Tapas & Bites: Mini Quiche met Gorgonzola & Spinazie (Shapas)

Een tijdje geleden ontving ik een ontzettend leuke mail waarin gevraagd werd of ik misschien zin had om een lekkere shapas te maken. Shapas is een glaasje sherry met een bijpassend hapje, tapas dus. Sherry is bezig met een flinke come-back en laat dit drankje nu perfect samen gaan met allerlei lekkere kleine hapjes.

Shapas maken

Shapas is niet alleen heel erg lekker, het is ook een verrassende combi welke perfect is om jouw visite eens mee te verrassen tijdens deze feestdagen. Sherry is overigens verkrijgbaar van super droog tot mierzoet, zo kun je zelf de smaak kiezen die jij lekker vindt. 

Glaasje sherry

Voor het maken van de Shapas koos ik voor een sherry genaamd Bristol Cream van Harveys. Cream heeft een mooi ronde, volle maar ook zoete en crème-achtige smaak. Je proeft noten, gedroogd fruit maar ook tabak. Dat laatste klinkt misschien een beetje gek maar het smaakt (naar mijn mening) lekker en geeft de sherry wat diepgang.

Hapje erbij

Nu nog een lekkere shapas bedenken voor bij deze sherry! De eerste combinatie die ik maakte met pure chocolade en deze sherry was verrukkelijk, maar ik had iets anders in mijn hoofd, iets hartigs. Ik besloot te gaan voor een mini quiche met gorgonzola & spinazie. Ik gebruikte gorgonzola dulche (ook wel bekend als gorgonzola cremoso), een romige versie van deze pittige schimmelkaas al eerder in combinatie met spinazie voor deze risotto, heerlijk!

Mini quiche

Met wat bladerdeeg, een eitje en wat kruiden maak je deze mini quiche in een handomdraai. Simpel maar een uitstekende combinatie met deze sherry. De pittige, romige smaak van de mini quiche gaat goed samen met de volle zoete smaak van deze sherry. De mini quiche kun je zowel warm als koud serveren, maar persoonlijk vind ik hem warm het allerlekkerst! Het recept is op basis van 2 mini quiches, je kunt naar wens het recept vermenigvuldigen.

Mini Quiche met Gorgonzola & Spinazie (Shapas)

Een heerlijk recept voor een mini quiche met gorgonzola & spinazie. Deze mini quiche zet jij in een hand omdraai op tafel.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 2 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 velletjes bladerdeeg
  • 5 eetlepels spinazie (ontdooid)
  • 20 gram gorgonzola cremoso/ dulche
  • 1 ei
  • 1 eetlepel room
  • versgemalen zwarte peper & zout
  • boter

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Knijp het vocht uit de ontdooide spinazie. Vet de muffin of cupcake vorm in met boter.
  • Meng alle ingrediënten, behalve het bladerdeeg uiteraard, in een kom goed door elkaar en breng op smaak met versgemalen zwarte peper & zout.
  • Zodra het bladerdeeg ontdooid is, doe je deze in de muffin- of cupcakevorm. Druk hierbij het midden van de velletjes bladerdeeg naar de bodem en vouw hierbij de zijkanten. Het bladerdeeg mag iets uitsteken zoals je op de foto ook kunt zien.
  • Vul het bladerdeeg met het mengsel en zet het geheel 15 tot 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is. Even een paar minuutjes laten afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 239kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwitten: 7g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

3 thoughts on “Tapas & Bites: Mini Quiche met Gorgonzola & Spinazie (Shapas)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept