- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Schol a la meunière met lamsoor & cherrytomaat

Klinkt misschien poepchic en  het is zó ontzettend lekker maar ook nog eens makkelijk om te maken. Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat ik serveerde er ook nog een roombotersausje met peterselie en beetje citroensap bij. Heb m’n vingers er nog net niet bij opgegeten en zoals dat bij een geslaagd recept hoort baalde ik dat m’n bord leeg was. Hoe moeilijk het ook misschien klinkt zo gemakkelijk is het om dit gerechtje te maken. Nog geen 20 minuten en m’n bordje stond op tafel. Goed, weliswaar nog geen 20 minuten later was ‘ie ook weer schoon op zoals we hier zeggen maar deze komt zeker vaker op tafel!

Toen ik een dagje naar 24 Kitchen&Cottages was in april kregen we een kookcursus van Andy McDonald. Hij maakte een soortgelijk recept met vis & lamsoor. We mochten proeven en het was zalig! Ik heb nog gezocht of ik het recept op de site van 24Kitchen kon vinden zodat ik een linkje kan plaatsen naar waar ik mijn inspiratie heb opgedaan. Helaas die was niet te vinden en ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet meer precies weet hoe hij het hele receptje heeft gemaakt. Volgens mij zaten er nog andere smaakmakers zoals tijm bij maar desalniettemin had ik aan mijn ‘mental image’ genoeg en kon ik met deze inspiratie én de wetenschap dat ein-de-lijk de lamsoor verkrijgbaar is bij de AH om de hoek de keuken induiken.

Nog even een korte uitleg voor als je, je afvraagt wat ‘a la meunière’ nu precies betekent. A la meunière betreft de bereidingswijze van de vis die licht bedekt is met wat bloem, gebakken is in roomboter wat telkens over de vis heen geschept wordt tijdens het bakken. De vis kun je dan serveren met gesmolten boter met peterselie en citroensap erdoor. Klinkt goed? Tijd om aan de slag te gaan!

Wat heb je nodig voor Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat:

Bereidingstijd: 20 minuten

Hoe je Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat maakt:

1. Snipper 1 sjalotje fijn. Was de lamsoren even heel kort met kraanwater (echt kort, ze houden namelijk niet zo van het zoete kraanwater) en dep ze droog.

2. Strooi wat peper en een beetje zout aan beide kanten van de scholfilets en bedek ze met een dun laagje bloem (klopt het overtollige bloem eraf). In een ruime koekenpan smelt je een flink wat roomboter (ongeveer 2 flinke eetlepels) en wat (olijf)olie. Als de boter goed heet is kun je de vis in de pan doen. Lepel er constant hete boter overheen zodat de bovenkant ook gaar wordt. Je kunt ze omdraaien en aan beide kanten bakken maar door deze bereidingswijze is dit eigenlijk overbodig; door de hete boter wordt de bovenkant ook gaar. Als de vis gaar is leg je deze op een bord en bedek je die met aluminiumfolie om de vis warm te houden.

3. Terwijl je de vis aan het bakken bent fruit je het uitje in wat boter op middelhoog vuur. Voeg de cherrytomaten toe en ook de lamsoor en laat dit zachtjes garen. Voeg GEEN zout toe; de lamsoor is namelijk al ziltig genoeg.

4. Als de vis gaar is en de cherrytomaten & lamsoor op een zacht vuurtje aan het garen zijn maak je de botersaus klaar. Doe dit door ongeveer 2 el roomboter te smelten, voeg hier 1,5 el fijngesneden peterselie aan toe en blus af (terwijl je de pan van het vuur haalt) met het sap van een halve citroen.

5. Leg de vis op een bord. Verdeel hierover de cherrytomaten & lamsoor en giet er een beetje van het peterselie-citroen-botersausje overheen.

Serveer met eventueel wat aardappeltjes.

Eet smakelijk!