfgemaakte Viennetta als kerstdessert

Vaak doet iets herkenbaars het goed als kerstdessert of überhaupt tijdens het kerstdiner. Het is herkenbaar, je weet hoe het smaakt en toch word je vaak en in dit geval zeker, verrast door de heerlijke smaak. Er gaan meer recepten de ronde op het web voor zelfgemaakt Viennetta. Vaak met als basis het recept voor semifreddo. Een semifreddo wordt o.a. gemaakt van rauwe eieren en room. Omdat ik wil dat iedereen kan genieten van dit fan-tas-tisch lekkere toetje toe heb ik de rauwe eieren achterwege gelaten. Ik gebruik gecondenseerde melk en mascarpone (houden we het toch een beetje Italiaans 😉 ). Hierdoor krijg je (zelfs zonder ijsmachine!) een heerlijk romig ijs zonder dat je bang hoeft te zijn voor ijskristallen. Hoe leuk is het om te vertellen dat je ook het ijs hebt gemaakt? Dat het een fluitje van een cent is hoef je er natuurlijk niet bij te vertellen 😉

Digestief met Rutte Old Simon Genever

Digestief – dessert drankje met Rutte Old Simon Genever

Niet alleen het recept voor een heerlijk kerstdessert krijg je vandaag van mij, maar ook een heerlijk drankje voor erbij! Ik maakte een lekkere digestief voor bij de Viennetta. Een digestief is een drankje welke na de maaltijd wordt gedronken. Dit kan puur, maar met de feestdagen pakken we uit en gaan we voor een combinatie van pure chocolade, espresso én Rutte Old Simon Genever.

Rutte Old Simon Genever is een recept van Simon Rutte. Hij maakte al in 1872 jenevers en likeuren. Dit eeuwenoude recept is heerlijk. De smaak van de Old Simon Genever kun je omschrijven als fluweelzacht, licht en een klein beetje nootachtig. Dat komt omdat er o.a. geroosterde walnoten zijn verwerkt in deze heerlijke jenever.Hierdoor past dit drankje zo goed bij koffie, chocolade en de zelfgemaakte Viennetta.
Rutte Old Simon Genever is hier verkrijgbaar.

Recept digestief voor bij de Viennetta: Espresso, chocolade & Rutte Old Simon Genever

Neem een klein glaasje of koffiekopje. Doe hierin 2 blokjes pure chocolade en giet hierover een (hete) dubbele espresso. Roer tot de chocolade gesmolten is. Giet er tot slot een scheutje Rutte Old Simon Genever bij. Garneer naar wens met een toefje slagroom. Proost!

Zelfgemaakt viennetta ijs

Viennetta zelf maken + dessert drankje

Viennetta ijs

Zelf viennetta ijs maken (dessert)
4.43 van 14 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 12 porties/ plakken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram pure chocolade
  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • 1 zakje vanillesuiker
Optioneel: cacaopoeder ter decoratie en eventueel een (koekjes)uitsteker in de vorm van een ster

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • We beginnen met het maken van de dunne plakken chocolade voor tussen de Viennetta.
    • Hiervoor smelt je 150 gram pure chocolade au bain marie*.
    • Wanneer de chocolade gesmolten is voeg je de overige 100 gram pure chocolade hieraan toe en roer dit door tot alles gesmolten is.Door dit op deze manier te doen koelt je chocolade sneller af en is hij sneller te gebruiken.
    • Neem 3 vellen bakpapier, zet hierop de cakevorm en trek 6 keer de vorm om met een potlood zodat je precies weet hoe groot je de chocolade plakken kunt maken.
    • Maak met een lepel en mes (of spatel mocht je die in huis hebben) 6 dunne banen met de chocolade (als je nog iets over hebt, kun je er eventueel nog wat bij maken).
    • Laat de chocolade afkoelen en uitharden. Weinig tijd of is het warm in huis? Doe de chocolade dan even in de koelkast.
    • Klop de slagroom stijf met het zakje vanillesuiker.
    • Schep de mascarpone erdoor samen met de gecondenseerde melk en klop vervolgens alles tot een luchtig mengsel.
    • Bedek de bodem en zijkanten van de cakevorm met plastic folie.
    • Verdeel een laagje van het mascarpone/ slagroom mengsel over de bodem (hou er rekening mee dat je dus ongeveer 7 lagen gaat maken met dit mengsel). Hierop doe je een plak chocolade en dit herhaal je tot alles op is (sluit af met een laagje van het mascarpone mengsel). Dek vervolgens ook de bovenkant van de cakevorm af met plastic folie.
    • Zet het geheel in de vriezer voor minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een nacht.
    • Garneer met een beetje cacaopoeder voordat je de Viennetta gaat serveren en snijd in plakken. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Au bain marie is een kooktechniek waarbij chocolade boven kokend water wordt gesmolten. Neem hiervoor een ruime pan met een laagje kokend water, hang daarboven een andere pan of kom en doe hier de chocolade in. Zorg er ten alle tijde voor dat de chocolade niet in aanraking komt met het water.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 344kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 5g | Vetten: 27g | Verzadigd vet: 17g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Viennetta zelf maken + dessert drankje

    Rutte Old Simon Genever

    Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

    Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Rutte Distillers. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    .
    Lees voor meer informatie mijn disclaimer
    .

    – Geen 18, geen alcohol –

    22 thoughts on “Viennetta zelf maken + dessert drankje

    • Jeugdherinneringen 🙂 Toen ik klein was aten we met feestdagen altijd Viennetta. Ik heb het al heel lang niet meer gehad. Geloof dat ik het ook eigenlijk niet zo lekker meer vond toen ik eenmaal volwassen was. Maar dit recept klinkt heel verleidelijk én ik heb een blikje gecondenseerde melk staan wat teveel was van een recept lang geleden. Heeft dat ook meteen een waardig doel 🙂 Alleen je koffierecept vind ik niks. Ik hou niet van koffie 😉 Maar zoiets met thee zou ik wel erg op prijs stellen. Thee met een scheutje extra voor na het toetje zeg maar 🙂

      • Wat leuk om te lezen, dankjewel Heidi. Deze genever kan ook prima in de thee, lekker met winterse thee bijvoorbeeld. Laat je het me weten als je hem hebt gemaakt? Vind ik leuk!

    • Jeugdherinneringen 🙂 Toen ik klein was aten we met feestdagen altijd Viennetta. Ik heb het al heel lang niet meer gehad. Geloof dat ik het ook eigenlijk niet zo lekker meer vond toen ik eenmaal volwassen was. Maar dit recept klinkt heel verleidelijk én ik heb een blikje gecondenseerde melk staan wat teveel was van een recept lang geleden. Heeft dat ook meteen een waardig doel 🙂 Alleen je koffierecept vind ik niks. Ik hou niet van koffie 😉 Maar zoiets met thee zou ik wel erg op prijs stellen. Thee met een scheutje extra voor na het toetje zeg maar 🙂

      • Hi Agnes, nee niet perse en zeker niet te lang. Hij ontdooid namelijk vrij snel. Een paar minuten is handig want dan kun je hem makkelijker aansnijden, maar meer ook zeker niet 🙂

    • Wat leuk om te lezen, dankjewel Heidi. Deze genever kan ook prima in de thee, lekker met winterse thee bijvoorbeeld. Laat je het me weten als je hem hebt gemaakt? Vind ik leuk!

    • hinderyckx vera says:

      ik ben in de lente 70 jaar geworden ,Het uitgestelde feestje geef ik in augustus ,Iedereen van de familie lust graag ijs en chocolade . Ik zal uw taart maken op voorhand en denk wel dat ze niet lang op tafel zal staan Ben blij met het gevonden recept gr .

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept