Klassieke bolognese saus

Klassieke bolognesesaus maken

Een wereldberoemde saus: bolognesesaus. Deze Italiaanse klassieker moet je echt eens zelf maken. Totaal niet moeilijk overigens. Je hebt er alleen een beetje tijd, liefde en zoals altijd in de Italiaanse keuken: goede en verse ingrediënten voor nodig.

Zelf bolognesesaus maken

Bolognese is een klassieke vleessaus. In het Italiaans noemen ze het ragù alla bolognese. Heerlijk voor bij de pasta, denk spaghetti bolognese, maar ook een echte lasagne kan niet zonder dit recept. Bolognese is een saus op basis van tomaten, met gehakt en lekker veel smaakmakers zoals ui, wortel, bleekselderij, laurierblad, zout en peper.

Het kookboek de bijbel van de Italiaanse keuken

Uit de bijbel van de Italiaanse keuken: bolognesesaus

Dit recept komt uit de bijbel van de Italiaanse keuken en is fan-tas-tisch lekker! Mocht je, net als ik, dol zijn op de Italiaanse keuken dan is dit kookboek ook echt een aanrader om in huis te hebben.

Het is een dik boek met bijna 500 pagina’s waarin je eenvoudige basisrecepten vindt, kooktips, de geschiedenis van de Italiaanse keuken en ontzettend veel heerlijke recepten welke onderverdeeld zijn in verschillende regio’s.

Klassieke Italiaanse recepten

Klassiekers zoals deze bolognesesaus, focaccia, pizza margherita maar ook heerlijke soepen met vis of bonen, salades, orecchiette gerechten, gnocchi en nog veel meer.

Hartig en zoet wisselen elkaar mooi af en met dit boek heb je een compleet kookboek in huis waarmee je een heerlijke maaltijd voor de doordeweekse avond op tafel kunt zetten of waarmee je flink kunt uitpakken voor een avondje dineren met vrienden.

Het kookboek “De bijbel van de Italiaanse keuken” van Maud Moody, Nina Bogaets en Leonardo Pacenti (uitgeverij: Carrera culinair) is o.a. verkrijgbaar via Bol.com >>

Tip: dit recept is voldoende voor 8 personen als je het gebruikt voor pasta bolognese. Voor lasagne is het voldoende voor 1 ruime ovenschaal. Mocht je wat over hebben dan kun je deze bolognesesaus prima invriezen dus maak liever iets teveel dan te weinig zodat je nog een portie van deze heerlijke bolognesesaus in de vriezer hebt voor een snelle maaltijd.

Bolognese saus pastasaus
Klassieke bolognese saus

Bolognesesaus

Bolognesesaus zelf maken. Makkelijk recept voor de lekkerste bolognesesaus.
4.37 van 424 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
pruttelen: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 600 gram gepelde tomaten
  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 200 gram rundergehakt
  • 150 ml witte wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 100 ml volle melk
  • 100 gram wortel ((fijngesneden))
  • 100 gram pancetta ((fijngesneden))
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bleekselderij ((fijngesneden))
  • 45 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook ((fijngesneden))
  • 1 ui ((middelgroot – fijngesneden))
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel tomatenpuree ((losroeren in de runderbouillon))
  • peper & zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit een ruime pan en laat hierin de olie en boter heet worden.
  • Zodra de boter is gesmolten voeg je de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak je dit 10 minuten zodat het geurig en glazig begint te worden.
  • Voeg dan de pancetta toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Doe het gehakt samen met een beetje peper en zout naar smaak in de pan en rul het gehakt op hoog vuur met een houten lepel bruin.
  • Blus af met de witte wijn en laat dit vervolgens verdampen.
  • Doe de tomatenpuree (losgeroerd in de runderbouillon) erbij, bak even mee en voeg dan de gepelde tomaten, melk en laurier toe.
  • Laat de bolognesesaus koken, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  • De bolognesesaus laat je nu ca. 3 uur rustig pruttelen. Kijk af en toe tussendoor, roer de saus even door en als hij te droog begint te worden voeg je een beetje extra bouillon of water toe.
  • Breng de saus na 3 uur op smaak met peper en zout. Serveer met pasta of verwerk in een lasagne. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 376kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 18g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 10g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Klassieke bolognese saus
Bolognese saus recept Pinterest collage

190 thoughts on “Klassieke bolognesesaus maken

    • Ik gebruik vrijwel altijd tomaten uit blik voor dit soort gerechten. Verse tomaten (zeker in Nederland) maken namelijk lang niet zo’n smaakvolle saus als tomaten uit blik. Ik kies overigens wel voor blikken waar alleen 100% tomaat in zit dus dan heb je het goede van heerlijke rijpe tomaten zonder dat er overige dingen in zitten 😉

      • Maartje Buskes says:

        Hallo. Maak je deze ook wel eens in de slow cooker? Zo ja, hoe doe je dat? Alles er in en aanzetten, of eerst aanbakken? Groetjes Maartje

        • Nog niet geprobeerd in de slowcooker, wel in de instant pot. Je moet het gehakt eerst wel aanbraden dus dat moet dan toch in de pan, tenzij jouw slowcooker ook kan aanbraden. Dus dat haalt dan een beetje het handige van de slowcooker weg en dan heb je 2 pannen om af te wassen 😉

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            We gebruiken meestal bouillonblokjes, maar je kunt ook uit een pot gebruiken.

        • Hoi Maartje….ik ben dit recept op dit moment aan het maken, met gebruik van mijn slowcooker. Gewoon het gehele recept klaar maken en dan de hele bubs in de slowcooker en gewoon op laag zetten, voor zo’n 3 uur.
          Ik denk zelfs dat ik de slowcooker de komende nacht op zn laagste stand ga houden.
          Gr
          Laura

      • 5 sterren
        Sinds een aantal jaar wordt de ‘Intense’-tomaat geteeld, deze pruimvormige tomaat is perfect voor het maken van pastasaus!

        • José Hagedorn says:

          Mag ik vragen waarjedie tomaten kunt kopen? ik hoor deze naam nu voor het eerst. In principe gebruik ik nl. ook tomaten uit blik vanwege de Nederlandse “Wasserbomben”🥴 en bij versgebruik direct op brood of in sla se Italiaanse Pommedori. Maar échte zongerijpte tomaten zijn pas te plukken als ons klimaat meer mediterraan zal zijn denk ik.

      • Johan Lusink says:

        Zo lekker! Maarrrrr tomaten uit eigen achtertuin zijn wel veel lekkerder! En ik gebruik er wat nootmuskaat bij door.
        Dank voor je recept!

        • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

          Hi Johan! Eens, ik vind de groenten uit mijn eigen moestuinbak ook zóveel lekkerder! Helaas heb ik geen plantenkas zodat ik het hele jaar kan kweken en oogsten 😉

    • Ziet er heerlijk uit! Ik snap alleen de runderbouillon niet? Los ik een blokje op in 100 ml water? Of in 500 ml water (wat op de verpakking van de blokjes staat) en gebruik ik daar 100 ml van? Ik lees graag je reactie! 🙂

    • John Snelders says:

      5 sterren
      Was geweldig lekker, had eetlepel ketchup mengen met bouillon gelezen als blikje maar dat mocht de smaak niet drukken. Lekkuh

    • Het lijkt me heerlijk! Ik ben het gerecht nu aan t maken en staat nu te pruttelen totdat de 3 uur voorbij is. Vraagje; lossen de gepelde tomaten vanzelf op?

    • Hallo Eef
      Allereerst ben ik super fan van je, makkelijk en smaakvolle recepten duidelijke uitleg, dankjewel daarvoor.
      De bolognesesaus, is heerlijk en met de bechamelsaus en verse lasagne bladen, een top gerecht
      Wij hebben heerlijk gesmuld.????????????????????

      • José Hagedorn says:

        Carola ik doe er ook wat verse/gedroogde gemengde Italiaanse kruiden door om de smaak lekker Italiaans te maken. Ik he rozemarijn, thijm en oregano in mijn kruidenbakken. Net genoeg voor dat beetje pitttig en niet dominant. En natuurlijk veel knoflook maar het is net wat je gewend ben.

  • Astrid Molenaar says:

    Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.

  • Astrid Molenaar says:

    Nog bedankt voor de reactie terug. Ik had het inderdaad gemaakt met tomaat uit blij. De saus was echt super lekker en viel dus in de smaak hier thuis.

  • Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
    Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
    Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
    Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
    Alvast bedankt!

    • Wat een goed idee. De wijn die je gebruikt moet er simpelweg eentje zijn die jij lekker vindt 🙂 Met runderbouillon bedoel ik een bouillonblokje opgelost in water of zelf getrokken bouillon en je kunt er zeker meer groenten door doen, alleen maar lekker. Denk aan (gebakken) champignons of blokjes courgette bijvoorbeeld.

  • Hoi! Ik wil minder uit pakjes en zakjes gaan koken en meer zelf gaan maken. Ik heb jouw recept gevonden en ik wil dit recept gaan proberen deze week, want hij lijkt me erg lekker! Ik vroeg me nog een paar dingen af:
    Maakt het uit welke witte wijn ik gebruik?
    Bedoel je met runderbouillon gewoon een bouillonblokje opgelost in water?
    Ik zou er graag iets meer groenten in hebben, kan ik er meer groente aan toevoegen of gaat dit ten koste van de saus/smaak?
    Alvast bedankt!

    • De wijn die jij lekker vindt 🙂 Zelf vind ik een droge witte wijn het lekkerst, maar met een zoetje kan ook. Dan wordt je saus ook iets zoeter, vandaar het antwoord: kies de wijn die jij lekker vindt 🙂

          • Vraagje, staat nu 1,5 u te pruttelen maar blijft zo naar witte wijn ruiken (Pino Grico gebruikt). Komt dit goed of kan ik daar iets aan doen? 150 ml gebruikt zoals recept omschreef.

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Is het uiteindelijk gelukt? Kan best zijn dat het nog wat sterker naar wijn ruikt, de geur blijft wel een klein beetje maar zou aan het einde niet meer zo sterk moeten zijn.

      • Je kan gewoon de wijn vervangen door water . Doe ik ook wij gebruiken ook geen wijn in onze gerechten. Het is de heerlijkste saus ever??

  • Maartje Buskes says:

    4 sterren
    Hallo Eef.
    Ik heb onlangs de bolognese saus gemaakt, echt heerlijk! Maar ik kreeg hem niet dik genoeg. Ik heb het namelijk iets anders gedaan, ipv bleekselderij heb ik paprika gedaan, en de groenten volledig gepureerd ( mijn kinderen eten zo beter ????) Ook heb ik de hoeveelheid van alle producten verdubbeld, zodat ik extra saus had voor in te vriezen. Ik heb de saus geprobeerd in te dikken met wat en maïzena/aardappelzetmeel, maar hij wou maar niet indikken. Heb jij tips? Ik wil hem namelijk snel weer maken. Groetjes Maartje

    • Wat een mooi compliment! Dankjewel voor je reactie 🙂 W.b.t. de saus kun je hem laten inkoken, dat kost even tijd, maar op die manier reduceer je het vocht en wordt je saus dikker. Lekker laten koken en dan rustig doorroeren dan wordt hij vanzelf dikker.

    • Wat je ook kan doen omdat er in groente ook vocht zit minder gebruiken van het water in de bouillon, iets minder wijn (kan je opdrinken tijdens de bereiding 😉 en iets minder melk.
      groetjes Patricia

  • Hallo eef,

    Ik heb zelf deze bijbel maar kan het recept met geen mogelijkheid vinden. Kun je aangeven welke pagina dit staat.

    Groetjes Aurora

  • Dat ziet er lekker uit! Dit recept wil ik graag maken voor iemand die zwanger is, dus ik zou graag de witte wijn willen vervangen. Wat is het beste alternatief hiervoor?

  • 5 sterren
    Twee dagen geleden de saus gemaakt voor bij de pasta: heerlijk!

    Nog veel lekkerder….restje saus in de koelkast bewaard. Na twee dagen ingedikt. Een dikke laag op een half stokbrood gesmeerd. Wat rode ui en jalapeño’s er bovenop. Kaas erover strooien en dan hup…op de BCC (kan natuurlijk ook onder de grill). Wanneer de kaas gesmolten is, is de saus ook warm.
    VERSLAVEND LEKKER! Bedankt Eef ????????

  • Echt een heel lekkere klassieke saus. Ik voeg altijd nog enkele suikerklontjes en een flink handje oregano en tijm, dan wordt het nog kruidiger en smakelijker. Belangrijk is m.i. om de tomatenpuree enkele minuten zacht mee te bakken.

  • Ivo Mijland says:

    5 sterren
    Geweldig recept Eef. Ik maak altijd dubbele portie. Andere helft in vriezer voor als we het keer drukker hebben. Dank voor het delen ????

  • Erg lekker recept, voor gewoon als pastasaus, maar ook als lasagnesaus. Enige kleine nadeel vond ik dat de saus nogal vet (olie-ig) blijft. Ik ga daarom de volgende keer proberen met wat minder olijfolie.

    • Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂 Iets minder olijfolie kan, maar het kan ook weleens liggen aan het gehakt en hoeveel vet erdoor zit. Vind je het storend dan kun je ook even een keukenpapiertje op de pan saus leggen, die absorbeert het teveel aan vet zonder dat je teveel van de smaak inlevert. Succes

  • Hoi Eef, ik ga straks je recept maken en ga ook niet meer verder zoeken want na al die lovende recensies moet dit smullen worden. Had nog een vraag over die theedoek op de pan want ik wil liever niet te veel vet. Gebruik namelijk nooit olie of boter bij het bakken van gehakt omdat dat al vet van zichzelf is. Ik bak altijd eerst het gehakt en gebruik dat vet om de rest van de groenten in te bakken en giet het dan ook nog af. Ik weet dat ik dan misschien op de smaak moet inboeten. Maar vandaag wil jouw recept volgen dus gebruik ik olie en boter. Nu vroeg ik me af wanneer leg ik die theedoek dan op de pan, hoelang en Ik neem aan dat de doek droog moet zijn?

    • Wat leuk! Ik hoop dat hij bij jou net zo in de smaak valt 🙂 Ah dat theedoek met een keukenpapiertje zijn, typo, ik heb het even aangepast. Gewoon even een paar tellen zodat het vet absorbeerd.

      • 5 sterren
        Hallo Eef,
        Super recept, ik ken hem al wat jaartjes omdat deze heel erg lijkt op de Raga saus van Jamie Oliver.
        Ik maak zelf altijd 10 Liter van de saus om in te vriezen.
        Ik doe zelf de bouillon trekken in de slowcooker met groenten en kruiden voor 18 uurtjes.
        De tomatenpuree ontzuur ik heel ff voor ik deze oplos bij de bouillon.
        Ik voeg zelf wel nog prei en ham blokjes toe voor extra smaak.
        En heel veel zelfgemaakte knoflookpasta van knoflook tenen en goeie Italiaanse olijfolie!
        Wij houden van knoflook 😬😊😬

        Verder gebruik ik hem ook als basis voor een heerlijke Italiaanse tomatensoep, lasagna,
        Bruschetta’s mee te beleggen etc
        .
        Mijn laatste creatie is om deze saus als basis te nemen en dan van 1 portie maak ik vlammensaus vulling voor mijn vlam tosti’s.
        Gewoon indikken en op smaak maken en natuurlijk zo heet en scherp als je lekker vind. Ik doe dit zelf met veel knoflook, pepertjes, vlammensaus van Sligro, sambal etc.
        Vervolgens de tosti’s maken meestal hele zak en deze weer invriezen!
        Drogen iets uit in de vriezer maar dit maakt niet uit want ze gaan toch in de tosti-ijzer!!!

        Met jou saus kun je heel veel of ja alle kanten op 😜

        Thanxx en veel kook plezier!

    • Ik heb het nog niet geprobeerd in de slowcooker dus dat durf ik je niet te zeggen. Ik zou het eens proberen eerst op slow voor 6 tot 8 uur en dan even kijken. Wel eerst het gehakt aanbraden natuurlijk 🙂

  • 5 sterren
    Heerlijk! Kan niet stoppen met snoepen maar ik moet het morgen op mijn verjaardag nog wel kunnen serveren aan de familie. 🙂
    Dankjewel voor het recept

  • Hoi Eef , kan ik dit ook maken in de slowcooker ? Zo ja , hoe ga ik dan te werk ? Maak ik ,t eerst in de pan en doe ,t dan over in de cooker en voor hoelang en op welke stand ?

    • Dat moet vast en zeker kunnen. Ik kan je alleen niet exact vertellen hoe en hoe lang want dat heb ik zelf nog niet gedaan dus een kwestie van uitproberen 🙂

      • Jennifer says:

        5 sterren
        Dit recept nu een aantal keer gemaakt. De kinderen vinden het ook HEERLIJK.
        Ik vind dat er wel heel veel vocht vrij komt.
        Hoe los ik dit op?

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Wat leuk om te horen! Dat kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld het gehakt en de gepelde tomaten, sommige bevatten meer vocht dan anderen. Maar je kunt het altijd wat langer laten pruttelen/inkoken zodat er meer vocht verdampt (met de deksel van de pan, anders verdampt het nauwelijks).

  • 5 sterren
    De lekkerste tomaten uit blik zijn San Marzano van het merk Mutti. Te koop bij AH. Heerlijke tomaten uit Napels. Wel duurder dan andere blikken gepelde tomaten ( € 1,99 per blik van 425 gram) maar absoluut de moeite waard. Als de bereidingstijd van een gerecht zó lang is, dan is het de moeite waard om de allerbeste ingrediënten te gebruiken.
    Ik gebruik als vlees pancetta, mager rundergehakt en kalfsgehakt.

  • Hoi Eef!
    Ik maak je recept al een tijdje, maar ben recent begonnen met een voedingsplan en moet daarbij bijhouden hoeveel ik eet. Fijn dat de voedingswaarde erop staan, maar voor hoeveel gram (de portie) is dat?

    • De porties zijn of per persoon of per stuk. Ik weet niet hoeveel gram het precies per persoon is, dit is een schatting wat aangeeft voor hoeveel personen het recept gemiddeld bedoeld is. Wil je exact je portie grote wegen kun je het natuurlijk zelf afwegen zodat je deze gegevens exact hebt 🙂

    • Gehakt kan sowieso dan zou ik voor runder gaan mocht je dit willen. Pancetta zou ik niet doen. Gewone spekreepjes zijn veel sterker van smaak en juist die pancetta zorgt voor een heerlijke smaak aan de bolognese. Pancetta is in de meeste supermarkten gewoon verkrijgbaar trouwens 🙂

  • 1 ster
    Eef, dit kan echt niet door de beugel, letterlijk.
    Het is echt niet te kanen, proefde louter vlees, groenten hadden hans klok gepullt ( verdwenen). wel in plaats van wortel paprika gebrjikt, kan de intense vleessmaak hier aan liggen wellicht?

    • Hi Peter, ik vind het prima als je iets niet lekker vindt en dat laat weten, maar 2 x reageren met een verschillende naam vind ik een tikkie bijzonder als ‘Gustav’ onder Ingrid (wel leuk van je dat je het dan wel 4 sterren geeft 😉 ). Ik vind het zelf een waanzinnig lekkere bolognese saus en het recept heb ik dit keer niet zelf bedacht, maar de schrijvers van de Italiaanse bijbel en van mij krijgen ze alle credits voor dit heerlijke recept. Paprika zou ik zelf niet gebruiken (persoonlijke keuze) en de groenten kook je inderdaad stuk (maar dat kan ook niet anders na 3 uur in de pan). Jammer dat jij het niet lekker vindt, dat kan uiteraard. Smaken verschillen (gelukkig maar)

  • Ik vond de saus echt te vet en de smaak blijf erg vlak. Heb helaas echt geen idee hoe ik dat kan verbeteren dus ga op zoek naar een ander recept. Jammer ????

  • 5 sterren
    Erg lekker recept. Ga ik zeker vaker maken! Heb iets teveel vocht gebruikt, volgende keer mag de saus dikker worden. Ik heb een aantal porties ingevroren. Was heerlijk!

  • Hegeman says:

    5 sterren
    Erg lekker, iedereen heeft gesmuld! En het was te weinig ???? volgens sommige .
    Daar waar veel recepten ongeveer het zelfde zijn kwa ingrediënten was deze toch lekkerder.
    Een 10 van de kinderen!

  • Waarom gebruik je 2 soorten gehakt?
    Het liefst gebruik ik alleen rund, omdat ik half-om-half meestal minder lekker vind. Als er een goede reden is voor de combinatie wil ik het toch een keer proberen 🙂

    • Net recept gemaakt.
      Ben geen fan van laurier na uurtje heb ik het eruit gevist. En verder laten pruttelen.
      Maar hij smaakt onwijs naar laurier…
      Zo zonde ! En vind het erg vet.

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Wat jammer om te horen dat het niet naar je smaak is. Als je echt niet van laurier houdt kun je dat beter geheel achterwege laten. Hoe ‘vet’ het wordt kan nog weleens te maken hebben met welk vlees je gebruikt, maar natuurlijk ook een kwestie van smaak wat je zelf het lekkerste vindt. 🙂

  • 5 sterren
    Ik heb dit recept nu voor de 2 de keer gemaakt, ik wist niet dat het zo makkelijk was. Ik maak dit recept wel zonder wijn en ik heb om het dikker te maken maiszetmeel gebruikt. Ik gebruik dit recept voor lasagne. Heerlijk

  • Hi Eef, heerlijk recept. We maken steeds dubbele porties en dat vriezen we in. Zodra alles op is, maken we het opnieuw. Fijn dat je de calorieën e.d. erbij vermeld. Ik heb daar wel een vraag over: je geeft daarbij aan dat de calorieën e.d. per eenpersoonsportie zijn berekend. Hoeveel gram is voor jou een eenpersoonsportie? Grtjs!

    • Dat is echt een schatting omdat dat ook voor iedereen anders is. Sowieso raad ik altijd aan om het na te rekenen en wegen als je 100% exact wilt weten wat je qua voedingswaarden eet omdat die portie grote dus verschillend is, maar ook de voedingswaarden van de producten heel uiteenlopend kunnen zijn. Dit is een gemiddelde, een richtlijn 🙂

  • Sanne de Beer says:

    Super lekkere saus! Dank voor het delen van het recept.

    Ik heb er een beetje fish sauce aan toegevoegd (kan ook ansjovis zijn), dat schijnt een secret ingredient te zijn waardoor de smaken nog beter uitkomen 🙂

  • 5 sterren
    Ik typ altijd in Google: “Bolognese maken”. En dan zie ik de “Eef kookt zo”-link en dan denk ik: Oh ja, dat was de lekkerste! Bedankt voor dit recept, toch zeker al een keer of 10 op tafel gezet!

  • Hallo Eef,
    Wat een heerlijk recept. Het enige wat ik nog toevoeg is geraspte parmezaanze kaas, deze roer ik erdoor (40 gram) vlak voor het einde.. steeds als ik t voor mensen maak, wordt er naar het recept gevraagd. Ik kook graag en veel en moet zeggen pas recepten meestal aan omdat te flauw of niet spannend genoeg vind maar jouw recepten zijn altijd heerlijk!! Dank en “keep up the good work “ ?

  • 5 sterren
    Eef, ook dit is een heerlijk recept . We missen de Italiaans roerbak groenten die we anders hierbij zouden gebruiken helemaal niet.
    Nu eet onze schoondochter geen varkensvlees , zou kalkoen bacon een goede vervanging zijn?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Bedankt voor je reactie Joop! Goed om te horen 🙂 Ik denk dat kalkoen bacon een prima vervanging is voor de pancetta.

  • Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept! Dit recept komt nu maandelijks wel een keer op tafel. Ik gebruik ipv half om half gehakt, lamsgehakt, vinden wij nóg lekkerder.

