Salade met meloen en ham

Salade met meloen en ham

Wat eten we vandaag? Dat is een vraag die je in de zomer prima kunt beantwoorden met een salade zoals deze salade met meloen en ham bijvoorbeeld. Lekker met een volkoren stokbroodje erbij.

Overigens ook een heerlijk bijgerecht voor tijdens een BBQ. Of wat dacht je van wat opgebakken aardappeltjes een stukje vlees, vis of vega en deze heerlijke salade? Even wat uitgebreider en toch lekker fris en zomers door deze heerlijke salade met meloen.

Welke meloen gebruik je voor een salade met meloen?

De basis ligt er, het is aan jou om er variatie in te brengen. Althans mocht je dat willen natuurlijk 😉 . Ik gebruikte zelf Galia meloen en Prosciutto in deze salade. Galia meloen is goed verkrijgbaar en heeft een licht geelgroene schil. Het lichtgroene vruchtvlees is lekker mild van smaak, sappig en honingachtig zoet.

Afwisselen kan met de sappige Cantaloupe meloen, ook erg lekker voor in deze salade. De Cantaloupe meloen heeft donkerdere geelgroene schil met groene strepen en zoet oranje vruchtvlees. Dat geeft wat extra kleur!

Verder kun je ook de gele meloen oftewel de honingmeloen (honey dew meloen) gebruiken. Mijn persoonlijke favoriet maar die is wat later in de zomer pas écht lekker. Deze meloen is iets ovaler qua vorm, knal geel en heeft een hele zachte, zoetige smaak terwijl hij toch ook lekker fris is, zalig. Ook deze meloen past perfect in de salade.

De dressing is op basis van honing om de smaak van de meloen te complimenteren. Samen met een beetje olijfolie, citroensap en peper en zout maakt deze dressing de meloensalade tot een waar feestje, zo lekker!

Welke ham gebruik je bij meloen?

Het liefst rauwe en/of gerookte ham. Italiaanse hammetjes doen het vaak erg goed zoals Parma, Serrano en Prosciutto. Ook lekker is het iets zoutere Cobourger ham, Ardennerham of Schwarzwalder Schinken. Ga, bij voorkeur, altijd voor rauwe ham welke eventueel gerookt is. Die ham is vaak iets zouter en iets meer uitgesproken qua smaak. Dat past perfect bij het zoete van meloen. Gekookte ham bijvoorbeeld is te vlak qua smaak voor naast meloen en geeft dan ook geen lekkere smaakcombinatie.

Meloensalade met ham

Salade met meloen en ham

Salade met meloen en ham

Salade met meloen en ham. Een heerlijke, frisse, zomerse salade die je in een handomdraai zo op tafel zet. Lekker met een stokbroodje erbij.
4.60 van 5 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 2 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 meloen (Galia bijvoorbeeld)
  • 125 gram mozzarella (1 bol)
  • 100 gram rauwe ham (Prosciutto of Serrano bijvoorbeeld)
  • 75 gram veldsla
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • ½ eetlepel citroensap
  • paar blaadjes basilicum

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Begin met het maken van de dressing door de olijfolie, honing, citroensap en naar smaak peper en een klein beetje zout door elkaar te mengen.
  • Was de meloen, verwijder eventueel de schil, verwijder de zaadlijsten en snijd de meloen in stukjes.
  • Verdeel de veldsla over een ruim bord.
  • Hierop leg je de meloen en plakjes ham.
  • Scheur de mozzarella en de blaadjes basilicum in stukjes en verdeel die ook over de salade.
  • Druppel er wat van de dressing naar smaak over en eet smakelijk!

handig om te weten:

* voldoende voor 2 personen als diner met een stokbroodje erbij of voor 4 personen als bijgerecht

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 494kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 26g | Vetten: 33g | Verzadigd vet: 12g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Salade met meloen en ham

10 thoughts on “Salade met meloen en ham

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept