- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Ontbijtmuffins met banaan en yoghurt

Ontbijtmuffins met banaan en yoghurt… klinkt goed niet? Dat zijn ze ook! Lekkere, luchtige, zacht zoete muffins die ideaal zijn voor een snel ‘on-the-go’ ontbijt, tussendoortje of bij een uitgebreid(er) ontbijt met een bakje yoghurt en wat fruit voor erbij.

Soms heb je geen tijd voor een uitgebreid ontbijt en moet het even snel snel. Want de kleine moet naar de opvang of naar opa en oma, jij door naar je werk en ontbijten… ontbijten moet maar even ergens tussendoor. Hetzelfde geldt ook als je geen kleine mensjes om je heen hebt want ook toen ik nog geen mama was had ik ‘s morgens maar weinig tijd. Iets langer onder de douche staan of juist nog even snoozen, daar ging ‘s morgens vroeg (bij voorkeur) meer tijd aan op dan ontbijten. Althans doordeweeks, het weekend is een ander verhaal 😉 .

Bananenboek

Tijdens de Culiperslunch, hét culi-event voor culi-pers van het jaar, kwam ik een tof kookboek tegen. Het “Bananenboek”. Op Instagram had ik al het een en ander voorbij zien komen over dit boek van Kim Waninge. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Helemaal omdat de uitgeverij, uitgeverij Loopvis, inmiddels bekend staat om kookboeken met één onderwerp. Zo verscheen er eerder het (geweldige) pindakaas kookboek en ook het karamel kookboek.

De grote vraag is natuurlijk, is dat leuk zo’n kookboek over één onderwerp. Wordt dat niet saai? Daar kan ik heel kort over zijn: ‘Nee’. Het bananenboek staat namelijk bommetje vol met zoete maar ook hartige recepten. Recepten waarbij banaan redelijk gebruikelijk is zoals pancakes, smoothies en natuurlijk (hoe kon het ook anders) bananenbrood. Maar je vindt ook een curry met banaan, banana daiquiri, pizza met banaan en zelfs een hamburger met banaan die de leuke naam “Elvisburger” heeft.

Ontbijtmuffins met banaan

Vanwege mijn haat-liefde-verhouding met ontbijten en het doodsimpele feit dat ze er zo lekker uitzien besloot ik de ontbijtmuffins met banaan en yoghurt te maken uit het boek. Heerlijk dat ze zijn! De banaan zelf proef overigens je niet heel erg terug maar het geeft wel lekker een beetje een zoetje (altijd goed rijpe bananen gebruiken ) en een lekker consistentie aan de ontbijtmuffin. Aanrader! Zelfs als je wel goed bent in ontbijten wil je deze proberen 😉 .


Het recept voor ontbijtmuffins met banaan:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20-25* minuten | Totale tijd: 30-35 minuten
Hoeveelheid: 12 ontbijtmuffins

* In het originele recept is dit de bereidingstijd. Bij mij waren ze toen erg bleekjes en ik heb ze ongeveer 40 minuten gebakken. Houd er altijd rekening mee dat de ene oven heter wordt dan de andere waardoor je eventueel de bereidingstijd of temperatuur (iets) moet aanpassen)

Wat heb je nodig voor ontbijtmuffins (ingrediënten):

Hoe maak je ontbijtmuffins met banaan:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Neem een ruime kom en meng hierin de zonnebloemolie en honing eerst goed door elkaar.
  3. Prak de banaan en voeg deze toe aan de zonnebloemolie en honing samen met de eieren, melk, Griekse yoghurt, kaneel, vanille extract, bakpoeder en zout. Meng alles goed door elkaar.
  4. Voeg beetje bij beetje de tarwebloem en havermout toe tot je een mooi glad beslag hebt.
  5. Neem een muffinvorm en doe hierin muffin (of cupcake) vormpjes.
  6. Schep het beslag in de vormpjes. Strooi er ter decoratie eventueel nog een beetje havermout over.
  7. Bak de muffins nu 20-25 minuten (of langer) in de oven tot ze goudbruin zijn.

Bewaren: de bananenmuffins kun je volgens Kim Waninge 4 dagen goed bewaren in de koelkast en in de vriezer wel tot 3 maanden. Ideaal!


Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.