  • De saus staat op het vuur. Ben heel benieuwd! Ik zag alleen veel te laat dat het drie uur moet pruttelen. Dat lukt mij nu niet meer. Dus ik serveer m straks meteen na het koken van de spaghetti. De volgende keer zal ik m wat langer laten pruttelen. Wordt de smaak daar beter van?

    De laatste tijd gebruik ik steeds vaker recepten van jouw website. Al meerdere heb ik uitgeprint en in mijn receptenmap gedaan 😉 Bedankt voor jouw inspiratie!

    Groetjes,
    Joke

  • 4 sterren
    Heerlijk recept Eef. Als inspiratie voor anderen,kappertjes zijn er ook erg lekker door, dan wel ieeets meer melk om het zuurtje een klein beetje te dempen. Oh ja, afmaken met goede parmezaan op tafel.

  • Bedankt voor je recept. Ik maak vaak een grotere hoeveelheid voor in de vriezer. Ik gebruik vaak verse tomaten & gepelde tomaten uit blik en een pakje “Frito”. Deze combinatie vind ik net wat lekkerder dan alleen tomaten.

  • Heerlijk recept, ik heb hem wel hoger op tomaat gegooid, vinden we persoonlijker lekkerder. Daarna de pasta toegevoegd, een bechamel saus erover heen en dan de oven in voor een kwartier. Overheerlijke saus, dank je wel, ik heb trouwens pecorino wijn gebruikt.

  • Gabrielle says:

    Hi, kan je de pancetta weglaten en half om half gehakt ruilen voor runder? M’n dochters eten nu nog geen varken. Kan ik hier iets anders voor in doen? Ik hoor graag van je.

  • Ben nu dit recept aan het maken en het ruikt zooo lekker! Alleen blijft de saus erg dun… heel waterig en vet bovenop van de pancetta en gehakt. Hoe zorg ik ervoor dat hij dikker wordt?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Kelly, hoelang heb je hem nu opstaan? Hij mag zeker wel 3 uurtje pruttelen (zoals omschreven staat). Dan verdampt er ook veel van het vocht en wordt hij vanzelf dikker. Het vet kun je e.v.t. er af halen!

    • Ja dat kan hoor, ik heb het zelf ook weleens gedaan in de instantpot. High pressure voor 20 minuten deed ik toen en een natuurlijke release. Daarna moet hij wel even indikken want het recept is niet geschreven voor de instant pot dus even inkoken op de saute functie helpt om het teveel aan vocht te laten verdampen.

  • Ik zie heel veel lovende woorden over dit recept. En hier niet anders. Grote pan vol gemaakt. Twee pubers in huis. Geen kruimel meer over 🙂 Ik had slechts een uurtje de tijd, maar het was toch al heel erg lekker. Volgende keer neem ik er meer tijd voor. Dank voor het delen.

  • Elke Verbrugge says:

    5 sterren
    Heerlijke bolognese saus! Met een man die een half jaar in Italië heeft gewoond ligt de lat erg hoog, maar ook hij was enthousiast!

  • Veronique Van hooijdonk says:

    Nou Eef! Wederom weer een heerlijk recept van je gemaakt! Mijn kindjes bleven maar zeggen. Mam wat is het toch lekker. 2 dagen van gegeten. En alle bordjes waren steefs leeg! Echt top.
    Ik ben kraamverzorgster en raad mijn gezinnen altijd jouwn website aan. Wie wil er nou niet lekker en gezond eten en ook nog eens makkelijk te maken… Dus super bedankt weer!

    Liefs Veronique

  • Hoi, is het compleet veilig om de wijn in dit recept te gebruiken? Mijn zoontje eet mee. Ik lees vaak dat het verdampt, maar vind het dan toch spannend…. Mijn zoontje is 4

    • Snap ik helemaal, ik heb zelf ook kleine kindjes en laat de wijn dan achterwege, ik voeg iets extra bouillon toe 150-200 ml (runderbouillon is vrij zoutig) en de rest gewoon water. Het zou moeten verdampen, maar ik neem zelf liever geen risico 🙂

    • Hi Kelly, net wat je lekker vindt eigenlijk. Wil je een beetje een bite dan maak je ze iets groter en wil je het meer een geheel met het gehakt iets kleiner 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept