Quiche lorraine maken

Quiche lorraine

De klassieke quiche lorraine is wereldberoemd en niet voor niets. Het is een simpele quiche gemaakt van eieren, spekjes, kaas en room. Zo ontzettend lekker, smaakvol en echt een van mijn lievelingsquiches uit de Franse keuken.

De oorsprong van de quiche lorraine

Wist je dat de klassieke quiche lorraine haar naam te danken heeft aan de streek Lotharingen waar het recept oorspronkelijk vandaan komt? In het Frans heet deze streek Lorraine. Vandaar!

Dit gebied behoorde afwisselend bij Duitsland of Frankrijk en in de late middeleeuwen werd daar voor het eerst een koek met een vulling met o.a. ei gemaakt. Koek in het Duits is ‘kuche’, dat werd later ‘kiche’ en daarna pas gebruikten we de naam quiche.

Dol op Franse recepten

Of het quiche lorraine recept officieel Duits of Frans is, is dus ook een beetje discutabel. Op mijn blog vind je trouwens nog meer heerlijke Franse recepten voor de liefhebber.

Quiche lorraine

Klassieke quiche lorraine

In de loop van de tijd is het recept steeds verfijnder geworden, later kwam er bijvoorbeeld pas spek bij en werd het deeg meer een korstdeeg of bladerdeeg in plaats van (restjes) brooddeeg waar het oorspronkelijk mee werd gemaakt.

Wel of geen kaas?

Dé quiche lorraine maak je met een vulling van ei, crème fraîche en uiteraard spek. Je leest het goed, officieel hoort er dus géén kaas in het traditionele recept thuis, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik er wel kaas in doe, want ja kaas 😉 .

Ik vind kaas nou eenmaal heel erg lekker en ik weet ook dat heel veel mensen wel graag kaas gebruiken in een quiche lorraine. Mocht je dat nu echt een schande vinden, kun je het uiteraard ook zonder maken.

Quiche lorraine met Gruyère

Qua soort kaas heb ik trouwens gekozen voor Gruyère wat je veel ziet bij quiche lorraine. Deze kaassoort is wat zoeter en nootachtig en dat past er perfect bij. Maar je kunt uiteraard ook gewone belegen kaas gebruiken, dan is het nog steeds heerlijk.

Quiche Lorraine recept

Quiche lorraine recept

Dit recept voor quiche lorraine heb ik gemaakt met bladerdeeg als bodem. Ik vind dat persoonlijk erg lekker bij een quiche omdat het bladerdeeg krokant maar toch ook zacht is. Hartige taart- of quichedeeg is vaak wat steviger, maar kan uiteraard ook. Het is maar net wat je het lekkerste vindt!

Ik serveer deze klassieke quiche lorraine graag met een frisse salade erbij. Dan is het een perfect avondmaal. Ook lekker om te serveren in kleine stukjes als hapje bij een feestje trouwens.

Meer recepten voor quiches

De quiche lorraine is uiteraard dé klassieker onder de quiches, maar er zijn natuurlijk nog veel meer varianten. In mijn lijstje met quiche recepten vind je nog veel meer heerlijke opties. Klassiekers, maar ook moderne variaties!

Franse quiche lorraine
Quiche lorraine maken

Quiche lorraine

Recept voor de klassieke quiche lorraine met ei, créme fraîche, spek en kaas. Een van mijn favoriete quiches en zo makkelijk om te maken!
4.75 van 8 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 8 puntjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol bladerdeeg (vers)
  • 175 gram spekjes
  • 5 eieren (middel)
  • 100 ml kookroom
  • 250 gram crème fraîche
  • 125 gram Gruyère** (geraspt)
  • peper, zout, nootmuskaat

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Verdeel het bladerdeeg over een quichevorm, prik gaatjes in de bodem en bak de quiche nu ca. 15-20 minuten blind voor met keramische bonen (of andere blindbakvulling) erin.
  • Bak de spekjes uit en laat het overtollige vet uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Mix de eieren, kookroom, créme fraîche, geraspte kaas en spekjes door elkaar en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel het mengsel over de bodem en bak de quiche nu in ca. 40-45 minuten gaar en goudbruin. Serveer met een lekkere frisse salade naar smaak. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Reken voor de maaltijd ongeveer 2 stukken quiche lorraine per persoon
**Je kunt ook belegen kaas gebruiken in plaats van Gruyère. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 300kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 12g | Vetten: 27g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Quiche lorraine maken

11 thoughts on “Quiche lorraine

  • Rita De Swaef says:

    4 sterren
    Dus ik moet de kaas door niets vervangen en mag het gewoon weglaten? Super wat ik eet totaal geen kaas en in veel gerechten zit ik met problemen omdat ik niet weet of er iets anders in de plaats moet of niet.
    Groetjes en bedankt voor je inspiratievolle tips!
    Rita

  • Heerlijk heb hem met Pasen gemaakt! Wil hem nu nog eens maken maar is het recept veranderd? Ik mis nu de prei in het recept en op de foto?

    • Tessa Vroon says:

      Hi Elke,

      Wat fijn, ik dacht dat ik gek was geworden, maar het recept is inderdaad veranderd! Volgens mij zat er eerst ook geen kookroom in..

    • Hier hetzelfde.. Met Pasen gemaakt (en hij was goed) maar nu is het recept inderdaad anders. Gelukkig hadden we nog een screenshot van de ingrediënten lijst van het recept zoals die daadwerkelijk rond Pasen was:
      1 rol hartige taartdeeg
      200 gram spekjes
      175 gram crème fraîche
      100 gram prei
      100 gram kaas (geraaspt)
      100 ml melk
      3 eieren (middel)
      peper, zout en nootmuskaat

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Het klopt inderdaad dat dit recept een update heeft gehad! Eens in de zoveel tijd kijken we naar oude recepten en maken we nieuwe foto’s en kijken we nog eens naar het recept. Maar natuurlijk is het heel persoonlijk of je deze nieuwe versie of de oudere het lekkerste vindt.

  • Hey,

    Ik heb dit recept al enige tijd opgeslagen staan en al een keer of drie gemaakt. Nu wilde ik weer de quiche gaan maken, met eigen deeg. En zie ik dat het bericht gewijzigd is. Het stuk over eigen deeg maken is er uit gehaald, dit vind ik erg jammer en zou graag willen weten hoe je die deeg maakte. Zodat ik het deze keer even kan opschrijven.

  • Hoi,

    Op 200 graden is de quiche bij ons al op 20 minuten al bijna te bruin. Wat nu? Lager in graden op dezelfde tijd of is hij al gaar?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Mina, dat kan hoor! Is hij wel gaar? Sommige ovens zijn nou eenmaal sterker dan andere, je zou hem op 180 kunnen zetten en/of de eerste helft van de baktijd even kunnen afdekken met aluminiumfolie zodat hij niet te snel bruin wordt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept