- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Klassieke bolognesesaus maken

Een wereldberoemde saus: bolognesesaus. Deze Italiaanse klassieker moet je echt eens zelf maken. Totaal niet moeilijk overigens. Je hebt er alleen een beetje tijd, liefde en zoals altijd in de Italiaanse keuken: goede en verse ingrediënten voor nodig.

Bolognese is een klassieke vleessaus. In het Italiaans noemen ze het ragù alla bolognese. Heerlijk voor bij de pasta, denk spaghetti bolognese, maar ook een echte lasagne kan niet zonder dit recept. Bolognese is een saus op basis van tomaten, met gehakt en lekker veel smaakmakers zoals ui, wortel, bleekselderij, laurierblad, zout en peper.

Uit de bijbel van de Italiaanse keuken: bolognesesaus

Dit recept komt uit de bijbel van de Italiaanse keuken en is fan-tas-tisch lekker! Mocht je, net als ik, dol zijn op de Italiaanse keuken dan is dit kookboek ook echt een aanrader om in huis te hebben. Het is een dik boek met bijna 500 pagina’s waarin je eenvoudige basisrecepten vindt, kooktips, de geschiedenis van de Italiaanse keuken en ontzettend veel heerlijke recepten welke onderverdeeld zijn in verschillende regio’s. Klassiekers zoals deze bolognesesaus, focaccia, pizza margherita maar ook heerlijke soepen met vis of bonen, salades, orecchiette gerechten, gnocchi en nog veel meer. Hartig en zoet wisselen elkaar mooi af en met dit boek heb je een compleet kookboek in huis waarmee je een heerlijke maaltijd voor de doordeweekse avond op tafel kunt zetten of waarmee je flink kunt uitpakken voor een avondje dineren met vrienden.

Het kookboek “De bijbel van de Italiaanse keuken” van Maud Moody, Nina Bogaets en Leonardo Pacenti (uitgeverij: Carrera culinair) is o.a. verkrijgbaar via Bol.com >>

Tip: dit recept is voldoende voor 8 personen als je het gebruikt voor pasta bolognese. Voor lasagne is het voldoende voor 1 ruime ovenschaal. Mocht je wat over hebben dan kun je deze bolognesesaus prima invriezen dus maak liever iets teveel dan te weinig zodat je nog een portie van deze heerlijke bolognesesaus in de vriezer hebt voor een snelle maaltijd.


Het recept voor klassieke bolognesesaus:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 20 minuten (+ 3 uur zachtjes koken)
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig voor bolognesesaus (ingrediënten):

Hoe maak je bolognesesaus:

  1. Verhit een ruime pan en laat hierin de olie en boter heet worden.
  2. Zodra de boter is gesmolten voeg je de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak je dit 10 minuten zodat het geurig en glazig begint te worden.
  3. Voeg dan de pancetta toe en bak dit een paar minuten mee.
  4. Doe het gehakt samen met een beetje peper en zout naar smaak in de pan en rul het gehakt op hoog vuur met een houten lepel bruin.
  5. Blus af met de witte wijn en laat dit vervolgens verdampen.
  6. Doe de tomatenpuree (losgeroerd in de runderbouillon) erbij, bak even mee en voeg dan de gepelde tomaten, melk en laurier toe.
  7. Laat de bolognesesaus koken, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  8. De bolognesesaus laat je nu ca. 3 uur rustig pruttelen. Kijk af en toe tussendoor, roer de saus even door en als hij te droog begint te worden voeg je een beetje extra bouillon of water toe.
  9. Breng de saus na 3 uur op smaak met peper en zout. Serveer met pasta of verwerk in een lasagne. Eet smakelijk!