Hoe maak je zelf karamelsaus?

Een goed basis recept is nooit onnodig en zeker niet als we het hebben over karamel, toch 😉 ? Karamelsaus is helemaal niet moeilijk om te maken en vandaag vertel ik je precies in een stap-voor-stap recept hoe jij zelf karamelsaus kunt maken.

Ik moet eerlijk met je zijn, het heeft mij best even tijd gekost voor ik karamel maken goed onder de knie had. Vaak mislukte het maken van de karamelsaus volledig. Of te hard, of te lang laten koken waardoor de suiker verbrand was of, of, of… Meerdere pogingen heeft het gekost tot ik bij dit basisrecept kwam. Het is een eenvoudig, stap-voor-stap recept wat niet kan mislukken! Mits je bij het pannetje blijft en even de tijd neemt om de lekkerste karamelsaus te maken 😉 .

Waarvoor gebruik je karamelsaus?

Je kunt met karamelsaus alle kanten op. Het is lekker voor over taart, ijs, een schepje in je yoghurt voor als je een “blue monday” hebt. Maar ook erg lekker voor tussen koekjes zoals bij het recept voor deze stroopkoeken bijvoorbeeld.

Karamelsaus bewaren

Karamelsaus kun je prima bewaren. Kook een potje uit en bewaar hier de saus in. Dan blijft het (afgesloten) wel een jaar goed. Eenmaal open kun je de saus het beste in de koelkast bewaren en blijft hij een paar weken goed. Maar, zeg nou zelf, je hebt vast niet lang nodig om zo’n potje karamelsaus op te maken of wel 😉 .

Slechts 4 ingrediënten

Voor dit recept heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Zeer waarschijnlijk heb je de meeste wel in huis. Gebruik altijd kristalsuiker (geen basterdsuiker, poedersuiker of wat dan ook) en ook altijd ongezouten roomboter voor het beste resultaat. Ik voeg zelf een klein snufje zout toe tijdens het maken van de karamelsaus omdat dit de smaak ten goede komt. Wees niet bang, je hebt niet direct gezouten karamelsaus. Een heel klein beetje zout zorgt ervoor dat de zoete smaak juist beter tot zijn recht komt. Natuurlijk kun je voor gezouten karamelsaus altijd wat extra zout toevoegen, ook heel lekker!

Handig om te weten

Handig om te weten: na het bereiden van de karamelsaus kun je deze altijd weer verwarmen. Vind je de saus toch iets te dun waarvoor je hem wilt gebruiken? Doe het dan terug in de pan en kook het op laag vuur iets langer in. Houd er wel altijd rekening mee dat sauzen tijdens het afkoelen nog iets indikken. Meer karamelsaus nodig? Dan kun je prima de hoeveelheden verdubbelen!

Dat waren mijn tips en handige weetjes wat betreft zelf karamelsaus maken en dan gaan we nu lekker aan de slag met dit heerlijke recept. Sla hem op en doe er je voordeel mee!

Karamelsaus

Het stap-voor-stap recept voor karamelsaus. Hoe maak je zelf karamelsaus, hoe kun je deze bewaren en wanneer gebruik je het?
4.34 van 6 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 1 pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram suiker
  • 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 75 ml water
  • 25 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • snufje zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem op hoog vuur.
  • Zodra de suiker volledig opgelost is, zet je het vuur middelhoog en laat je het inkoken.
  • Let op! Ga niet roeren maar je kunt de pan wel voorzichtig (!) heen en weer wiegen om een gelijkmatige kleuring te krijgen.
  • Zodra het suikermengsel de kleur van karamel heeft haal je de pan van het vuur.
  • Giet beetje bij beetje de slagroom erbij (dit gaat erg bruisen) en roer dit goed door met een garde. Roer tot slot het klontje boter en het snufje zout door de saus.
  • Zet de saus terug op het vuur als je hem nog iets dikker wilt inkoken en giet hem daarna in een (afsluitbaar) potje.
  • Laat de saus volledig afkoelen voor je deze gaat gebruiken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1385kcal | Koolhydraten: 203g | Eiwitten: 3g | Vetten: 67g | Verzadigd vet: 42g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

19 thoughts on “Hoe maak je zelf karamelsaus?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept