- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Kip Char Siu

Het recept wat ik vandaag met je ga delen maak ik echt al heel lang. Ik denk dat het meer dan 10 jaar geleden moet zijn toen ik dit voor het eerst proefde. Ik studeerde Toerisme en ik ging bij schoolvriendin Kelly Kip Char Siu eten. Ik had geen idee wat het was maar samen met Kelly dook ik de keuken in. Destijds was ik echt nog aan het ‘leren’ koken; gevoel ontwikkelen voor kruiden en ik verbaasde me dan ook hoe makkelijk ze alles op gevoel op smaak bracht met kruiden. Inmiddels kook ik ook met de kruidenkast open; een beetje van dit en een beetje van dat, iets wat het nu dan soms wat lastig maakt als je een foodblog hebt haha. Blocknotes in de keuken zijn een uitkomst om precies te noteren wat er nu in een recept zit 😉 . Vandaag deel ik haar waanzinnig lekkere recept, uiteraard met toestemming, voor Kip Char Siu.

Kelly heeft trouwens ook een Facebook pagina genaamd Kel’s Kitchen waar ze foto’s van haar kookkunsten deelt dus neem daar zeker ook even een kijkje!

Nu denk je misschien kip ken ik maar wat is Char Siu? Char Siu saus is van het merk Lee Kum Kee en is eigenlijk een Chinese barbecue saus op basis van honing en sojabonen. Het is een lekkere zoete en smaakvolle saus. Eigenlijk kook ik liever niet met kant en klare sausjes maar Char Siu van Lee Kum Kee maak ik een terechte uitzondering; als je deze saus een keer geprobeerd wil je er zeker meer mee maken! Char Siu saus kun je halen bij de toko maar tegenwoordig ook bij de Albert Heijn. In dit recept gebruik ik een half potje van Lee Kum Kee en dat is een potje van 397 gr. dus ongeveer 200 gr. Bij Albert Heijn (XL) kun je op dit moment alleen nog een klein potje kopen van 225 gr. Je kunt dan gewoon het hele potje gebruiken voor dit recept.

Wat heb je nodig voor Kip Char Siu voor ca. 4 personen:

Bereidingstijd: 15 minuten bereiden + 60-90 minuten koken/ in de oven

Hoe je Kip Char Siu maakt:

1. Breek de kipvleugels met een groot mes in tweeën (hou de kipvleugel met de vleugeltjes omhoog en snij met een groot mes in het midden). Doe de kip in een ruime kom, giet er azijn bij en spoel de kip af met kraanwater. Zet de kip even apart.

2. Voor de saus neem je een keukenmachine en doe hier de Char Siu saus in. Snij de zaadlijsten uit de tomaat en voeg toe samen met de ontvelde ui en knoflook tenen. Even mixen en als laatste de suiker, een flinke scheut oestersaus en de zwarte peper, paprika poeder en nootmuskaat. Mix het geheel tot een gladde egale saus.

3. Giet de saus over de kip en laat dit bij voorkeur lekker een nachtje trekken. Als je hier geen tijd voor hebt kun je deze stap overslaan en direct de kip in een ruime koekenpan doen. Laat voor ruim een half uur sudderen op laag-middelhoog vuur. Voor verwarm de oven ondertussen op 180 graden.

4. Daarna doe je de kip in een ruime ovenschaal en zet de kip voor nog een half uur in de oven (om de 10-15 minuten even omroeren).

5. Serveer met patatjes (die kun je dan lekker in de saus dopen) en een lekkere frisse salade.

Eet smakelijk!