Rabarber compote

Rabarber compote

Met dit super makkelijke basisrecept zet jij zelf binnen nog geen 15 minuten een heerlijke rabarber compote op tafel. Zonder al teveel suiker zodat je die perfecte zacht zure en licht zoete combinatie krijgt waarnaar je op zoekt bent bij een goede rabarber compote.

Als je nu denkt, hè hè Eef eindelijk deel je je recept dan snap ik je hoor. Zo’n eenvoudig en lekker basisrecept mag toch echt niet ontbreken op mijn blog. Ik maak hem simpelweg ieder jaar en pas dit jaar deel ik het recept. Geen idee waarom ik het niet eerder heb gedeeld, maar gelukkig is het vandaag de dag dat ik dit lekkere recept met je deel! Kun je daarmee bijvoorbeeld dit lekkere toetje met rabarber en aardbei ook eens maken 😉 .

Rabarber in het seizoen

Zodra rabarber in het seizoen is, wil ik het in huis hebben. Ik ben er dol op! Het seizoen van rabarber loopt van mei tot en met juli. Het is dus redelijk kort in het seizoen en daarom moet je er nu ook optimaal van genieten 😉 . Ik maak rabarber compote vaak voor bij de maaltijd (je kunt het net zo serveren als appelmoes bijvoorbeeld), maar ik schep ook graag een lepeltje door de yoghurt ’s morgens of juist ’s avonds door de vla als toetje.

Rabarber compote recept

Hoe lang kun je rabarber compote bewaren?

Zelfgemaakte rabarber compote blijft in de koelkast ongeveer 4 dagen goed. Mits goed afgesloten uiteraard 😉

Rabarbercompote of rabarbermoes?

Hoe noem jij het trouwens? Ik het er vanavond een ‘discussie’ over met mijn moeder en ik noem het eigenlijk altijd rabarber compote, maar zij noemt het dus rabarbermoes. Van appelmoes zeg maar. Je serveert het natuurlijk qua avondeten ook vaak een soort van als appelmoes dus ergens snapte ik hem wel, maar het doet mij meer denken aan een toetje, rabarbermoes. Ben benieuwd welke term jullie gebruiken?

Rabarber compote zelf maken

Rabarber compote

Rabarber compote

Zelfgemaakte rabarber compote (basis recept)
4.24 van 39 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram rabarber
  • 3-4 eetlepels suiker
  • water
  • naar smaak: kruiden als kardemom, kaneel en/of een kneepje citroensap

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Maak de rabarber schoon, snij de uiteinden eraf en snij de steel in stukjes.
  • Doe de stukjes samen met het suiker, een klein bodempje water (niet teveel!) in een steelpannetje
  • Voeg kruiden naar smaak toe (dat hoeft niet perse, als het je lekker lijkt voeg je wat toe).
  • Verwarm het geheel op laag/ middenhoog vuur en roer af en toe rustig door. Door het roeren valt de rabarber helemaal uit elkaar als hij stuk is.
  • Doe de rabarber compote in een (hittebestendig) potje en bewaar (eenmaal afgekoeld) in de koelkast. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 117kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Rabarber compote

Rabarber compote Pinterest Collage

6 thoughts on “Rabarber compote

  • Appeltans Gast says:

    Als ik de compote graag langer bewaar kan ik er dan confituur van maken ?
    Ik herinner mij dat ik dan half rabarber en half abrikozen gebruikte. Graag uw idee daarover.
    Met mijn dank voor uw mooie recepten.

    • Ik durf het je niet te zeggen eerlijk gezegd. Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar de combinatie met abrikozen klinkt wel fantastisch lekker!

      • Laurence Van Staey says:

        Met gedroogde abrikozen in kleine stukjes is heerlijk mijn mama deed dat ook al.
        Rabarber taart heerlijk lekker fris et crumbel op????????

  • C. Leeuwis Leeuwis- de Vries says:

    Wat de woordkeus moes of compote betreft zou ik hier het woord rabarber moes
    gebruiken. Reden: appelmoes is helemaal fijn en appelcompote is met stukjes appel.
    De rabarber wordt bij mij echt wel moes. ik ben waarschijnlijk van de generatie van je moeder of nog ouder en zo hebben wij het geleerd.😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept