- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Simpele burritos met gehakt

Burritos, ik ben er dol op! Ik maak ze met enige regelmaat maar helaas is het niet bepaald een fotogeniek gerecht… Toch wil ik je dit waanzinnig lekkere recept voor burritos niet onthouden en daarom staan ze op het menu voor vandaag: simpele burritos met gehakt! Geloof mij, een feestje op tafel. 

De burrito kent zijn oorsprong in het noorden van Mexico en het zuiden van Amerika. Het betreft altijd een wrap met een vulling van vlees zoals gehakt, vis of reepjes biefstuk bijvoorbeeld. De wrap wordt vaak opgerold geserveerd en uit de hand gegeten. Lekker met wat kaas erdoor en wat zure room (dat mag wat mij betreft echt niet ontbreken).

Burrito of Enchilada?

Laatste vertelde de lieve Esmee mij een leuk weetje over het verschil tussen de burrito en de enchilada. Hoewel we misschien vaker het woord burrito gebruiken voor dit soort Mexicaanse gerechten is dit niet altijd juist. Er is namelijk een verschil tussen beide qua bereiding en etenswijze. Het komt er eigenlijk op neer dat de burrito vaak uit het vuistje wordt gegeten terwijl de enchilada met een sausje uit de oven wordt geserveerd. Nu weet jij, technisch gezien, wel onder welke van de twee dit recept valt 😉 .

Recept  voor burritos gehakt

Het gehakt in deze burritos is lekker, mild gekruid. De saus bestaat uit tomatenblokjes met onder andere knoflook, tijm en oregano. Aan het gehakt heb ik ook nog wat mais toegevoegd. Het is een lekker en simpel gerecht wat je eigenlijk altijd wel kunt klaar maken. Lekker voor doordeweeks maar ook prima voor in het weekend. Deze jongens vullen goed dus met de 6 snelle burritos die je uit dit recept haalt heb je zeker genoeg voor 2 – 3 personen of 2 volwassenen en 2 kids.

Schrik trouwens niet wanneer je cacaopoeder in het recept tegenkomt. Het is een bekende smaakmaker in de Mexicaanse keuken en de burritos zullen echt niet naar chocolade smaken. Integendeel, cacao (ongezoet uiteraard) geeft een warme diepe smaak aan het gehakt. Een echte aanrader! Wil je dit liever niet? Dan laat je de cacaopoeder gewoon weg. Maar probeer het eens, het zal je niet teleurstellen.

De wraps kun je natuurlijk kopen maar wist je dat je zo ook makkelijk zelf kunt maken? Het recept voor zelfgemaakte wraps kun je ook vinden op mijn blog en geloof me, die zijn ook heel erg lekker!


Het recept voor simpele burritos met gehakt 

Voorbereidingstijd: | Bereidingstijd: Totale bereidingstijd:
Hoeveelheid: 6 burritos met gehakt

Wat heb je nodig voor simpele burritos met gehakt (ingrediënten):

Hoe je de simpele burritos maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snipper het uitje en snijd de teentjes knoflook fijn.
  3. Doe het blikje tomatenblokjes in een steelpannetje.
  4. Hierbij doe je vervolgens 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 eetlepel suiker, ½ eetlepel oregano, 1 theelepels komijn, 1 theelepel uienpoeder en peper & zout naar smaak.
  5. Laat dit op een laag vuurtje zachtjes pruttelen.
    Bereid ondertussen het gehakt.
  6. Doe een beetje olie of boter in een ruime koekenpan en fruit het uitje samen met de 2 teentjes knoflook even aan.
  7. Voeg daarna de volgende kruiden toe en bak deze even kort mee: 2 theelepels komijn, 2 theelepels cacaopoeder, 2 theelepels paprikapoeder, ½ theelepel piment en ½ theelepel oregano. Voeg dan het gehakt toe en rul deze bruin. Breng verder op smaak met peper en zout. Doe op het laatst de mais erdoor.
  8. Verdeel een beetje zure room over de wrap, verdeel er daarna wat gehakt over, de saus en tot slot wat geraspte kaas.
  9. Dichtvouwen en in een met olijfolie ingevette ovenschaal leggen.
  10. Herhaal dit met alle burritos.
  11. Tot slot verdeel je nog wat tomatensaus over de bovenkant en de geraspte kaas.
  12. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 10 minuten tot de kaas volledig is gesmolten. Eet smakelijk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!