- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Ouderwetse Erwtensoep

Het moest, het zou er komen, échte ouderwetse erwtensoep op tafel. Ik vind het héérlijk! Mijn moeder maakt de lekkerste, althans dat vind ik nou eenmaal 😉 . Gelukkig deelt ze graag haar recept met mij zodat ik jullie kan vertellen hoe je deze heerlijke erwtensoep zelf op tafel zet. Het is overigens niet zo dat ik een uitgeschreven briefje krijg met exacte hoeveelheden, bereidingswijze etc. Nee, er volgt dan een (vaak mondelinge) opsomming van ingrediënten die ik dan op een blaadje noteer. Een zakje spliterwten, prei, wat winterpenen, aardappel, schenkel, oh en natuurlijk rookworst…..

Met die ingrediëntenlijst ging ik aan de slag om ouderwetse erwtensoep te maken. Overigens valt deze “erwtensoep” officieel onder de term “snert”. Nu zul je misschien denken, dat is toch hetzelfde? Ik dacht ook lange tijd dat erwtensoep en snert hetzelfde kommetje soep waren maar er zit een verschil in. Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst. In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak. Nu refereer ik altijd naar erwtensoep als ik deze soep bedoel en daarom noem ik deze soep ook gewoon lekker ouderwetse erwtensoep. Ik ben nou eenmaal een beetje een “rebel” die snert, erwtensoep noemt en kruidnoten, pepernoten 😉 .

Echte erwtensoep of ehh snert…

Erwtensoep (en snert) zijn beide echte winterkorst en mijn trek erin komt vaak pas op gang op het moment dat het echt ijs en ijskoud is buiten. Het liefst met sneeuw, hagel en wind erbij maar dit laatste blijft al een tijdje uit (niet geheel vervelend) en toch had ik zin in erwtensoep. Misschien omdat het al zo lang geleden is dat ik het gegeten heb…?

Drie dagen voor erwtensoep

Erwtensoep maken gaat trouwens niet over een nacht ijs. Je hebt drie dagen nodig voor echt lekker erwtensoep. Nee, niet meteen weg klikken! Dat klinkt natuurlijk héél lang maar dat valt reuze mee. Dag 1 week je de erwten, dag 2 bereid je de soep en dag 3, dan eet je ‘m. Erwtensoep is namelijk de tweede dag veel lekkerder dan de dag waarop je de soep bereidt hebt. Een dagje, of nachtje laten staan dus die soep. Lekker dik mag hij wel zijn maar wat mij betreft liever niet té dik. Je lepel hoeft er niet in te blijven staan, althans persoonlijk vind ik dat iets te veel van het goede.

Dit recept geeft je een flinke pan overheerlijke erwtensoep. Ongeveer een kom of 10 haal je er zeker wel uit. Dit is misschien wat veel voor jezelf, je partner of gezin maar gelukkig kun je erwtensoep prima invriezen. Dat doe ik zelf immers ook. Per 1 of 2 porties vries ik de soep in zodat ik altijd snel een portie kan pakken uit de vriezer voor een lekkere lunch of snel diner.
Extra lekker: serveer bij de erwtensoep roggebrood met roomboter en suiker of katenspek.


Het recept voor ouderwetse erwtensoep

Voorbereidingstijd: 30  | Bereidingstijd: 6 uur | Totale bereidingstijd: 6 uur en 30 minuten
Hoeveelheid: ca. 10 kommen soep

Wat heb je nodig om erwtensoep te maken (ingrediënten):

Hoe je zelf erwtensoep maakt:

  1. Wel de spliterwten de avond of dag voordat je de erwtensoep wilt koken in 1 liter koud water.
  2. Ze hebben minimaal 1 nacht nodig om goed te wellen.
  3. De volgende dag giet je het water van de spliterwten af en kun je ze eventueel ook even omspoelen met kraanwater. Doe de spliterwten in een grote soeppan en doe hierbij 2 liter water. Voeg ook de runderschenkel en de schouderkarbonade toe en breng dit aan de kook.
  4. Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en laat je dit zo’n 1,5 á 2 uur zachtjes pruttelen.
  5. Na het pruttelen haal je het vlees uit de pan en schep je het schuim af. Schil nu de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
  6. Doe de aardappel samen met de witte bonen, prei, winterpeen, knolselderij en de worst in de soep.
  7. Breng dit vervolgens weer aan de kook, zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat dit nog zo’n 4 tot 5 uur zachtjes pruttelen.
  8. Aan het einde schep je het schuim (indien nodig) weer van de soep af en voeg je een bosje grof gesneden selderijblad toe.
  9. Haal ook het vlees van de runderschenkel en schouderkarbonade af en snij of pluk hier kleine stukjes van.
  10. Voeg het vlees vervolgens ook weer toe aan de soep. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep iets te dik is geworden. Breng op smaak met een versgemalen zwarte peper, zout en eventueel wat druppeltjes tabasco voor wat extra pit of verkruimel een bouillonblokje. Eet smakelijk!

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.