Oliebollen recept. Het recept voor de lekkerste, luchtige oliebollen en ik deel al mijn tips met je om te zorgen dat jij zelf thuis deze heerlijke oliebollen voor Oudejaarsavond kunt bakken.
Vroeger maakte mijn moeder thuis altijd zelf oliebollen. Naturel oliebollen, oliebollen met krenten en rozijnen en appelflappen of appelbeignets zoals je ze ook wel noemt. ‘s Morgens stonden de bakken met oliebollen beslag op de verwarming en ‘s middags konden we de eerste, verse oliebollen proeven. Zelfgemaakte oliebollen met natuurlijk een beetje poedersuiker, zo lekker!
Zelf oliebollen bakken zonder frituurpan
Toen ik zelf aan de slag wilde met het maken van oliebollen, kreeg ik uiteraard tips van di mama én mocht ik haar braadpan lenen. Yes, ook zonder frituur kun je prima oliebollen bakken. Met een grote (braad)pan gevuld met olie kun je zelf de lekkerste oliebollen maken. Handig is om de temperatuur goed in de gaten te kunnen houden met een thermometer die daarvoor geschikt is.
Tips voor zelf de lekkerste oliebollen maken
Veel mensen vinden zelf oliebollen bakken lastig, mede vanwege het beslag. Lees mijn tips en ik weet zeker dat oliebollen bakken een eitje voor je is én je kunt genieten van de lekkerste, verse oliebollen:
- Het beslag voor de oliebollen moet rijzen op een rustige, warme plaats. Het makkelijkste is om de oven te verwarmen op de laagste stand (25-30 graden) en de beslagkom afgedekt hierin te zetten. Zet na 10 minuten de oven uit en laat het deeg daar verder in rijzen. Zo heb je geen kans op tocht, het is warm genoeg en hierdoor kan je beslag niet mislukken.
- Geen thermometer in huis om de temperatuur van de olie na te kijken? Test of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te laten vallen, als het direct gaat bruisen is de olie heet genoeg.
- Gebruik in plaats van twee eetlepels een ijsschep om bolletjes oliebollen beslag te scheppen. Dan heb je direct het juiste formaat en het werkt een stuk makkelijker en sneller.
- Doop de eetlepels of de ijsschep eerst even in de hete olie voor je het beslag uit de kom schept. Dan heb je minder kans dat het beslag aan je lepels blijft plakken.
Heb je zelf nog handige tips? Deel ze gerust in de reacties, alleen maar leuk!

Oliebollen recept
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 ml volle melk (lauwwarm)
- 500 gram tarwebloem
- 1 ei
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 3 eetlepels suiker
- 2 theelepels citroenrasp
- snuf zout
- zonnebloemolie om in te bakken
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de lauwwarme melk met suiker en de gist en laat dit een paar minuutjes staan tot het gaat schuimen.
- Mix met een handmixer met deeghaken of in een keukenmachine vervolgens de melk met de bloem, het eitje, de citroenrasp en als laatste een snuf zout tot een glad beslag.
- Dek de kom af met huishoudfolie en een licht vochtige theedoek. Zet op een warme plek en laat het minimaal 1 uur rijzen.
- Verwarm de olie in de frituur of in een ruime (braad)pan tot 180 graden.
- Schep met twee eetlepels of een ijsschep wat beslag uit de kom en bak de oliebollen in porties in ca. 5 minuten goudbruin en gaar.
- Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat even uitlekken op een paar velletjes keukenpapier.
- Bestrooi ze voor serveren met poedersuiker en eet smakelijk!
8 reacties op “Oliebollen recept”
Wordt er nu ctroensap of rasp gebruikt
Ik gebruik citroenRASP
Hoi ipv van tarwebloem mag het ook patentbloem zijn. Hoeveel gr rozijnen kunnen erdoor.
Dat mag zeker 🙂 Geen idee, dit zijn ze zonder rozijnen maar ik zou het gewoon even op het oog door het beslag doen. Een rozijntje meer of minder is niet erg 😉
Eef, mijn deeg is nat van binnen en niet luchtig en droog. Wat gaat er mis?
Gr. Yvonne
Dan is zeer waarschijnlijk het rijzen niet goed gegaan. Was het beslag goed verdubbeld en heb je de juiste baktemperatuur gebruikt?
Heerlijke oliebollen, niet vettig en de citroenrasp geeft het dat kleine beetje extra aan de smaak! Dank!
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je bericht 🙂