Stoofpeertjes met bessensap

Stoofpeertjes met bessensap

Stoofpeertjes met bessensap, de alcoholvrije en o zo lekkere variant van de klassieker stoofpeertjes. Dit recept is zo lekker en écht makkelijk om te maken. Het ideale basis recept voor zelfgemaakte stoofperen met bessensap.

Stoofperen kunt je perfect serveren als bijgerecht, maar zeker ook als nagerecht. Een bekend gerecht voor tijdens de feestdagen. Ze zien er namelijk niet alleen heel mooi uit op tafel tijdens het kerstdiner, maar ze smaken ook nog eens verrukkelijk! Serveer ze koud of warm, als bijgerecht of als dessert met bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs. Met deze heerlijke peertjes kun jij alle kanten op! Probeer ook eens deze stoofperen crumble, ontzettend lekker!

Welk soort peren gebruik ik voor stoofpeertjes?

Voor stoofperen gebruik je de perensoort genaamd ‘Gieser Wildeman’. Het seizoen van deze heerlijke peertjes loopt in Nederland van oktober tot februari. Zodra ik weet dat de Gieser Wildeman (oftewel dé stoofpeer) weer verkrijgbaar is begin ik al te dromen van stoofpeertjes met bessensap.

Gieser Wildeman - stoofperen schillen

Ouderwets Nederlands recept

Hoewel stoofpeertjes vaak met rode wijn gemaakt worden heb ik vanuit huis geleerd om stoofpeertjes eigenlijk altijd met bessensap te maken. Alcoholvrij dus, maar zeker niet minder lekker én ook nog eens geschikt voor de kleintjes om lekker van mee te snoepen. Leuk voordeel is dat je niet het hele flesje bessensap nodig hebt om stoofpeertjes met bessensap te maken.

Je houdt namelijk nog genoeg over voor een lekkere portie Haagse Bluf! Althans zo deden wij dat thuis. Stoofpeertjes met bessensap betekende automatisch Haagse Bluf: dubbel feest! Haagse Bluf is een mierzoet toetje bestaande uit eiwit, suiker en natuurlijk bessensap. Ik zal het recept hiervan nog eens met je delen.

Anijs, vanille, kaneel of laurierblad

Voor stoofpeertjes met bessensap heb je eigenlijk vrij weinig ingrediënten nodig. Stoofpeertjes, bessensap, kaneel en (basterd)suiker. Verder voeg je er eventueel nog wat extra kruiden aan toe die jij lekker vindt. Zo ben ik dol op steranijs en doe ik er graag één mooie steranijs bij tijdens het stoven. Een laurierblaadje of een vanillestokje worden ook vaak gebruikt.

Ik gebruik niet al te veel suiker voor het recept omdat ik mijn stoofpeertjes het lekkerst vind als ze niet té zoet zijn, maar juist zacht zoet zodat je de smaak van de kaneel ook nog een beetje terug kunt proeven.

Stoofperen met bessensap zonder alcohol

Stoofpeertjes met bessensap

Stoofpeertjes met bessensap

Het recept voor heerlijke stoofpeertjes met bessensap (alcoholvrije stoofperen)
4.12 van 109 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 6 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 6 Gieser Wildeman peren
  • 200 ml water
  • 175 ml bessensap
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 3 stukjes kaneel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil de peertjes, maar laat de steel eraan. Snijd de bloemaanzet aan de onderkant van de peertjes weg.
  • Zet de peertjes in een (steel)pannetje en doe hierbij het water, bessensap, suiker, de kaneelstokjes en eventueel (mocht je dit lekker vinden) één steranijs of een vanillestokje.
  •  Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de stoofpeertjes zo'n 1,5 á 2 uur rustig pruttelen met de deksel er half op. Mocht er veel water zijn verdampt dan kun je nog wat extra water toevoegen tijdens het koken.
  • Als de peertjes klaar zijn haal je deze uit de pan. Verwijder de kaneelstokjes en eventueel de steranijs en/ of het vanillestokje en kook het vocht even in op middelhoog vuur.
  • Giet daarna het ingekookte vocht weer over de stoofpeertjes. Heerlijk als bijgerecht maar met een bolletje vanille ijs erbij ook heerlijk als toetje. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

handig om te weten:

Stoofpeertjes kun je het beste afgekoeld en afgedekt bewaren in de koelkast. Dan blijven ze enkele dagen goed.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 95kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Stoofpeertjes met bessensap

Alcoholvrije stoofperen met bessensap Pinterest collage

33 thoughts on “Stoofpeertjes met bessensap

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept