fbpx
Romige Courgettesoep

Romige Courgettesoep

Alweer het einde van deze maand is in zicht en dat betekent: tijd voor de foodblogswap! Bij de foodblogswap krijg je –at random– een andere foodblog toegewezen waar je een gerecht van maakt met je eigen ‘twist’ eraan. Deze maand maakte ik deze heerlijke Romige Courgettesoep én mocht ik aan de slag met de blog van collega blogger Culi Sandra die naast blog collega toevallig ook nog eens mijn werk collega is! We werken namelijk voor het zelfde bedrijf en natuurlijk volg ik dan ook graag haar fijne blog die bomvol lekkere recepten staat. Het leuke aan de blog van Sandra vind ik persoonlijk dat de recepten over het algemeen zeer gezond, origineel en vaak zonder vlees zijn. Daar tegenover staat dat haar baksels juist -zoals ze zelf ook omschrijft- ‘Zoete Zondes’ zijn. Denk aan de lekkerste Cheesecake recepten of wat dacht je van Chocolade-Karamelbrokken?

De keuze was dan ook niet eenvoudig; ik kon bijna niet kiezen. Zal ik voor gezond gaan of juist voor die heerlijke ‘Zoete Zondes’…. De keuze werd bijna voor me gemaakt toen een vriendin van me mét eigen volkstuin aan kwam zetten met een joekel van een courgette. Vriendlief is op zijn zacht gezegd niet zo dol op courgettes terwijl ik ze juist heerlijk vind en zeg nou zelf het is natuurlijk zonde om niets te doen een verse, zelfgekweekte courgette. Nu is het wel zo dat des te kleiner de courgette is des te meer smaak ze bevatten. De grote courgettes zijn vaak een stuk wateriger dan de kleintjes en daarom is zo’n grote courgette perfect om een heerlijke Romige Courgettesoep mee te maken.

Om nu helemaal voor mij alleen een grote pan soep te maken is wellicht wat overdreven maar courgettesoep kun je juist prima invriezen. Vries de soep in portie bakjes of zakjes in en pas als je de soep gaat serveren voeg je de crème fraîche toe (deze kan namelijk gaan schiften wanneer je deze na het invriezen weer ontdooid). Invriezen is ideaal als jij de enige bent die dol is op courgettes thuis maar ook een perfecte manier om een gezonde lunch op het werk te hebben of wat dacht je van een snelle maaltijd met bijvoorbeeld wat brood of een salade erbij.

Op de site van Sandra vond ik een heerlijk recept voor courgettesoep en ik besloot deze soep als uitgangspunt te gebruiken voor mijn recept. Uiteraard heb ik mijn eigen draai gegeven aan het recept. Zo heb ik de aardappel uit het originele recept weggelaten en met andere kruiden de soep op smaak gebracht. Gember heb ik toegevoegd voor een frisse en licht pittige smaak. Laurierblaadjes en de tijm geven wat diepgang  aan de soep en samen met de romige zacht frisse smaak van crème fraîche is het resultaat is een heerlijke, smaakvolle romige courgettesoep.

Heb jij zelf nou geen volkstuin of vrienden die er een hebben dan kun je natuurlijk prima courgettes uit de supermarkt gebruiken voor de Romige Courgette Soep. Voor dit recept ga ik uit van 1 kilo courgette wat overeenkomt met 3 ‘normale’ courgettes.

Het recept voor Romige CourgettesoepCourgettesoep

Wat heb je nodig voor Romige Courgettesoep:

Bereidingstijd: 90 minuten
Hoeveelheid: 1,5 liter romige courgettesoep

  • 1 kilo courgettes
  • 1,5 liter water
  • 3 kleine uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1 cm verse gember
  • crème fraîche
  • 2 of 3 takjes tijm
  • 1,5 el olijfolie
  • ½ tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • zwarte peper

Hoe je Romige Courgettesoep maakt:

1. We gaan beginnen met snijden van alle ingrediënten. Dit alles hoeft niet heel netjes en precies omdat we later de soep nog geen pureren. De ui en knoflook ga je fijn snijden, rasp de gember, was en snij de courgette (met schil) in blokjes.

2. Verhit ongeveer 1,5 eetlepel olijfolie in een ruime soeppan en fruit de ui, knoflook en gember op laag vuur tot de ui glazig is. Dan de blaadjes laurier erbij samen met 2 of 3 takjes tijm en bak dit even kort mee met de ui, knoflook & gember zodat de smaken goed vrij komen. Voeg de courgetteblokjes toe en bak deze terwijl je alles rustig omschept op middelhoog vuur tot ze zacht beginnen te worden. Ondertussen voeg je ook 1 eetlepel fijngesneden peterselie toe.

3. Als de courgette zacht begint te worden verwijder je de takjes tijm. Verkruimel de 2 blokjes kippenbouillon over de courgette en voeg 1,5 liter water toe. Zet het vuur laag en laat dit geheel met de deksel op de pan ongeveer 45 minuten tot 1 uur zachtjes pruttelen.

4. Wanneer de soep klaar is verwijder je de blaadjes laurier en pureer je de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met ongeveer een ½ theelepel ketoembar en (versgemalen) zwarte peper.

5. Serveer de romige courgettesoep in een kom met een half eetlepeltje crème fraîche per kom en wat versgemalen zwarte peper.

Romige CourgettesoepEet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

5 reacties op “Romige Courgettesoep”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top