Maki Sushi

Maki Sushi

Goede voornemens voor 2015?! Één van de meest bekend is natuurlijk minder snoepen, gezonder eten en meer groente. Daarom dacht ik Sushi! Een tijdje geleden heb ik de overheerlijke California & Zalm Handrolls met jullie gedeeld. Vandaag een stapje ‘moeilijker’ maar ook bekender namelijk Maki Sushi! De rolletjes zijn – oké toegegeven met een beetje oefening – best goed te maken. Natuurlijk geen rolletjes van een echte itamae (Sushi chef) maar die hebben een jarenlange opleiding achter de rug. Voor de doe-het-zelf-er best is het prima én het is lekker, gezond & je kunt ze vullen met wat je wil, dus waarom niet meteen met wat gezonde ingrediënten?

Ik kan natuurlijk een lange uitleg geven over hoe de rolletjes moet maken maar meestal ‘werkt’ een filmpje wat beter. Deel 1 & deel 2 van dit filmpje leggen duidelijk uit hoe je maki sushi rollen maakt. Tom lin de chef in deze filmpjes legt je precies uit hoe je de normale Sushi en de inside outroll maakt (rechtsboven aan in mijn foto). Doe er je voordeel mee en kijk ze voor je begint 😉

Wat heb je nodig voor 36 Maki Rolls:
Bereidingstijd: 60-80 minuten waarvan 45 minuten voor de rijst

  • 1/2 pak (Lassie) Sushi Rijst
  • 3 el rijstazijn
  • 3 tl suiker
  • snuf zout
  • 5 norivellen
  • zalm (genoeg voor ongeveer 4 plakken van 1 cm dik)
  • tonijn (genoeg voor ongeveer 4 plakken van 1 cm dik)
  • tonijn uit blik op olie basis
  • 1 avocado
  • 1 komkommer
  • sesamzaadjes
  • sojasaus
  • wasabi
  • mayonaise (gebruik yofresh of licht)

Hoe je het maakt:

Begin met het bereiden van je rijst. Dit duurt het langst maar is ook wel het meest essentiële bestanddeel van dit recept. De rijst bereid je zoals aangegeven staat op de verpakking. Als de rijst klaar is doe je 3 eetlepels rijstazijn in een kom en meng je dit met een 3 theelepels suiker en een flink snuf zout. De rijst doe je in een grote (het liefst houten) kom en schep hier voorzichtig het azijn mengsel doorheen. Laat de rijst afkoelen (dit kun je versnellen door met bijvoorbeeld een stuk karton te wapperen boven de rijst en telkens rustig omscheppen) en schep het af en toe voorzichtig om. Als de rijst zo goed als helemaal afgekoeld is, is de rijst klaar.

Maak de tonijnsalade door er een beetje wasabi mayonaise doorheen te mengen tot je een mooie compacte salade hebt (niet te ‘nat’). Wasabi mayonaise maak je door 4 el mayonaise te mengen met een kleine theelepel wasabi.

Als laatste – om te zorgen dat je handen niet aan de rijst plakken-  doe je in een ruim kommetje water en een beetje azijn. Elke keer als je de rijst pakt om de sushi te maken bevochtig je eerst even je handen in dit mengsel.

Om te zorgen dat dit geen 6 kantjes tellende blogpost wordt 😉 verwijs ik je voor de werkwijze van de sushi naar de filmpjes of als je al eens eerder sushi hebt gemaakt dan weet je waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

Zelf gebruikte ik 2 norivellen per rol Maki Sushi. Per norivel gebruikte ik 3/4 van het vel omdat ik dat makkelijk vind werken. Je kunt ook de helft gebruiken,  dan heb je natuurlijk minder vellen nodig.

12 x Maki Sushi Zalm & Avocado

In totaal gebruik je voor de Maki Sushi Zalm & Avocado 2 norivellen. Per nori vel vul je deze met rijst en hierop leg je de zalm & avocado in lange dunne plakken van circa 1 cm breed en rol de sushi op. Snij per rol 6 stukjes.

Maki Sushi Tonijn & Komkommer

Ook voor de Maki Sushi Tonijn & Komkommer gebruik je 2 norivellen. Per nori vel vul je deze met rijst en hierop leg je de tonijn & komkommer in lange dunne plakken van circa 1 cm breed en rol de sushi op. Snij per rol 6 stukjes.

Inside out Maki Sushi met Tonijn Salade

Voor de inside out gebruik je ook in totaal 1 norivellen (deze deed ik namelijk wel echt door de helft) en vul je de nori in dit geval -die je eerst heb bedekt met rijst, besprenkeld met sesamzaadjes en daarna omgedraaid- met de tonijnsalade.

Serveer met sojasaus & wasabi & eet met stokjes 🙂

 

Maki SushiEet Smakelijk of itadakimasu

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

4 gedachtes op “Maki Sushi”

    1. Ja zeker, voor de inside out rollen juist! Ik zie alleen dat ik vergeten ben die te vermelden bij de ingrediënten, direct even aangepast :). Voor de maki sushi tonijn & komkommer heb ik zelf wel verse tonijn gebruikt maar wie weet is het lekker met tonijn uit blik (nog nooit geprobeerd). Zou er dan wel eerst wat wasabi mayonaise bij doen zoals bij de inside out rolls anders valt het er misschien uit ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top