Stoofperen crumble

Stoofperen crumble

Nog even zijn ze er de Gieser Wildeman, oftewel dé stoofpeer. Het seizoen loopt van oktober tot en met februari. Ik ben er dol op, maar vriendlief? Die houdt er niet van. Des te meer voor mij, ha! Dit jaar besloot ik niet alleen mijn favoriete recept voor stoofpeertjes te maken maar ook een beetje te gebruiken voor een zalig toetje toe namelijk stoofperen crumble. Dat bleek een heel goed idee…

Een toetje of dessert met stoofperen, ideaal! Zelf vind ik ze “zo” eigenlijk al een heerlijke als toetje. Eventueel met een paar lepels yoghurt erbij bijvoorbeeld maar deze stoofperen crumble is niet heerlijk, deze is waanzinnig, verrukkelijk, mega, fantastisch, over the top, geweldig lekker. Juist ZO lekker 😉 .

Stoofperen crumble

Als basis voor deze stoofperen crumble gebruik je, hoe kan het ook anders, stoofperen. Ik maak de stoofperen zelf altijd klaar volgens dit recept voor stoofperen met bessensap. Het is een recept van mijn moeder en ik gebruik het zelf ook al jaren, zo vind ik ze namelijk het lekkerst. Natuurlijk kun je ook stoofperen gemaakt met wijn of port gebruiken voor dit recept, laat je daar zeker niet door tegenhouden maar mocht je eens wat anders willen proberen of krijg je visite die geen alcohol wil/ mag drinken? Dan raad ik je dit recept zeker aan. Ook lekker voor de kleinste onder ons!

Gieser Wildeman

Gieser Wildeman van teler Gijsbert

In december ontving ik weer een prachtige seizoensbox van Verse Oogst. Dit keer de wintereditie met onder andere snack komkommertjes uit de kas van Ad Verhoeven (heerlijk!), kleurrijke cherrytomaten van kwekerij ’t Woudt, prachtige spruiten op stronk van Ad en Job van den Burg en Gieser Wildeman van teler Gijsbert Middelweerd. Deze heb ik gebruikt voor dit toetje, stoofperen crumble en ze waren zalig!

Stoofperen kruimel toetje

Deze stoofperen crumble is makkelijk om te maken. Voor de crumble oftewel het kruimeldeeg heb je maar weinig ingrediënten nodig: boter, bloem, basterdsuiker en naar smaak nog een snufje zout en kaneel. Daaronder doe je de stoofperen en je serveert dit toetje toe warm uit de oven. Lekker met een beetje slagroom, dotje (Griekse) yoghurt of een klein bolletje ijs. Het recept is op basis van 2 grote schaaltjes (waarbij het eigenlijk niet nodig is er nog wat bij te serveren) of 4 kleine toetjes waarbij het lekker is er juist wat bij te serveren zoals bovenstaand. Het recept voor de crumble/ het kruimeldeeg is ruim dus je kunt eigenlijk elk soort schaaltje gebruiken.

Stoofperen crumble met een toefje Griekse Yoghurt

Stoofperen crumble

Stoofperen crumble

Een heerlijke kruimel toetje met zoete stoofpeertjes.
4.29 van 21 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram stoofperen
  • 100 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram roomboter (koud)
  • zout en kaneel

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Laat de stoofperen een beetje uitlekken zodat er niet teveel vocht aan zit en snijd deze in kleine stukjes.
  • Verdeel de stoofperen over de onderkant van de (hittebestendige) schaaltjes.
  • Nu gaan we het kruimeldeeg maken. Snijd de boter in kleine blokjes.
  • Meng het met de bloem, basterdsuiker, een snuf zout en kaneel naar smaak met de hand tot een kruimeldeeg.
    Dit doe je eenvoudig door het eerst een beetje te kneden zoals gewoon deeg en het daarna los te friemelen met je vingers.
  • Verdeel het kruimeldeeg over de stoofpeertjes in de bakjes.
  • Doe de bakjes in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot de bovenkant licht goudbruin gekleurd is.
  • Serveer eventueel met een beetje slagroom, (Griekse) yoghurt of vanille ijs om het feest compleet te maken. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Voor dit recept gebruik je reeds gestoofde stoofpeertjes dus geen rauwe peertjes. Klink eventueel op het linkje voor het recept hoe je zelf eenvoudig stoofpeertjes kunt stoven.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 310kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwitten: 3g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Stoofperen crumble

30 thoughts on “Stoofperen crumble

  • Hallo,
    op de foto zien de stoofperen er rood uit.
    Als ik ze stoof in de pan, dan staan ze zo n 5 uur op.
    Het lijkt mij dat ze in de oven met de crumble nog gewoon wit / geel blijven.
    n Vraage.
    Klopt dat echt dat ze toch rood worden.

    Als ik peren stoof dan doe ik gelijk een grote pan en doe ik ze gelijk in warme jampotjes en bewaar ze een heel seizoen over in de koelkast tot ze er weer zijn.

    Man houd er niet van en ik lust ze altijd.
    En het lijkt mij dat je geen gestoofde eronder kan doen anders wordt t een vies prutje.

    gr Hilda

    • Hi Hilda,

      Je maakt deze cumble met soofpeertjes die al gestoofd zijn, vandaar ook het linkje naar mijn eerdere recept maar ik zal het voor de volledigheid nog even duidelijk in het recept vermelden 🙂

      Het wordt zeker geen prutje althans als ik stoofpeertjes maak kun je ze nog prima in blokjes snijden ondanks dat ze mooi zacht en gaar zijn (zoals op de foto te zien). Ik stoof ze zelf ongeveer 1,5 á 2 uur. Wellicht dat ze na 5 uur wel heel zacht zijn?

      Ik zou zeggen probeer het eens 😉 Zeker een aanrader en benieuwd wat je ervan vindt.

      Lieve groetjes,

  • Hallo,
    op de foto zien de stoofperen er rood uit.
    Als ik ze stoof in de pan, dan staan ze zo n 5 uur op.
    Het lijkt mij dat ze in de oven met de crumble nog gewoon wit / geel blijven.
    n Vraage.
    Klopt dat echt dat ze toch rood worden.

    Als ik peren stoof dan doe ik gelijk een grote pan en doe ik ze gelijk in warme jampotjes en bewaar ze een heel seizoen over in de koelkast tot ze er weer zijn.

    Man houd er niet van en ik lust ze altijd.
    En het lijkt mij dat je geen gestoofde eronder kan doen anders wordt t een vies prutje.

    gr Hilda

  • Hi Hilda,

    Je maakt deze cumble met soofpeertjes die al gestoofd zijn, vandaar ook het linkje naar mijn eerdere recept maar ik zal het voor de volledigheid nog even duidelijk in het recept vermelden 🙂

    Het wordt zeker geen prutje althans als ik stoofpeertjes maak kun je ze nog prima in blokjes snijden ondanks dat ze mooi zacht en gaar zijn (zoals op de foto te zien). Ik stoof ze zelf ongeveer 1,5 á 2 uur. Wellicht dat ze na 5 uur wel heel zacht zijn?

    Ik zou zeggen probeer het eens 😉 Zeker een aanrader en benieuwd wat je ervan vindt.

    Lieve groetjes,

  • Jacomijn van Mulder van der Kolk says:

    Ik kook de stoofperen met suiker voor de bereiding van stoofperen, te koop in de supermarkt.
    Erg lekker en ze worden prachtig rood.

  • Jacomijn van Mulder van der Kolk says:

    Ik kook de stoofperen met suiker voor de bereiding van stoofperen, te koop in de supermarkt.
    Erg lekker en ze worden prachtig rood.

  • Karin van Vaalen says:

    Het was een doorslaand succes aan tafel, hoewel ik de crumble persoonlijk wel heel erg zoet vond. De volgende keer gaat er bij mij minder suiker in.

  • Karin van Vaalen says:

    Het was een doorslaand succes aan tafel, hoewel ik de crumble persoonlijk wel heel erg zoet vond. De volgende keer gaat er bij mij minder suiker in.

  • Ik wil dit recept graag voor een grote groep mensen maken. Hoelang kan ik deze bewaren? Is het anders mogelijk deze in te vriezen en weer op te warmen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept