Plaattaart met witlof, brie, walnoot & honing

Plaattaart met witlof. Een knapperige bodem van bladerdeeg, een dun laagje crème fraîche, witlof, brie, walnoten, honing en nog meer lekkers maken deze plaattaart helemaal af. Hij is super makkelijk om te maken en zo fantastisch lekker dat je hem echt eens moet proberen.

Deze plaattaart is één van de eerste recepten die op mijn blog verschenen is. Januari 2015 plaatste ik het recept en die foto… ai! Die is best pijnlijk haha. Ik vond het tijd voor een nieuwe en een paar kleine aanpassingen op het “originele” recept. Want, hoewel het al een heerlijk recept was, is hij nu nóg lekkerder! Mocht je de foto willen zien klik dan even HIER. Iets met een donkere winteravond, licht vanuit een keuken lampje en veel te dichtbij. Heb ik in al die jaren toch wel het een en ander geleerd 😉 .

Witlof plaattaart

Het fijne aan een plaattaart is dat je er eigenlijk maar heel weinig werk aan hebt. Even wat voorbereiding en de oven doet de rest. Je kunt hem zelfs een dag van te voren maken dan bak je hem later nog even een minuut of 10 a 15 af in de oven. Ook lekker voor de lunch trouwens, mocht je een stukje over hebben. Maar die kans is alleen wel wat klein… 😉

Lekker  voor bij een plaattaart

Wat serveer je bij deze vegetarische plaattaart? Eigenlijk kun je er van alles bij serveren. Mijn voorkeur gaat uit naar een lekkere salade. Meestal koop ik een mix van verschillende soorten sla en dat gebruik ik als basis. Ik maak er bijvoorbeeld wat semi zongedroogde tomaatjes bij. Dit doe je eenvoudig door cherrytomaten of snoeptomaatjes te halveren en in een ovenschaaltje te doen. Meng er een beetje olijfolie door, een klein teentje knoflook (ontveld en in stukjes), een beetje tijm, wat peper en zout. Zet dit dan in de oven voor ongeveer 30 minuten op 130 graden. Samen met burrata (een soort gevulde mozzarella), de salade en de semi zongedroogde tomaatjes heb je zo een makkelijke maar fantastische lekkere salade voor bij je plaattaart met witlof, brie, walnoot en honing.

Plaattaart met witlof, brie, walnoot & honing

Plaattaart met witlof, brie, walnoot & honing. Een MAKKELIJK recept voor een heerlijke plaattaart met witlof, deze wil je proeven!
4.34 van 59 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 3 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol verse bladerdeeg
  • 2 stronken witlof
  • 1 rode ui
  • 1 ei (middel)
  • 90 gram brie
  • 75 gram crème fraîche
  • 50 gram geraspte kaas
  • 40 gram walnoten
  • honing naar smaak

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet een bakplaat in of bedek deze met bakpapier.
  • Verdeel de rol bladerdeeg over de bakplaat en vouw de randjes om.
    Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Zet de bakplaat enkele minuten in de oven (terwijl deze aan het voorwarmen is) zodat hij iets kan voorbakken.
    Hierdoor krijg je straks een lekkere gare bodem.
  • Haal de bakplaat vervolgens uit de oven en smeer de bodem in met crème fraîche.
  • Snij de brie in kleine plakjes en snij de witlof in kwarten en haal de (bittere) kern eruit, snij dan doormidden.
  • Hak de walnoten grof en snijd het uitje in dunne ringen
  • Verdeel de witlof, brie, ui, geraspte kaas en de walnoten over de bodem.
  • Druppel de honing erover en naar smaak nog een beetje peper en zout.
  • Kluts het eitje in een kom en bestrijk de randjes van de plaattaart hiermee.
  • Zet de plaattaart met witlof, brie, walnoot & honing in de oven voor ongeveer 20-25 minuten tot hij goudbruin is. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Lekker met een frisse salade erbij

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 696kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwitten: 20g | Vetten: 48g | Verzadigd vet: 24g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

41 thoughts on “Plaattaart met witlof, brie, walnoot & honing

  • Dag Eef, in het kader van de nationale week zonder vlees wil ik deze plaattaart van de week maken. Het lijkt me erg lekker. Zou het ipv brie ook met gorgonzola kunnen?
    Groetjes,
    Judy

    • 4 sterren
      Deze is echt wel heel lekker!

      Alleen is het wel echt een aanrader om je bladerdeeg al flink voor te bakken. Ik deed het een beetje, maar nog niet genoeg.

      • Mary Rood says:

        Wat een heerlijke plaattaart.
        Ik had mijn vriendin op bezoek en het was een prima gelegenheid om dit recept uit te proberen. Wij vonden het allebei een enorm succes. Mijn vriendin wilde dolgraag dit recept doorgestuurd hebben om het ook een keer te maken!

  • Dag Eef, in het kader van de nationale week zonder vlees wil ik deze plaattaart van de week maken. Het lijkt me erg lekker. Zou het ipv brie ook met gorgonzola kunnen?
    Groetjes,
    Judy

  • Irene Slot says:

    Hoi Eef,
    Lijkt mij zeer smakelijk maar ik ben allergisch voor walnoten.
    Zelf zat ik aan pecan noten te denken als vervanger. Heb jij eventueel nog een ander idee?

    • Deze week weer bij mij gegeten met mijn vriendinnen en deze plaattaart als voorgerecht gemaakt. Het was een succes. Uiteraard alle credits aan jou gegeven, Eef. Aantal jaren geen plezier meer in koken gehad, maar door jou recepten komt dat weer. Ook namens de familie en vrienden: dankjewel.

    • 5 sterren
      Hij was heerlijk! Erg makkelijk te maken, wel zijn wij grote eters dus net het laatste stuk op. Wel had ik nog wat plakjes gerookte kipfilet over, dit paste er prima bij.

      Deze blijft erin in onze gerechten ????

  • Irene Slot says:

    Hoi Eef,
    Lijkt mij zeer smakelijk maar ik ben allergisch voor walnoten.
    Zelf zat ik aan pecan noten te denken als vervanger. Heb jij eventueel nog een ander idee?

  • Gisteren deze plaattaart gemaakt, heb toch maar voor de brie gekozen. En inderdaad, super lekker. Normaal ben ik niet zo gek op witlof, alleen als salade. Ga het zeker vaker maken.

    • Wat leuk! In een salade vind ik het ook heerlijk (er staat trouwens ook op een mijn blog een lekker recept voor witlofsalade). Blij om te horen dat hij zo in de smaak valt 🙂

  • Gisteren deze plaattaart gemaakt, heb toch maar voor de brie gekozen. En inderdaad, super lekker. Normaal ben ik niet zo gek op witlof, alleen als salade. Ga het zeker vaker maken.

  • Vanavond mijn vriendinnen weer te eten gehad. Deze plaattaart als voorgerecht gemaakt. Een succes! Dankjewel Eef. Door jou lijkt het alsof ik kan koken

  • Vanavond mijn vriendinnen weer te eten gehad. Deze plaattaart als voorgerecht gemaakt. Een succes! Dankjewel Eef. Door jou lijkt het alsof ik kan koken

  • Ja precies zo doe ik het eigenlijk altijd. Ik maak hem helemaal klaar, bak hem af en laat hem afkoelen. Bewaren (afgedekt) in de koelkast en de volgende dag even opwarmen. Kijk na een minuut of 10 even of hij al warm is en verleng eventueel de oventijd indien nodig. Succes!

  • 5 sterren
    Deze plaattaart nu 2x gemaakt en het is echt superlekker! Bodem wel even voorbakken zoals staat aangegeven anders wordt ie niet krokant!

  • Hetty can der velden says:

    4 sterren
    Echt zo ontzettend lekker! Maar……je moet de oven wel op 200 graden zetten op boven en onderwarmte dan gaat het het echt goed. De onderkant wordt dan ook gaar. Op hete lucht blijft het een beetje nattig allemaal????

  • Bij ons staat hij ook regelmatig op tafel.
    Ik gebruik een combi van griekse yoghurt met pesto i.p.v. creme fraiche,
    En een combi van geitenkaas , brie en gorgonzola.
    Aftoppen met walnoten en honing.
    Helaas blijft er nooit iets over, te lekker :))

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Maria! Dat snap ik, dat er niks overblijft 😜 Je somt ook mijn favoriete kaasjes op: lekkere toevoegingen op een toch al heerlijke plaattaart!!!

  • 5 sterren
    Echt heel lekker! Heb er 1-persoons voorafjes van gemaakt. Beetje verse tijm als garnering erover, top! Nog lang geen kerst, maar hij komt op de lijst, zeker kerstwaardig en helemaal vooraf te maken. Blij!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept